Nazismul și efectele sale - Antisemitismul

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Concept: Antisemitismul - boala cronica a Europei 4
II. Concept: Nazismul 5
III. Inceputuri si initiatori 6
IV. Conceptia rasiala a regimului nazist 7
V. Germania lui Hitler 8
VI. Lagarele de concentrare 11
VI.I. Lagarul ca instrument de teroare sociala si politica 11
VI.II. Lagarul ca instrument al politicii de purificare rasiala 12
VI.III. Lumea Prizonierilor 13
VI.IV. De la Universul Concentrationar la Reteau Mortii 14
VII. Nazismul feminin 14
VIII. Memorii 16
Jurnalul Annei Frank 16
IX. Prezentul. 18
IX.I. Antisemitismul in ascensiune la nivel mondial. 18
IX.II. Neonazismul. 20
X. Concluzie 22
XI. Bibliografie 24

Extras din proiect:

I. Concept: Antisemitismul - boala cronica a Europei

<<Antisemitismul este o anumita perceptie despre evrei, care poate fi exprimata prin ura contra evreilor. Manifestarile verbale si fizice de antisemitism sunt indreptate contra unor indivizi evrei si ne-evrei sau/si contra proprietatilor lor, impotriva institutiilor comunitare evreiesti si a unor lacasuri religioase.>>

Istoria evreilor in Europa furnizeaza exemplul clasic al problemei discriminarii, dat fiind caracterul complex al prejudecatilor rasiale, religioase, nationale si culturale. Istoria privind discriminarea evreilor a luat nastere pe un intreg continent inca din Antichitate. Problematica evreilor in Europa este singura istorie a minoritatilor care acopera o perioada de timp impresionanta, de aproape doua mii de ani. Antisemitismul ar putea fi deci calificat ca fiind 'cea mai lunga ura din lume.

Luand in considerare contextul global, exemple contemporane de antisemitism in viata publica, presa, scoli, locuri de munca si in sfera religioasa pot sa includa, dar nu se limiteaza la:

o Incitare, sprijin sau justificare a uciderii sau vatamarii evreilor in numele unei ideologii radicale sau a unei interpretari extermiste a religiei.

o Producerea de afirmatii mincinoase, dezumanizante, demonice sau stereotipizante despre evrei ca atare sau despre puterea colectiva a evreilor - cum ar fi de exemplu mitul despre conspiratia mondiala a evreilor sau cel al controlului evreilor asupra presei, economiei, guvernului sau a altor institutii sociale.

o Acuzarea evreilor, ca popor, de a fi responsabili pentru fapte reprobabile comise de o persoana sau de un grup de persoane de origine evreiasca sau chiar pentru fapte comise de ne-evrei.

o Negarea faptului, scopului si mecanismelor (spre exemplu a camerelor de gazare) sau negarea intentionata a genocidului poporului evreu in mainile Germaniei National Socialiste, a suporterilor si complicilor ei in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial (Holocaustul).

o Acuzarea evreilor ca popor sau a Israelului ca stat, de a fi inventat sau exagerat Holocaustul.

o Acuzarea cetatenilor evrei din alte state de a fi mai loiali Israelului sau pretinselor prioritati mondiale evreiesti, decat intereselor propriilor state.

In Europa evreii fusesera intotdeauna o minoritate care se diferentiase clar prin credinta, cultura si mod de viata de majoritatea crestina. Atitudinea crestinilor europeni in ceea ce-i priveste pe evrei a fost dintotdeauna ambivalenta. Au existat perioade in care se poate vorbi de relatii cordiale si chiar de solidaritate intre crestini si evrei. Totusi, manifestarile de ura si izbucnirile de violenta impotriva evreilor au fost, de asemenea, parte a acestei lungi si complexe istorii. Aceasta atitudine fata de evrei este incrustata in conceptia traditional-crestina despre lume si in folclor. Evreii erau condamnati pentru ca ar fi fost ucigasii lui Hristos si necrestini. La vremea respectiva aveau o cale de scapare - convertirea.

Theodosius cel Mare a fost un om de stat care a garantat libertatea de alegere a religiei. El a aparat drepturile civile ale evreilor in Roma impotriva clerului catolic. Cu toate astea perioada Carolingiana a fost denumita de istoricii evrei ca fiind Perioada de aur a acestora. Conditiile evreilor chiar s-au imbunatatit sub conducerea succesorului lui Carol, Louis. Acesta le-a acordat dreptul de a circula liber si de a detine functii publice. In schimb, evreii erau nevoiti sa plateasca taxe destul de mari pentru a-l recompensa in mod loial pe imparat. De fapt, aceste concesii au avut o motivatie financiara puternica. Agobard, episcop de Lyon (Sec. VIII - XIX)a luptat insa impotriva principiului tolerantei in ceea ce priveste libertatea evreilor de a-si pastra religia. Un alt demers antisemit a avut loc in perioada cruciadelor, cand pelerinii plini de zel doreau sa ii pedepseasca pe evrei pentru moartea lui Iisus prin anihilarea comunitatilor evreiesti sau prin convertirea acestora la crestinism, iar conducatorii statelor europene implicate au incercat sa ia masuri de stopare a acestor masacre. Au reusit sa ia sub protectia lor o parte din comunitatile evreiesti, in schimbul unor taxe foarte mari.

Au urmat perioade in care acuzatiile impotriva evreilor nu mai conteneau si erau urmate de confiscari ale bunurilor, executii publice, incendierea cartilor religioase. Cea mai cruda reactie a avut loc intre anii 1346-1348, cand se spunea ca Marea Ciuma sau Moartea Neagra a aparut in intreaga Europa din cauza evreilor.

Antisemitismul a atins cota cea mai inalta in ideologia nazista care descria istoria umana drept o lupta intre rase. Rasa 'ariana' urma sa-si ocupe pozitia cuvenita, adica cea de rasa suprema, sa subjuge rasele inferioare si sa porneasca razboiul impotriva evreilor. Nazistii ii clasificasera pe evrei ca fiind o periculoasa anti-rasa care ameninta bunastarea lumii. Aceasta ideologie a devenit un stimulent important in procesul care a condus la anihilarea evreilor din Europa intre 1938 si 1945, numit Holocaust.

Bibliografie:

http://www.scritube.com

http://www.agerpres.ro - Evreii europeni considera ca antisemitismul progreseaza, conform unui studiu UE

http://www.divers.ro

http://ro.wikipedia.org/wiki/Holocaust

http://www.idee.ro/holocaust/pdf/lagare.pdf

http://www.historia.ro/

http://www.curentul.ro/2011/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nazismul si efectele sale - Antisemitismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 040 cuvinte
Nr caractere:
40 951 caractere
Marime:
400.64KB (arhivat)
Publicat de:
Mitrofan-Gheorghe Iancu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
Lagarele de concentrare, Annei Fran, Lumea Prizonierillor
Predat:
Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Contabilitate si informatica de gestiune
Materie:
Contabilitate
An de studiu:
III
Sus!