Contabilitatea Datoriilor privind Asigurările

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere................................................................................................................3

1. Caracteristica, componenta si clasificarea datoriilor privind asigurarile........8

2. Caracteristica actelor normative privind reglementarea contabilitatii datoriilor privind asigurarile...................................................................................19
3. Contabilitatea sintetica si analitica a datoriilor privind asigurarile................22
Incheere......................................................................................................................30
Bibliografie............................................................................ ...........31
Anexe

Extras din proiect:

Sistemul public de asigurari sociale reprezinta un sistem de masuri cu caracter economic, juridic, social si organizatoric, intreprinse de stat in scopul garantarii unei vieti decente a cetatenilor inapti de munca si a celor cu venituri mici. Acest sistem are menirea de a asigura cu mijloace de existenta necesare persoanelor care si-au perdut locul de munca sau aflate in incapacitatea de munca (batrini, bolnavi, invalizi ). Odata cu dezvoltarea economiei si cresterea nivelului general al bunastarii, gradul de protectie oferit de structurile statale a crescut astfel, incit obiectivul fundamental al sistemului va deveni acordarea indivizilor si familiilor, unui nivel de siguranta ca nivelul de viata a acestora sa nu fie grav afectat de riscuri sociale sau economice.

Orice cetatean are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si familiei sale, cuprinzind hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciile necesare. Cetateanul are dreptul la asigurare in caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batrinete sau in celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subexistenta, in urma unor imprejurari independente de vointa sa.

Sistemul de asigurari sociale este partea principala si cea mai importanta a sistemului de protectie sociala. El acopera, de regula, toti rezindentii Republicii Moldova, care achita contributiile de asigurari sociale si beneficiaza de pestatiile sistemului (pensii, indemnizatii ), iar instrumentul de acumulare si redistribuire a resurselor financiare este Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat - buget independent, cu statut special, ce face parte din bugetul public national.

Scopul de baza al acestei lucrari este de a demonstra importanta si necesitatea contabilizarii datoriilor privind asigurarile, deoarece in scopul pastrarii calitatii si cantitatii in timp si spatiu a factorilor de productie, garantarii unei continuitati a activitatii economice, entitatile asigura bunurile, personalul si raspunderea civila contra unor riscuri si situatii de incertitudine exceptionale.

Sarcinile. In corespundere cu scopul principal sarcinile proiectului sunt urmatoarele:

- analiza cadrului legal si normativ existent in domeniul asigurarilor ;

- efectuarea caracteristicii si clasificarii generale a datoriilor privind asigurarile in Republica Moldova;

- prezentarea principalelor conturi in care se tine evidenta sintetica si analitica a datoriile privind asigurarile.

Contabilitatea datoriilor privind asigurarile se studiaza in baza informatiei prezentate la entitatea S.R.L. ,,SVITOB".

Societatea cu Raspundere Limitata ,,SVITOB" si-a inceput activitatea la 18.04.2002 (vezi anexa 1) cu sediul in Mun. Chisinau, s.Truseni, str. Gagarin Iurie 6, MD-3733,cod fiscal: 1002600011708 cu desfasurarea urmatoarelor genuri de activitate: fabricarea piinii; fabricarea crupelor; fabricarea piinii si a produselor de patiserie proaspete; comertul cu ridicata in magazine nespecializate cu produse alimentare, bauturi si tutun; comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vinzare predominanta de produse alimentare (vezi anexa 2).

Bibliografie:

Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 nr. 270 din 23.12.2011 // Monitorul Oficial nr. 15/37 din 17.01.2012.

Legea privind sistemul public de asigurari sociale nr. 489 - XIV din 08 iulie 1999 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.1- 4 din 06.01.2000.

Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenta medicala nr. 1585 din 27.02.1998 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 38 - 39 din 30.04.1998.

Legea cu privire la marimea , modul si termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenta medicala nr.1593 - XV din 26.12.2002 //Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.18 - 19 din 08.02.2003.

Legea privind indemnizatiile pentru incapacitatea temporara de munca si alte prestatii de asigurari sociale nr.289-XV din 22.07.2004 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.169-170 din 10.09.2004.

Regulamentul cu privire la modul de constituire si administrare a fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala, aprobat prin Hotarirea Guvernului Republicii Moldova nr.594 din 14.05.2002 //Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.66-68 din 23.05.2002.

Instructiunea cu privire la modul de completare a Declaratiei privind calcularea si utilizarea contributiilor de asigurari sociale de stat obligatorii (forma 4-BASS ), aprobata prin ordinul Casei Nationale de Asigurari Sociale nr.102 - A din 12.03.2008 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 94-96 din 30.05.2008.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Datoriilor privind Asigurarile.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
9 721 cuvinte
Nr caractere:
57 186 caractere
Marime:
65.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, asigurari
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Curagau Natalia
Sus!