Contractul de cont curent

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Prin contractul de cont curent, partile se inteleg ca in loc sa achite separat si imediat creantele lor reciproce, izvorate din prestatiile facute de una catre cealalta, lichidarea sa se faca la un anumit termen, prin achitarea soldului de catre partea care va fi debitoare.

Acest procedeu ethnic este folosit de comerciantii care au un volum mare de afaceri reciproce, mai ales cand se gasesc in localitati diferite, aflate la departare una de alta. Prin evitarea lichidarii individuale a fiecarei creante in favoarea unei creditari reciproce si lichidarii la un anumit termen numai prin plata soldului, comerciantii realizeaza economii de bani si de timp. Mai mult, pana la incheierea contului la scadenta, sumele intrate in cont pot fi folosite de catre partile contractante.

Partile, intre care se incheie contractual de con curent poarta denumirea de corentisti.

Prestatiile pe care si le fac partile una celeilalte se numesc remize sau rimese. Ele constau in operatiuni prin care o parte pune la dispozitia celeilalte parti o valoare patrimoniala de orice fel, urmand ca suma cuvenita transmitatorului sa fie depusa in contul curent; de exemplu comerciantul A trimite comerciantului B, anumite cantitati de marfa, la termene diferite, pentru a fi vandute in localitatea respective, iar sumele incasate ca pret al marfii sa fie depuse in cont; la randul sau , comerciantul B trimite comerciantului A mai multe cambia pe care sa le incaseze de la debitorii din localitate, iar sumele incasate sa fie depuse in cont.

Cel care face prestatia (trimite marfa sau trimite cambiile) va aparea in cont in calitate de creditor, deoarece el are dreptul la pretul marfii, respective la sumele de bani incasate de la debitorii cambiali. Pe cale de consecinta, cel care primeste prestatia (valoarea patrimoniala) apare in calitate de debitor, fiin obligat la plata sumelor de bani corespunzatoare.

Din moment ce o suma de bani a fost trecuta in cont, ea isi pierde individualitatea, contopindu-se in masa sumelor inregistrate in cont, la active sau la pasiv, dupa caz. La scadenta se vor aduna separate posturile de la active si cele de la pasiv pentru a se stabili care dintre parti este debitoare si, in aceasta calitate trebuie sa achite soldul rezultat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de cont curent.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 222 cuvinte
Nr caractere:
13 144 caractere
Marime:
20.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
Contractul de cont curent, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!