Fuziunea din Perspective Directivelor Europene

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Abstract

Realitatile societatii moderne demonstreaza ca afacerile intreprinzatorilor se desfasoara intr-un mediu economic si concurential, care impun perfectionarea si dezvoltarea relatiilor de productie si de desfacere. In acest context, din ratiuni economice, financiare si fiscale, companiile recurg la un procedeu de concentrare, prin fuziune, a factorilor implicati in realizarea si diversificarea activitatilor sale. In prezent, asistam la extinderea acestui fenomen economic pe plan international, datorita necesitatii satisfacerii cerintelor crescande ale principiilor de dezvoltare si perfectionare economice ale intreprinzatorilor.

Pentru a intelege fenomenul fuziunii in intreaga sa complexitate, trebuie mai intai sa intelegem fuziunea ca si delimitare conceptuala, care sunt modalitatile de realizare ale acesteia, care sunt obiectivele economico-sociale precum si caracteristicile operatiilor de fuziune. Fuziunea trebuie abordata sub mai multe aspecte: economic, juridic, fiscal si financiar-contabil.

Si cum orice proces in contabilitate se bazeaza pe un dispozitiv legislativ, trebuie avute in vedere si aspectele juridice ale operatiilor de fuziune atat la nivel national, evidentiate prin Legea nr. 31/1990 "privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", si prin "Ordinul nr. OMF nr. 1376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind fuziunea, divizarea, dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor societati din cadrul societatilor comerciale", cat si la nivel european prin Directiva a 3-a a Comunitatii Economice Europene si international prin Standardul International de Raportare Financiara IFRS 3 privind combinarile de intreprinderi.

Ce este fuziunea ? Normele de reglementare romanesti.

Fuziunea reprezinta una din formele concentrarii de capitaluri (economic, tehnic, uman) in vederea supravietuirii sau dezvoltarii a doua sau mai multe societati pe piata concurentiala. In tara noastra se intalnesc si alte forme ale concentrarii de capitaluri care sunt:

- diferitele forme de asociere ale societatilor comerciale prevazute in Legea nr. 15/1990;

- societatile din cadrul grupului intre care exista participatii unilaterale sau reciproce, care vor fi reglementate de o lege a societatilor de tip holding, aflata in faza de proiect.

Fuziunea este caracteristica economiilor descentralizate. In cadrul acestora ea poate fi realizata intre societati cu capital de stat sau intre societati cu capital privat. De asemenea, ea poate avea loc intre societati de aceeasi forma juridica sau de forme diferite (societati de capitaluri pe actiuni, cu raspundere limitata, in comandita pe actiuni sau societati de persoane - in nume colectiv, in comandita simpla). Intre diferitele forme de organizare juridica a societatilor participante la fuziune exista deosebiri in ceea ce priveste modalitatile juridice de realizare.

Pentru a intelege fenomenul fuziunii in intreaga sa complexitate, acesta trebuie abordat sub mai multe aspecte: economic, juridic, fiscal si financiar-contabil.

Sub aspect economic, fuziunea reprezinta operatia de transmitere a patrimoniului uneia sau mai multor societati fie catre o societate existenta, fie unei societati noi pe care o constituie.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fuziunea din Perspective Directivelor Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
10 943 cuvinte
Nr caractere:
59 322 caractere
Marime:
45.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
europa, fuziune
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Sorin Mihaescu
Sus!