Merchandising

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In lucrarea de fata sunt evidentiate notiunea de merchandising in ansamblul ei precum si principiile, instrumentele si tehnicile folosite in supermarket pentru ca acesta sa dispuna de un merchandising de succes. Stilurile de viata in continua schimbare, care devin din ce in ce mai greu de prins in tipare, impun si obiceiuri de consum la fel de dinamice. Consumatorii activi tind sa consume produse diverse, in locatii si la ore dintre cele mai neasteptate, toate acestea reprezentand nimic altceva decat noi oportunitati de consum si noi idei de produse inovative.

De-a lungul timpului, metodele de merchandising s-au modificat semnificativ. Concurenta este in permanenta crestere, iar consumatorii sunt din ce in ce mai atenti la tot ce ii inconjoara, la abordarile de marketing si la ofertele pe care le primesc de la retaileri si advertiseri. De aceea, modul in care se prezinta magazinele si produsele a devenit vital pentru succesul acestora.

Culoarea, elementele de design, amplasarea logo-ului si a numelui marcii, forma si functionalitatea ambalajului, toate sunt elemente esentiale pentru succesul unui produs. Merchandisingul este o lupta continua. Orice producator / distribuitor isi doreste sa aiba produsele expuse pe un spatiu nelimitat de raft, amplasate la nivelul ochiului si beneficiind de favorurile oferite de un display plasat la intrarea in magazin. Acest paradis imposibil poate fi compensat daca privim constant merchandisingul din perspectiva a trei aspecte distincte care, abordate structurat si complementar, pot sprijini cu succes definirea si atingerea obiectivelor de merchandising si marketing: ambalaj si materiale auxiliare, tehnici de exploatare a raftului, prezenta la raft.

Lucrarea este structurata pe 3 capitole, evidentiind pe parcursul acestora atat principiile, tehnicile cat si instrumentele unui merchandising de succes.

Structural, prezenta lucrare este compusa astfel:

In primul capitol, denumit ,,Consideratii teoretice privind merchandising-ul" este prezentat un scurt istoric al aparitiei notiunii de merchandising. Conform teoriei, merchandisingul este suma tuturor mijloacelor de promovare a produsului in vederea comercializarii acestuia. Acest cumul de mijloace cuprinde atat tehnici si strategii, cat si activitati si materiale care contribuie la valorificarea eficienta a spatiului si a contextelor de vanzare. Privit cu profesionalism, merchandising-ul este un proces tactic, strategic, creativ si care indeamna la actiune, menit sa adauge valoare produsului si sa contribuie in mod esential la cresterea vanzarilor. De asemenea, este detaliata aparitia mercantizarii prin intermediul produselor de la Coca-Cola care au incercat sa asimileze aceste termen si in limba romana. Prin intermediul mercantizarii au crescut vanzarile si asta datorita respectarii principiilor managementului categoriei de produs, regulilor cu privire la vecinatatea grupelor de produse, complementaritatii produselor. Toate acestea duc la evitarea situatiilor in care clientii nu gasesc produsele pe care le cauta, chiar daca acestea exista in magazin. Activitatile de merchandising care se bucura de un nemasurat succes sunt cele care au continuitate, tocmai pentru ca problemele care apar in efortul de a mentine un produs la raft sunt continue.

Capitolul 2 se prezinta ,,Prezentare generala despre supermarketul S.C. Denisa S.R.L.", unde sunt detaliate atat aparitia supermarketului S.C. Denisa S.R.L. cat si evolutia in decurs de cativa ani a acestuia. Supermarketul S.C. Denisa S.R.L. a fost inaugurat la Constanta, in 1991, si are o suprafata utila de 1000 de m?, unde cumparatorii pot gasi peste 10.000 de articole.

Capitolul 3 este denumit ,,Studiu practic privind principiile, tehnicile, instrumentele de merchandising la supermarketul S.C. Denisa S.R.L." cel dedicat partii practice la supermarketul S.C. Denisa S.R.L. Aici este dezvoltata partea practica numai pe S.C. Denisa S.R.L. Sunt detaliate in acest capitol modalitatile de aranjare a produselor pe rafturi in toate cele 4 sectoare de raioane existente la supermarketul S.C. Denisa S.R.L

Bibliografie:

Al Ries, Jack Trout, Cele 22 de legi imuabile ale marketingului, Ed. Curier Marketing, Bucuresti, 2004

Gafencu A., Prutianu S., Marketing - probleme, teste, comentarii, Ed. Universitatii Alexandru Ioan - Cuza, Iasi, 1995

John W. Wingate, Elmer O. Schaller, F. Leonard Miller, Retail Merchandise Management, Ed. Pretice-Hall, New Jersey, 1972

Kotler P., Managementul Marketingului, Ed. Teora, Bucuresti, 1998

Michael J. Baker, Peter J. McGoldrick, The Marketing Book, Ed. Oxford, 1999

Munteanu C., Marketing, Ed. Junimea, Iasi, 1996

Munteanu C., Suport de curs Publicitatea si promovarea vanzarilor

Nita V., Corodeanu D., Merchandising, Ed. Tehnopress, Iasi, 2005

Nita V., Introducere in merchandising, Ed. Musatinii, Suceava, 2000

Sasu C., Marketing, Ed. Univ. Al.I.Cuza, Iasi, 1995

Zait A., Promovarea vanzarilor. Relatii publice, Ed. Univ. Al.I.Cuza, Iasi, 1999

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Merchandising.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
10 847 cuvinte
Nr caractere:
56 883 caractere
Marime:
92.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
merchandising, contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!