Impozitul pe profit

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

CAPITOLUL I

Impozitul pe profit - impozit direct

NOTIUNI INTRODUCTIVE

Scurta prezentare:

Impozitul pe profit, unul din cele mai importante impozite directe reglementate de Codul fiscal roman, are o sfera de cuprindere din ce in ce mai larga la nivel de contribuabili. Impozitul - este o prelevare obligatorie si gratuita efectuata de catre stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivitatii si platita in bani. El constituie o sursa a finantarii cheltuielilor de interes general al statului si al administratiei locale, fiind un instrument al politicii economice, prin care se redistribuie o parte a veniturilor, putand fi stimulate investitiile si inviorarea conjuncturii economice. El reprezinta izvorul principal al formarii veniturilor bugetului de stat si al finantarii cheltuielilor publice si implicit a consumului personal ,investitiilor private, productiei,ofertei si ocuparii firmei de munca, este avut in vedere si in modelele de crestere economica echilibrata. El este o functie crescatoare a venitului: la o rata de impunere fiscala data, el sporeste cand venitul creste. Din punct de vedere economic, impozitul imbraca diferite forme: direct, indirect; pe consum si pe venit, pe capital, pe dobanda etc. Nu este posibil si nici echitabil sa se practice un impozit unic. Aceasta deoarece elementele impozabile - venitul, averea, produsele ce fac obiectul schimbului, serviciile etc. - pot fi mai bine diferentiate si impuse prin aplicarea mai multor forme de impozite.

Impozitul pe profit ocupa un rol important atat prin prisma contributiei sale la formarea veniturilor bugetare cat si prin influentarea activitatilor generatoare de profit.

PROFITUL este surplusul obtinut de o societate comerciala atunci cand venitul total pe care acesta in obtine din toate activitatile sale depaseste cheltuielile necesare realizarii acestor activitati. PROFITUL BRUT (profitul impozabil) efectiv realizat al unei societati comerciale este calculat prin scaderea tuturor cheltuielilor (deductibile) din venitul total obtinut de societate. PROFITUL NET se calculeaza prin scaderea din profitul brut a cotelor de impozit de profit.

Impozitul pe profit este un impozit personal iar in cadrul reformei fiscale din Romania , impozitul pe profit ocupa un rol imortant atat in prisma contributiei sale la formarea veniturilor bugetare cat si prin influentarea activitatilor generatoare de profit.

Profitul impozabil reprezinta diferenta intre veniturile obtinute si cheltuielile aferente acestor venituri cu exceptia cheltuielilor nedeductibile.

Impozitul pe profit se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea cotelor de impozit stabilite legal , asupra profitului impozabil determinat pe baza cotelor inscrise lunar in contabilitate.

Perioada impozabila este anul fiscal care de regula este anul calendaristic iar daca un contribuabil se infiinteaza sau inceteaza sa mai existe in cursul unui an fiscal, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.

Cota de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%, cu unele exceptii. Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere si la care impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri.

CAPITOLUL II

IMPOZITUL PE PROFIT CONFORM CODULUI FISCAL

2.1. Platitorii de impozit pe profit -Contribuabili:

Contribuabili sunt persoanele obligate la plata impozitului pe profit. Ei se impart in urmatoarele categorii:

a) persoanele juridice romane; Fac parte din aceasta categorie companiile nationale, societatile nationale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societatile comerciale, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital strain sau cu capital integral strain, societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica, organizatiile cooperatiste, institutiile financiare si institutiile de credit, fundatiile, asociatiile, organizatiile, precum si orice alta entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei romane. In cazul persoanelor juridice romane care detin participatii in capitalul altor societati comerciale si care intocmesc situatii financiare consolidate, calculul si plata impozitului pe profit se fac la nivelul fiecarei persoane juridice din grup.

b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania; Persoanele juridice straine, cum sunt: companiile, fundatiile, asociatiile, organizatiile si orice entitati similare, infiintate si organizate in conformitate cu legislatia unei alte tari, devin subiect al impunerii atunci cand isi desfasoara activitatea, integral sau partial, prin intermediul unui sediu permanent in Romania, asa cum este definit acesta in Codul fiscal, de la inceputul activitatii sediului.

c) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica;

d) persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;

e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica; in acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana;

2.2. Sfera de cuprindere a impozitului si scutiri de la plata impozitului

Impozitul pe profit se aplica dupa cum urmeaza:

a) in cazul persoanelor juridice romane, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate;

b) in cazul persoanelor juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent;

c) in cazul persoanelor juridice straine si al persoanelor fizice nerezidente care desfasoara activitatea in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica, asupra partii din profitul impozabil al asocierii atribuibile fiecarei persoane;

d) in cazul persoanelor juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea / cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, asupra profitului impozabil aferent acestor venituri.

Bibliografie:

Popovici, Ilie. Scutiri de la plata impozitului pe profit. In: Impozite si taxe, 2007;

http://discutii.mfinante.ro/pdf/sistemul_fiscal/Declaratia%20privind%20impozitul%20pe%20profit.pdf

Ionescu, Benedict. Declararea impozitului pe profit. In: Controlul economic financiar, 2006;

Grigorie-Lacrita, N. Fiscalitate si reforma : profitul si impozitul pe profit. In:

Impozite si taxe,2006;

Moldovan, Constantin. Clarificari aduse legislatiei privind impozitul pe profit. In: Tribuna economica, mai 2003.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impozitul pe profit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
8 788 cuvinte
Nr caractere:
50 599 caractere
Marime:
59.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
impozit, profit, cod fiscal, contribuabil
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!