Organizare șantier

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

8.1. Selectarea si achizitionarea amplasamentului viitorului obiectiv
8.2. Proiectul de organizare a santierului
8.3. Fondul de organizare de santier
8.4. Deschiderea si amenajarea santierului
8.5. Organizarea si dimensionarea spatiilor de servire a personalului santierului
8.6. Organizarea si dimensionarea cailor de comunicatie
8.7. Organizarea si dimensionarea retelelor de alimentare cu apa, energie electrica, caldura si aer comprimat
8.8. Determinarea consumului de utilitati
8.9. Organizarea executarii lucrarilor de constructii-montaj pe timp friguros
8.10. Organizarea teritoriului santierului
REZUMAT
CUVINTE CHEIE
INTREBARI RECAPITULATIVE

Extras din proiect:

Selectarea si achizitionarea teritoriului santierului constituie o etapa importanta in realizarea proiectului, in situatia in care clientul nu este proprietarul amplasamentului. Aceste activitati trebuie realizate cat mai devreme posibil, in mod ideal in paralel cu intocmirea studiului de fezabilitate. Ele sunt in sarcina initiatorului proiectului (client, persoana juridica achizitoare) care le poate realiza prin intermediul managerului sau de proiect sau al unui consultant specializat.

Obiectivele acestei etape sunt:

- Definirea cerintelor pentru viitorul amplasament in concordanta cu caracteristicile proiectului;

- Selectarea amplasamentului in conformitate cu aceste cerinte si achizitionarea teritoriului santierului astfel incat sa corespunda constrangerilor financiare, tehnice si temporale ale proiectului si sa minimizeze riscurile proiectului.

Pentru atingerea acestor obiective trebuie realizate urmatoarele activitati:

1. Definirea obiectivelor, a cerintelor pentru amplasamentul viitorului obiectiv si acceptarea lor de catre client.

2. Precizarea unor criterii de evaluare pentru viitorul amplasament pe baza obiectivelor si cerintelor definite.

3. Stabilirea modului de finantare a achizitiei amplasamentului.

4. Precizarea responsabilitatilor, competentelor si sarcinilor in cadrul echipei de proiect privind procesul de selectare si achizitie a amplasamentului; monitorizarea si controlul realizarii sarcinilor.

5. Culegerea datelor privind amplasamentele posibile prin realizarea urmatoarelor categorii de studii:

- Studiu geotehnic;

- Studiu privind accesul la utilitati si resurse materiale;

- Studiu privind nivelul apelor freatice si subterane;

- Studiu privind caile de comunicatii;

- Studiu referitor la proprietatea asupra terenului;

- Studiu privind posibilitati de recrutare a fortei de munca locale;

- Studiu arheologic;

- Studiu ecologic;

- Studiu privind aspectele legale;

- Studiu al planurilor de urbanism locale.

6. Evaluarea amplasamentelor utilizand criteriile stabilite si selectarea a 3-4 dintre acestea pentru o analiza detaliata.

7. Selectia amplasamentului dintre cele 3-4 ramase pentru evaluarea finala.

8. Negocierea pretului si incheierea contractului de vanzare-cumparare, concesionare sau inchiriere.

8.2. Proiectul de organizare a santierului

Organizarea unui santier pentru realizarea unui nou proiect (obiectiv) solicita, de fiecare data, rezolvarea unor probleme care se refera la asigurarea conditiilor pentru desfasurarea activitatii de baza. Astfel, este necesara realizarea unor spatii (social-culturale si administrative, pentru asigurarea conditiilor de viata, de depozitare a materialelor etc.), a unor retele pentru utilitati (apa, caldura, energie, aer comprimat) si a instalatiilor aferente producerii acestora, a cailor de comunicatie (drumuri, cai ferate, retele telefonice etc.), precum si a unor ateliere (dulgherie, fierarie, mecanic etc.), poligoane de prefabricate, statii de betoane, de mortare, balastiere si cariere etc.

In domeniul constructiilor se manifesta tendinte de industrializare, de transformare a societatilor comerciale in unitati de montaj, prin transferarea unor activitati in baze de productie in vederea organizarii realizarii lucrarilor dupa principiile productiei industriale. Ca urmare a acestor evolutii, volumul lucrarilor de organizare de santier este in continua descrestere.

Rezolvarea integrala sau partiala a unor asemenea probleme, ce vizeaza lucrarile de organizare a santierului, se precizeaza inca din faza de proiectare, cu ocazia elaborarii proiectului de organizare a santierului.

Proiectul de organizare a santierului reprezinta documentatia tehnico-economica, elaborata de catre proiectant, sub forma unei scheme generale de organizare si detaliata de catre antreprenorul general. Ea este formata dintr-o serie de piese scrise si desenate, ce cuprind solutiile organizatorice, care asigura conditiile necesare pentru realizarea lucrarilor si a obiectelor de constructii. In acest scop se aloca, in devizul general, fondurile necesare.

Proiectul de organizare de santier se realizeaza in doua faze:

- faza I - care se concretizeaza intr-o "schema generala de organizare" elaborata, de catre proiectant, pe baza solutiilor prevazute in nota de comanda;

- faza a II-a - elaborata de catre antreprenorul general pe baza "schemei generale de organizare" si a proiectului de executie, care detaliaza solutiile prevazute in faza I.

Proiectul de organizare - faza a II-a se concretizeaza intr-o serie de piese desenate, grafice, diagrame, piese scrise si tabele privind urmatoarele aspecte de baza ale organizarii santierului, indiferent de valoarea investitiei:

- executarea constructiilor de baza intr-o succesiune rationala a lucrarilor, acordandu-se prioritate celor care reduc costurile de organizare (linii de garaj, drumuri de acces la sosele si obiecte de construit, lucrari subterane etc.);

- folosirea la maximum a constructiilor de baza pentru cazarea constructorilor, cantine, magazii, depozite etc., fara ca, prin aceasta, sa se prelungeasca termenul de dare in folosinta stabilit pentru obiectivul respectiv;

- dimensionarea bazei de productie astfel incat aceasta sa ocupe suprafete minime de teren, improprii productiei agricole, sa fie unica pentru constructorii din zona si sa utilizeze temporar unele obiecte de baza;

- asigurarea conditiilor pentru cazarea constructorilor, prin inceperea din timp a executiei constructiilor de locuinte anterior anului in care este prevazuta inceperea lucrarilor de baza;

- utilizarea, de catre constructor, a unor mijloace de organizare demontabile, mobile etc.;

- dimensionarea constructiilor si a obiectelor de organizare de santier pe baza numarului de personal strict necesar;

- adoptarea celor mai economice solutii pentru transportul muncitorilor.

La elaborarea proiectelor de organizare trebuie sa se tina seama de baza materiala a constructorului, iar obiectele de organizare de santier cu caracter definitiv sa fie realizate numai in cazuri temeinic justificate din punct de vedere economic si social.

Pentru organizarea de santier sunt necesare urmatoarele informatii si date: situatia geologica, climatica si hidrologica, respectiv structurile geologice, nivelul apelor freatice si subterane, debitele disponibile ale cursurilor de apa, numarul zilelor cu regim de inghet; situatia resurselor materiale din zona (balast, nisip, piatra de cariera); situatia cailor de comunicatii (liniile ferate existente, posibilitatile de racordare provizorie, rampe de descarcare, starea drumurilor de acces); retelele si utilitatile existente in zona; posibilitatile de recrutare a fortei de munca din zona etc.

Cu ocazia elaborarii proiectului de organizare a santierului trebuie analizate, in vederea solutionarii ulterioare, urmatoarele aspecte: posibilitatea industrializarii producerii obiectelor de organizare de santier; posibilitatea reducerii duratei de instalare pe santier a obiectelor de organizare; posibilitatea maririi numarului de refolosiri, a gradului de recuperabilitate si functionalitate; posibilitatea reducerii consumurilor de materiale si forta de munca; posibilitatea maririi simplitatii si a usurintei in instalare si dezafectare; posibilitatea reducerii costurilor etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizare santier.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
9 417 cuvinte
Nr caractere:
52 073 caractere
Marime:
59.26KB (arhivat)
Publicat de:
Axinia P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
organizare, obiective, amplasare, santiere
Predat:
Facultatea de Constructii si Instalatii , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Construcții
Sus!