Fundații în condiții speciale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Este necesara fundarea unui siloz de cereale circular. Se considera o fundatie de tip radier circular cu un diametru de 7 m, iar presiunea efectiva maxima uniforma transmisa terenului de fundare este de:

pef = 407 kPa

pnet = 373 kN/ m2

Adancimea de fundare este considerata Df = 2.00 m.

Numar de ordine: 16

Stratificatia si caracteristicile terenului pe amplasament sunt urmatoarele:

1. Umplutura diferita (cotele 0.00 ? -0.50 m):

? = 17 kN/m3

2. Praf argilos, plastic consistent (cotele -0.50 ? -3.50 m):

? = 18.5 kN/m3; Ic = 0.6; ?` = 16.6o; c` = 11.6 kPa; M = 11.6 MPa.

3. Argila prafoasa, plastic moale (cotele -3.50 ? -15.10 m):

? = 18.5 kN/m3; ?` = 10 kN/m3; Ic = 0.4; ?` = 12.6o ; c` = 9.6 kPa; M = 6.1 MPa.

4. Nisip cu pietris indesat (sub -15.10 m):

? = 20 kN/m3; ?` = 10 kN/m3; ?` = 35o; c` = 0 kPa; M = 60 MPa.

Nivelul hidrostatic se afla la cota -5.50 m.

Fundarea directa a silozului pe terenul natural nu este posibila datorita caracteristicilor mecanice slabe ale acestuia. Din acest motiv se va studia oportunitatea fundarii directe pe teren imbunatatit prin tehnologia de vibro-indesare cu coloane din material granular.

Pentru aceasta se va stabili reteaua de amplasare a coloanelor (cu ochiuri triunghiulare si patrate), se vor estima parametrii sistemului compozit pamant - coloane (utilizand teoria Priebe) si se va face un calcul de tasare al terenului (verificarea la starea limita de deformatii - SLD).

Scopul este de a se determina relatia intre numarul de coloane utilizate (distanta intre coloane) si tasarea terenului de fundare sub incarcarile transmise de siloz, cautandu-se amplasarea optima a coloanelor. Ambele retele de dispunere a coloanelor vor fi studiate (retea triunghiulara si patrata).

Caracteristicile coloanelor utilizate sunt:

- diametrul nominal al unei coloane: 0.55 m (diametrul real este cu circa 10-20% mai mare in functie de caracteristicile stratului in care este realizata);

- d=0.66m

- materialul granular din coloana este piatra sparta si se considera cu urmatoarele caracteristici: ?c` = 42o; c` = 0 kPa; Mc = 80 MPa.

Se va face o comparatie intre tasarea terenului de fundare natural (sTN) si cel imbunatatit (sTI) si se va calcula factorul de reducere al tasarilor ? = sTN / sTI.

Pentru varianta finala de amplasare a coloanelor se va efectua si verificarea terenului de fundare la starea limita de capacitate portanta (SLCP).

DETERMINAREA PARAMETRILOR GEOTEHNICI AI PAMANTULUI IMBUNATATIT PRIN PROCEDEUL DE VIBRO-INDESARE CU COLOANE DIN MATERIAL GRANULAR

Coloanele din material granular executate intr-un teren de fundare slab, sunt o alternativa viabila atunci cand o solutie de fundare directa nu indeplineste cerintele de siguranta si/sau exploatare normala, iar o fundatie indirecta pe piloti din beton armat este mult acoperitoare si neeconomica.

Aceasta solutie de imbunatatire a terenului de fundare conduce, prin adaosul de material granular, la cresterea capacitatii portante si a rigiditatii pamantului. Teoria cea mai des utilizata in Europa pentru calculul terenului imbunatatit prin vibro-indesare, a fost elaborata de catre Heinz J. Priebe si publicata pentru prima oara in anul 1976. Ea a fost imbunatatita de-a lungul timpului, ajungand astazi la o forma general acceptata de catre mediul academic, proiectanti si constructori. Unul din avantajele acestei metode de calcul este ca pot fi evaluati parametrii geotehnici (?, c, M) ai sistemului compozit pamant - coloane, rezultat in urma imbunatatirii prin procedeul de vibro-indesar

Observații:

Proiect Fundatii in conditii speciale

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fundatii in conditii speciale
    • imbunatatirea_unui_teren_de_fundare_prin_coloane_din_material_granular_vibro.docx
    • larion.xlsx
    • larion_new.xlsx
    • retea_dreptunghiulara.pdf
    • retea_triunghiulara.pdf
    • strat_natural.pdf
    • tabel.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx, pdf, xlsx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
965 cuvinte
Nr caractere:
5 806 caractere
Marime:
810.66KB (arhivat)
Publicat de:
Ladislau Marcu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
conditii, fundatii, speciale
Predat:
Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Inginerie economica in constructii
Materie:
Construcții
An de studiu:
IV
Sus!