Evaluarea Resurselor Comunității ca Parte a Procesului de Formulare a Unei Strategii de Dezvoltare Locală

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Strategiile de dezvoltare locala au devenit un element tot mai important pentru reforma administrativa in tarile Europei Centrale si de Est. Literatura aparuta pana acum in Romania in acest domeniu a prezentat deja cadrele general ale conceptului, precum si unele aplicari care, se spera, vor da roade la timpul cuvenit. Prezentul material isi propune sa ofere o scurta introducere in modalitatile de formulare a unei strategii de dezvoltare locala, in scopul furnizarii de informatii si prezentarii unor cai concrete de a ajuta practicienii in structurarea unor asemenea strategii.

Pentru ca o comunitate sa implementeze cu succes un program de dezvoltare economica locala trebuie sa cunoasca punctele tari si slabe si sa inteleaga oportunitatile si amenintarile create de economie.Toate informatiile culese trebuie sa le foloseasca ca baza pentru stabilirea scopurilor, obiectivelor si strategiei. Informatiile obtinute in urma evaluarii au trei scopuri principale:

1. sa duca la auto-cunoastere: o apreciere onesta a punctelor tari si slabe reprezinta baza oricarei strategii sanatoase;

2. sa duca la crearea unei baze realiste pentru strategie: comunitatea trebuie sa dezvolte un plan coerent care sa duca la maximizarea avantajelor, sa corecteze slabiciunile, sa mareasca oportunitatile si sa faca fata amenintarilor;

3. sa serveasca ca baza pentru un plan corect de marketing: orice material de marketing ar trebui sa ofere o descriere clara si concisa asupra a ceea ce comunitatea poate oferi firmelor locale si firmelor din alte zone.

Factorii care trebuie luati in considerare in evaluarea comunitatii sunt urmatorii: forta de munca, localizarea, caile de transport si accesul la piete, baza economica, industriile si serviciile, existenta capitalului, disponibilitatea si conditiile spatiilor pentru investitii, climatul de afaceri, calitatea vietii, infrastructura si utilitatile, capacitatea de cercetare si dezvoltare.

Forta de munca

Se stie ca firmele care doresc sa investeasca nu vor merge in locuri in care nu exista forta de munca disponibila. Ele doresc muncitori care sa stie cum sa munceasca, care sa aiba aptitudinile necesare, iar in localitate sa existe programe educationale si de pregatire de calitate. Pentru evaluarea calitatii fortei de munca trebuie puse urmatoarele tipuri de intrebari:

a) Cati someri exista? Cate persoane angajate pe un post inferior nivelului de pregatire sau intr-o alta ramura de activitate exista?

b) Forta de munca are aptitudinile necesare, are acces la programe de pregatire? Care este calitatea programelor educationale si de pregatire locale?

c) Poate fi marit numarul de persoane apte de munca? De exemplu, s-ar putea ca mai multi tineri intre 18-25 ani sa munceasca daca ar avea calitatile necesare?

d) Exista suficiente case pentru muncitori? Sunt acestea adecvate?

Localizarea

Un program de planificare strategica ar trebui construit pe caracterul distinct si istoria economica distincta a regiunii. De aceea, evaluarea comunitatii ar trebui sa identifice factorii (pozitivi si negativi) care confera comunitatii propriile ei calitati speciale. Ceea ce functioneaza bine intr-o regiune s-ar putea sa nu se poata transpune in alta parte; chiar orasele pot diferi in interiorul aceleiasi regiuni.

Caile de transport si accesul la piete

Transportul este necesar pentru supravietuirea firmei. Pentru a fi atractiva mediului de afaceri, o comunitate trebuie sa aiba acces la sosele nationale si internationale, sa se afle in apropierea unei cai ferate, a unui aeroport si sa aiba o retea moderna de telecomunicatii. Marile companii americane doresc ca localitatea in care sa se stabileasca sa fie la o departare de 15-30 minute departare de un aeroport. Importanta crescanda a accesului la aeroporturi se datoreaza urmatorilor factori: multe din produsele fabricate in Statele Unite sunt usoare, avand o valoare mare, si de aceea pot fi transportate usor, timp de transport redus necesar pentru ajungerea la timp a produselor, necesitatea unui mijloc de transport rapid pentru rezolvarea unor probleme urgente. Accesul usor la o linie de cale ferata este importanta numai daca comunitatea doreste sa atraga firme care comercializeaza produse in cantitati mari.

De asemenea accesul local este important. Ar fi ideal daca comunitatile ar putea asigura un acces local usor astfel incat camioanele sa poata circula usor. De exemplu, intr-un oras american in care se afla un supermarket 500 de camioane trebuiau sa treaca printr-o zona rezidentiala astfel ca persoanele care locuiau acolo au devenit foarte nemultumite. Pentru a retine afacerea respectiva in zona (lucru foarte important pentru comunitate) primaria a construit o alta cale de acces pentru camioane. Acest exemplu ilustreaza importanta cailor de transport local, in special pentru firmele care doresc sa investeasca.

Bibliografie:

Administratie Publica, Editura Accent, 2000

Bryson, John M., Strategic Planning for Public and Nonprofit Organizations. A Guide to Strengthening and Sustaining Organizational Achivement, Jossey-Bass Publishers, San Francisco, 1995

Constantin, Daniela Luminita (coordonator), Probleme actuale ale dezvoltarii regionale in Romania, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2002

Cornateanu, Cecilia, Muntoiu, Cristina, Ieremia, Cristian,. Florea, Lucian, Visoiu, Mihaela, Bradea, Sorina, Vrabete, Mihaela, Ghidul de dezvoltare economica locala - procesul de planificare in opt pasi, 2000, disponibil pe site-ul www.lga.ro

Ghidul pentru Promotori Orasele conteaza: Dezvoltare Economica Locala, 2000, disponibil pe site-ul www. lga.ro

Ghioltan, Calin., Hosu, Ioan, Dragos, Dacian & Balogh, Marton, Dezvoltarea Regionala, Editura Gewalt, 2002, Cluj-Napoca

ICMA, Management Policies in Local Government Finance

Porfiroiu, Alina, Racoviceanu, Sorina si Taralunga, Nicolae, Dezvoltare economica locala, Editura Economica, 1999, Bucuresti

Porter, Michael, The Competitive Advantage of Nations, Oxford University Press, 1990

Racoviceanu, Sorina, Managementul urban pentru orase competitive, Seminarul Parteneriat pentru Orase competitive, Sinaia, 18-19 septembrie, 1998

Agenda 21 Locala Giurgiu. Strategie de Dezvoltare Durabila a Orasului - brosura de prezentare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Resurselor Comunitatii ca Parte a Procesului de Formulare a Unei Strategii de Dezvoltare Locala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
7 366 cuvinte
Nr caractere:
38 881 caractere
Marime:
39.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
cunoastere, evaluarii, strategii
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Filologie
Sus!