Construcții

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Locuirea i-a preocupat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri si continua sa constituie una din problemele cele mai importante ale umanitatii.

In scopul satisfacerii in conditii cat mai bune a cerintelor de baza privind locuirea, a aparut o unitate functionala specializata, respectiv locuinta.

Odata cu progresul tehnic functiunile locuintei s-au diversificat, ceea ce a condus la aparitia unor cladiri de locuit variate si performante.

a. Functiunile locuintei sunt determinate de necesitati biologice, psihologice si materiale ale oamenilor, ce pot fi grupate in patru tipuri, astfel:

- cerinte biologice: alimentatia, asigurarea igienei, odihna, dormitul;

- activitati sociale si profesionale: studiu, lectura, documentare etc.;

- petrecerea timpului liber, activitati de destindere, primire de vizite;

- cerinte auxiliare: circulatie, depozitare, curatenie etc.

Desfasurarea corespunzatoare a acestor functiuni necesita o serie de spatii specifice, care alcatuiesc impreuna gruparile functionale.

Rezolvarea optima a gruparilor functionale se face prin proiectarea unor ansambluri, constituite din una sau mai multe incaperi, care compun locuinta. Constructia care adaposteste locuinte este o cladire de locuit.

La alcatuirea locuintelor trebuie sa se tina seama de urmatoarele:

- numarul si suprafata incaperilor, adaptata componentei familiei;

- gradul de confort si conditiile de igiena preconizate;

- adaptabilitatea spatiului la modificari ulterioare care pot surveni in modul de viata al familiei: aparitia si cresterea copiilor, existenta persoanelor in varsta, inbolnaviri si ingrijirea persoanelor bolnave etc.

Cladirile de locuit pot fi individuale (case particulare, vile) sau colective (blocuri cu apartamente, camine, hoteluri, cabane etc.).

Cu toate ca in tara noastra cladirile de locuit colective de tip bloc sunt preponderente, casele si vilele au o raspandire destul de mare, iar in ultimii ani optiunea pentru astfel de cladiri de locuit este tot mai importanta.

Aceasta orientare, alaturi de dificultile mai rduse pe care le ridica proiectarea cladirilor de tip vila cu structura de rezistenta din zidarie, au determinat includerea acestei teme ca aplicatie la disciplina de Constructii.

b. Incaperi pentru asigurarea functiunilor locuintei

Fiind vorba de o cladire de locuit care cuprinde mai multe niveluri, functiunile se pot grupa in activitati compatibile, localizate convenabil la nivelurile cladirii, avand in vedere criteriul importantei, in general astfel:

- la subsol: garaj, centrala termica, spalatorie, beci, magazie etc.;

- la parter: salon/camera de zi, bucatarie cu camara, baie, birou, camera personal, dormitor secundar, hol, fumoar, debara, sas s.a.;

- la etaj: dormitoare, bai, W.C., camere pentru copii (tineri), camere pentru studiu, holuri, incaperi pentru depozitare (debarale) etc.

c. Suprafetele necesare ale incaperilor

Pentru asigurarea desfasurarii in conditii optime a proceselor functionale specifice unei cladiri, in cazul de fata a unei vile, incaperile destinate fiecarui proces trebuie sa aiba suprafete de marimi convenabile.

Locuintele pot fi de tipuri si categorii diferite, cu grade de confort diferite, astfel ca suprafetele incaperilor destinate unor functiuni similare pot avea diferente apreciabile, fara a afecta insa functia respectiva.

In cazul vilelor, care trebuie sa asigure un gradul de confort mult mai ridicat decat a altor tipuri de locuinte, se prevad suprafete majorate, fara insa a trece in extrema cealalta, a unor suprafete exagerat de mari.

Suprafetele orientative ale incaperilor curente din cadrul vilelor sunt:

Nr.crt.INCaPEREASuprafata (m2)

minimauzualamaxima

1.Camera de zi 20,025 35 40,0

2.Sufragerie 10,015 2025,0

3.Birou, camera studiu10,012 1520,0

4.Bucatarie10,014 1620,0

5.Camara1,001,5 22,50

6.Debara, oficiu0,751,5 23,00

7.Baie3,504 4,55,00

8.Camera personal10,012 1415,0

9.Dormitor principal12,014 1618,0

10.Dormitar individual10,012 1415,0

1.2 - Elaborarea partiului (schemei functionale) a cladirii

a. Generalitati privind partiul unei locuinte

Pentru realizarea unui obiect de constructii corespunzator din punct de vedere al exigentelor de calitate, indiferent de destinatie, este necesara intocmirea unei documentatii tehnico-economice amanuntite, respectiv a unui proiect, care sa permita materializarea pe teren in cele mai bune conditii a intentiei beneficiarului privind desfasurarea proceselor functionale.

Proiectul unei cladiri de locuit, elaborat pe baza temei de proiectare intocmita de proiectant si beneficiar, trebuie sa cuprinda urmatoarele:

- reprezentarea propriu-zisa (plansele de executie),

- calculele tehnice si economice aferente,

- memoriul tehnic - justificativ.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructii
    • 1 - Indicatii generale.doc
    • 2a - Parter - Axe, Goluri usi si ferestre.doc
    • 2b - Parter - Prevederea Scarilor.doc
    • 2c - Parter - Mobilare, Echipamente.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
7 348 cuvinte
Nr caractere:
37 722 caractere
Marime:
703.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
cladiri, materiale, constructii
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!