Contabilitatea TVA-ului

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Argument 3
SCURT ISTORIC AL TVA 3
NOTIUNEA DE TAXA 4
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA 5
Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata 5
Cotele de impozitare 5
NOTIUNI GENERALE 5
Bunuri la care se aplica TVA 6
Servicii care genereaza TVA 7
Platitori de T.V.A. 8
Exigibilitatea 13
Functiile conturilor de TVA 17
Contul 4423 "Taxa pe valoarea adaugata de plata" 17
Contul 4424" Taxa pe valoarea adaugata de recuperat" 18
Contul 4426" Taxa pe valoarea adaugata deductubila" 18
Contul 4427 " Taxa pe valoarea adaugata colectata" 19
Contul 4428 " Taxa pe valoarea adaugata neexigibila" 20
Studiu de caz 22
PREZENTAREA FIRMEI SC GAMO SRL 22
Concluzii si puncte de vedere 29
Bibliografie 30

Extras din proiect:

Argument

Pentru a-si desfasura activitatile, statul are nevoie de venituri pe care si le asigura din impozite prelevate atat de la persoanele fizice cat si juridice. Dupa trasaturile de fond si forma, impozitele se impart in impozite directe si impozite indirecte.

Impozitele indirecte se percep cu prilejul vanzarii unor bunuri si prestarii de servicii, importului si exportului etc. Printre cele mai importante impozite indirecte este taxa pe valoarea adaugata.

Taxa pe valoarea adaugata a fost introdusa in Romania prin Ordonanta de Guvern nr. 3/1992, aprobata prin Legea nr.130 din decembrie 1992, si fiind un impozit platit atat de persoanele fizice cat si juridice a capatat o importanta foarte mare. De aceea cunoasterea caracteristicilor acestui impozit este necesara, platitorul trebuie sa cunoasca atat cota acestui impozit dar si operatiunile pentru care se plateste TVA si pe cele exonerate de la plata.

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte cadrul legal al aplicarii taxei pe valoarea adaugata si principalele operatii contabile in legatura cu aprovizionarea si relatiile cu cilientii ale unei societati comercile ce isi desfasoara activitatea in Romania, operatii care presupun aplicarea taxei pe valoarea adaugata, cititorul avand posibilitatea sa studieze modul de aplicare, calculare si inregistrare in principalele documente contabile ( Jurnalul de Vanzari, Jurnalul de Cumparari, Decontul privind taxa pe valoara adaugata)

SCURT ISTORIC AL TVA

Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect datorat la bugetul statului, reprezentand o forma evoluata a impozitarii generale a marfurilor. Exemplul cel mai cocludent al evolutiei taxei pe valoare adaugata este Franta.

Dupa primul razboi mondial Franta a trecut la impunerea indirecta (asupra cheltuielilor). La inceput s-a procedat la organizarea unui sistem de impunere generala asupra cheltuielilor, care s-a manifestat prin introducerea in 1917, a taxei proportionale asupra platitorilor, prin aplicarea de timbre pe facturi, inlocuita in 1920 prin impozitul pe cifra de afaceri (asupa nivelului vanzarilor totale). Mai tarziu, in perioada 1925- 1936, s-au aplicat taxe unice pentru diferite produse , ajungandu-se la peste 30 de taxe unice.

Din anul 1937 s-a instituit o alta taxa si anume taxa unica asupra productiei, care era aplicata tuturor produselor in faza productiei acestora. Aceasta taxa a fost urmata de o taxa asupra prestatiilor.

In 1948 se trece la sistemul platilor fractionate, in sensul ca fiecare producator trebuie sa isi plateasca taxa asupra vanzarilor sale totale, fiind autorizat sa deduca taxa pe care a achitat-o pentru cumpararile sale. In vederea perfectionarii taxei pe productie se instituie impozitul indirect fundamental, cu o cota unica de 15,35%.

Aceasta evolutie este considerata drept o etapa premergatoare introducerii T.V.A. in Franta, care a pregatit terenul pentru instituirea noului impozit.

Insa, abia in perioada 1954-1955 se trece pentru prima data in Franta la instiutirea taxei pe valoare adaugata pentru a inlocui taxele asupra cifrei de afaceri printr-o taxa unica pe cifra de afaceri, platita in diferite stadii ale productiei de catre diferiti producatori, fara a fi insa un impozit cumulat. Astfel, fiecare producator avea dreptul sa deduca taxele pe valoare adaugata suportate anterior proceselor de productie.

Reforma fiscala din anii 1954-1955 este urmata de alte reforme care au dus la perfectionarea T.V.A. in Franta. Astfel, in 1958 regimul juridic al T.V.A. sufera o profunda simplificare si se generalizeaza prin largirea sferei de cuprindere a produselor, iar numarul cotelor se reduce la cinci. In anul 1966 se trece la o noua reducere a cotelor la patru: cota normala, cota majorata, cota intermediara si cota redusa.

Prin Legea Financiara din 29 decembrie 1978 are loc o largire a sferei de aplicare a T.V.A. care devine astfel principalul impozit indirect si sursa de baza in alimentarea bugetului general al statului.

Acest nou impozit a fost adoptat incepand cu 1 ianuarie 1970 de catre tarile membre ale Pietei Comune urmarindu-se eliminarea impunerii in cascada ce se practica prin intermediul impozitului pe cifra de afaceri. In anul 1977 s-a realizat armonizarea definitiva a T.V.A. in tarile membre ale Uniunii Europene.

Mecanismul T.V.A. s-a extins rapid cuprinzand in prezent toate statele membre O.C.D.E. si marea majoritate a statelor lumii a treia. Astfel, pana in 1988, TVA fost adoptata in peste 50 de tari. De altfel, introducerea TVA este si o cerinta esentiala a membrilor Uniunii Europene, deoarece aplicarea ei faciliteaza legaturile comerciale intre statele membre.

Astfel, se poate vorbi de caracterul universal al taxei pe valoare adaugata.

Bibliografie:

1.Cristea H. - Contabilitatea si calculatiile in conducerea intreprinderilor, Editura Mirton, Timisoara,1995;

Feleaga N. si Ionascu I. - Tratat de contabilitate financiara, vol. II, Editura Economica, bucuresti, 1998;

Istrate C. - Fiscalitate si contabilitate in cadrul firmei (editia a 2-a revazuta si actualizata), Editura Polirom, Iasi, 2000;

Pantea P. - Managementul contabilitatii romanesti, Editura Intelcredo, Deva, 1998;

Pantea P., Bodea G. - Contabilitate financiara: Aplicatii practice, Editura Intelcredo, Deva, 2001;

Pantea P., Bodea G. - Contabilitatea romaneasca - armonizata cu Directivele Contabile Europene, Editia I, Editura Intelcredo, Deva, 2003;

Pop V. - Contabilitatea financiara a societatilor comerciale, Curs anul II, Editia a II-a, Editura Treira, Oradea, 1998;

Pop V., Pop M. - Bazele teoretice ale contabilitatii, Curs anul I, Editura Treira, Oradea, 1998;

Pop V. - Exercitii si probleme rezolvate de contabilitate financiara, Editura Treira, 1997;

Ristea M. - Normalizarea contabilitatii, baza si alternativ, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2002;

Ristea M. si Dima M. - Contabilitatea societatilor comerciale, Editura Universitara, Bucuresti, 2002;

Vinter Angela - Bazele contabilitatii, Editura Treira, Oradea, 1999;

*** - Legea contabilitatii nr. 82/1991;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea TVA-ului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
8 054 cuvinte
Nr caractere:
48 233 caractere
Marime:
47.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
Contabilitatea TVA-ului, Economie
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!