Practica de inițiere

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 3
Capitolul I. Caracteristica generala a structuri si organizarii activitatii intreprinderii 4
1.1. Forma organizatorico-juridica 4
1.2. Istoria fondarii intreprinderii 4
1.3. Structura organizatorica a intreprinderii 5
1.4. Structura administrativa a intreprinderii 7
1.5. Organizarea activitatii muncii personalului a dministrativ si salarizarea lui 8
1.6. Sfera de producere a intreprinderii 9
Capitotlul II. Organizarea contabilitatii la intreprindere.
Automatizarea sistemului de informatie contabila 10
Capitolul III. Documentarea operatiunilor economice 16
3.1. Clasificarea documentelor 16
3.2. Circulatia documentelor la intreprindere 18
Capitolul IV. Inventarierea si rolul acesteia in contabilitate 21
4.1. Modul de efectuare a inventarierii 21
4.2. Determinarea rezultatelor inventarierii si contabilitatea acestora 25
Concluzii. 28
Bibliografie 29

Extras din proiect:

Am ales sa efectuez practica de initiere la Societatea pe Actiuni ,,Auto Tur", deoarece evidenta contabila intr-o intreprindere care se ocupa de prestarea serviciilor de transportare a calatorilor mi s-a parut extrem de interesanta si putin diferita fata de cea a unei intreprinderi de productie, spre exemplu. Scopul principal in efectuarea acestei practici era de a obtine anumite deprinderi de lucru prin aplicarea cunostintelor acumulate zi de zi de la facultate, si care mi-au adus un mare aport in timpul efectuarii practicii. Sudiind pe parcursul anului de invatamint discipline precum: contabilitatea financiara, contabilitate manageriala, contabilitatea impozitelor, am acumulat cunostinte profunde pe care le-am putut utiliza cu succes in timpul efectuarii practicii de initiere, si care au fost indiferite momente ca un punct de sprijin in efectuarea diferitor insarcinari puse de catre conducatorul practicii. Pentru a reda mai bine acest lucru am structurat lucrarea in capitole.

Capitolul I vine sa ne aduca o informatie generala a Societatii pe Actiuni ,, Auto Tur", forma organizatorico - juridica, istoria acestei intreprinderi si care este structura organizatorica si administrativa a intreprinderii. Tot in Capitolul I voi vorbi despre organizarea activitatii muncii personalului administrativ precum si despre salarizarea acestuia si nu in ultimul rind voi analiza sfera de producere a intreprinderii, care se concretizeaza in prestarea serviciilor de transport auto de calatori.

In Capitolul II voi vorbi despre modul in care se organizeaza contabilitatea la intreprindere.

Capitolul III Documentarea operatiunilor economice va include intreaga clasificare a documentelor contabile cu trimitere la anexe si o caracteristica a modului de circulatie a documentelor la intreprindere.

In Capitolul IV am pus accent pe rolul procesului de inventariere la Societatea pe Actiuni ,,Auto Tur", care este un procedeu indispensabil de a fi efectuat la orice intreprindere.

Capitolul I. Caracteristica generala a structurii si organizarii activitatii intreprinderii

1.1. Forma organizatorico-juridica a intreprinderii

Societatea pe Actiuni ,,Auto Tur'' este un agent economic care are forma organizatorico - juridica de societate pe actiuni de tip inchis, constituita in baza si ordinea prevazuta de Legile Republicii Moldova ,,Cu privire la privatizare", ,,Cu privire la antreprenoriat si intreprinderi", ,,Cu privire la societatile pe actiuni", ,,Despre proprietate" si alte acte legislative ale Republicii Moldova. Acest fapt fiind confirmat prin Contractul de constituire a societatii din 15 noiembrie 1991 (Anexa nr. 1).

Societatea poate in numele sau sa dobindeasca si sa exercite drepturi patrimoniale si drepturi nepatrimoniale, sa aiba obligatii, sa fie reclamat si pirit in instanta judecatoreasca.

Ea este in drept sa desfasoare orice activitati neinterzise de legislatie, este in drept sa infiinteze filiale si reprezentante in Republica Moldova in conformitate cu legea Republicii Moldova ,,Privind Societatile pe Actiuni" si alte acte legislative.

,,Auto Tur" S.A. dispune de independenta juridica, comerciala, financiara si organizationala, are denumire, bilant independent, conturi in banci, stampila cu antet, blanchete cu denumirea sa de firma, marca comerciala, etc.

Conform Extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice nr. 25479 din 06.07.2012 (Anexa nr. 2) si a Legii privind Societatile pe Actiuni nr. 1134-XIII din 2 aprilie 1997 denumirea completa a societatii este: Societatea pe Actiuni "Auto Tur"; denumirea prescurtata a societatii: "Auto Tur" S.A.. Sediul si adresa juridica a societatii: Republica Moldova MD-3100, or.Chisinau, str.Unirii 49, cont de decontare 2224833005 in BCA,,Moldinconbank" SA,

1.2. Istoria fondarii societatii.

In baza ordinului Ministerului Transporturilor auto al RSSM din 17.08.1960 nr. 247, pe baza coloanei de transport ce functiona in or.Chisinau la 1 septembrie1960, a fost infiintat parcul de autobuze si taxomotoare (ATP-6) - director I. Paschin.

La 15.01.1979 ATP- 6 se reorganizeaza in ,,Auto Tur" S.A.. La intreprindere activau 440 lucratori in frunte cu directorul V. Costin, care a condus ,,Auto Tur" pina in iunie 1989.

La fondare ATP-6 dispunea de 74 de automobile de tip: ZIS-155, Pobeda, GAZ - 21, autobuse din lemn, taxiuri de marfa cu care se transportau pasagerii.

Acum ,,Auto Tur" lucreaza cu transport modern , confortabil de tip Icarus, Mercedes. LAZ, PAZ, RAF, Isuzu, etc.

Foarte grele erau conditiile de munca ale lacatusilor, reparatia se efectua sub cer liber, in incaperi reci. Pe parcursul anilor situatia s-a schimbat radical: au fost date in exploatare 2 complexe de producere cu utilaje noi si moderne, sectii de reparatie a motoarelor, strungarie, slefuire, acumulatoare, carburatoare, utilaj electric , fierarie. A fost asfaltat tot teritoriul intreprinderii - 50 mii m?.

In anul 1983 a fost dat in exploatare corpul administrativ care a schimbat radical conditiile de munca ale dispecerilor, mecanicilor punctului de control, casierilor, a fost deschisa sectia de calcul, unde majoritatea documentelor primare se prelucreaza la calculator.

In anul 1994 Societatea pe Actiuni a fost creata prin reorganizarea intreprinderii de stat ,,Auto Tur" S.A. (Certificatul inregistrarii de stat Nr.14500394-5 din 02 decembrie 1994) si este accesorul de drept al acestuia (Anexa nr.3).

,,Auto Tur" S.A. renoveaza parcul cu mijloace de transport si anume: in 2000 au fost procurate 14 unitati de transport de model Mercedes cu capacitatea de 14 ,17 locuri; in 2004 au fost procurate 5 unitati de transport de model Mercedes 312 - Sprinter cu capacitatea de 18 locuri; in 2007 s - au procurat 20 unitati de transport de model Mercedes - Sprinter cu capacitatea de pina la 20 de locuri.

Licenta de activitate a intreprinderii a fost eliberata la 25 iunie 2007 ( Anexa nr.4).

Functionarea cladirei administrative, garajelor, depozitelor, constructiilor comerciale ale intreprinderii se realizeaza in baza Autorizatiei de functionare nr. 169 din 24 martie 2008 (Anexa nr.5).

In prezent SA ,,Auto Tur" dispune de 117 unitati de transport , majoritatea moderne, care satisfac cerintele calatorului cu care se deservesc 37 de rute suburbane, 14 rute interurbane si o ruta internationala.

1.3. Structura organizatorica a societatii.

Conform statutului (in redactie noua) din a.2008 (Anexa nr. 6) capitolul 4 Conducerea Societatii, art. 16, S.A. ,,Auto Tur" are urmatoarea structura de conducere:

- Adunarea Generala a Actionarilor;

- Consiliul Societatii;

- Organul executiv (directorul);

- Comisia de Cenzori.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) este organul suprem de conducere al Societatii si se tine cel putin o data pe an. Hotaririle Adunarii Generale a Actionarilor in problemele ce tin de atributiile ei sunt obligatorii pentru persoanele cu functii de raaspundere si actionarii Societatii.

Bibliografie:

1. Legea contabilitatii nr. 113 - XVI din 27 aprilie 2007 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 90 - 93, din 9 iunie 2007.

2. Codul fiscal nr.1163 - XIII din 24 aprilie 1997 // Contabilitate si audit nr.1, din ianuarie 2007.

3. Standardele Nationale de Contabilitate // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 88 - 91, din 30 decembrie 1997.

4. Planul de conturi contabile ale activitatii economico - financiare a intreprinderilor // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.88 - 91, din 30 decembrie 1997.

5. Regulamentul privind inventarierea Nr. 27, aprobat de Ministerul Finantelor al R. M. (Monitorul Oficial al RM Nr. 123 - 124 din 27.07.2004).

Literatura de specialitate

6. Coordonator Nederita A. Contabilitate manageriala. Ghid practico - didactic, Editura ACAP, Chisinau, 2000 - 264p.

7. Nederita A. Corespondeta conturilor. Editura ASEM. Chisinau, 2006.

8. Coordonator Nederita A. Noul sistem contabil al agentilor economici din Republica Moldova. Editura ACAP, Chisinau, 1998 - 432p.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Practica de initiere.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
9 378 cuvinte
Nr caractere:
55 543 caractere
Marime:
55.92KB (arhivat)
Publicat de:
Vladimir Stancu Butnaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
initiere, societate, contabilitate
Predat:
la facultate , Moldova
Specializare:
Contabilitate
Materie:
Contabilitate
An de studiu:
II
Profesorului:
Gutu Stela
Sus!