Convergența Internațională a Standardelor de Contabilitate

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Convergenta internationala a standardelor de contabilitate nu este o idee noua. Conceptul de convergenta a aparut la sfarsitul anilor `50, ca raspuns la integrarea economica din perioada postbelica si cresterile fluxurilor de capital transfrontaliere.

Eforturile initiale s-au canalizat pe armonizarea - reducerea diferentelor dintre principiile contabile utilizate in pietele importante de capital din jurul lumii. In anii 1990, notiunea de armonizare a fost inlocuita cu conceptul de convergenta, care marca dezvoltarea unui set unic de standarde internationale de contabilitate de inalta calitate care sa fie folosite cel putin in pietele majore de capital .

Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASC - International Accounting Standard Committee), format in anul 1973, a fost prima organizatie care a stabilit standarde internationale. A fost reorganizat in 2001 si a devenit un mecanism independent de reglare a standardelor internationale si anume Corpul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB - International Accounting Standards Board). De atunci, folosirea standardelor internationale a progresat rapid. Incepand din anul 2009, Uniunea Europeana si peste alte 100 de tari au cerut sau au permis folosirea standardelor internationale de raportare financiara (IFRS - international financial reporting standards) eliberat de IASB sau o varianta adoptata a acestora.

Comisia Standardelor de Contabilitate Financiara (Financial Accounting Standards Board - FASB) si IASB au colaborat din 2002 pentru a imbunatati principiile contabile general acceptate ale Statelor Unite (generally accepted accounting principles - GAAP) si IFRS. Incepand cu 2009, Japonia si China au incercat sa uneasca standardele lor cu IFRS. Cel mai recent, in Februarie 2010, Comisia de Valori Mobiliare (SEC - Securities and Exchange Commission) a emis o declaratie in sprijinul globalizarii standardelor de contabilitate care de asemenea directioneaza personalul SEC pentru a elabora si executa un plan de lucru specific zonelor si factorilor pe care le va avea in vedere pentru a decide daca si cum va incorpora IFRS in sistemul de raportare financiara a Statelor Unite.

In continuare sunt prezentate in ordine cronologica unele evenimente cheie in evolutia convergentei internationale a standardelor de contabilitate.

1960 - Sunt solicitate standardele internationale - au loc primii pasi;

1970 - 1980 Un standard international - organizatia prinde radacini;

1990 - FASB formalizeaza si isi extinde activitatile internationale;

2000 - Ritmul de convergenta accelereaza folosirea standardelor internationale, FASB si IASB colaboreaza, si Statele Unite exploreaza adoptarea Standardelor Internationale de Contabilitate.

In anul 1960 sunt solicitate standardele internationale - au loc primii pasi.

Interesul pentru contabilitatea europeana a inceput sa creasca la sfarsitul anilor 1950 si inceputul anilor 1960 ca urmare a integrarii economice postbelice si cresterea fluxurilor de capital transfrontaliere.

In anul 1961 - Europa a infiintat primul grup de studiu alcatuit din profesionisti contabili care sa asigure autoritatilor europene consultanta in probleme legate de contabilitate.

In anul 1962 - Are loc cel de-al 8- lea Congres al Contabililor, multi considera esentiale Standardele Internationale de Contabilitate si Audit.

Institutul American al Contabililor Publici Autorizati (AIPCA- American Institute of Certified Public Accountants) a gazduit cel de-al 8- lea Congres International al Contabililor. Discutia s-a axat pe relatia contabilitatii cu economia mondiala. Multi participanti au sugerat o serie de masuri pentru a incuraja dezvoltarea in audit, contabilitate, precum si a standardelor de raportare la nivel international.

Probabil, ca reactie la cel de-al 8-lea Consiliu International al Contabililor, AIPCA isi reactiveaza Consiliul pentru Relatii Internationale. Scopul acestui Comitet a fost de a stabili programe pentru a imbunatati modalitatile de comunicare internationale printre contabili cat si schimbul de informatii si idei, cu gandul ca acele eforturi vor duce la o eventuala intelegere asupra standardelor comune.

In anul 1964 - Consiliul a finalizat o revizuire a standardelor contabile internationale, fiind publicat ca Profesionistul Contabil in 25 de tari.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Convergenta Internationala a Standardelor de Contabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 425 cuvinte
Nr caractere:
23 996 caractere
Marime:
24.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!