Ofertă vânzare Agricola Internațional Bacău către Metro

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Istoricul societatii Agricola International SA Bacau impreuna cu modul de organizare si de functionare a societatii, misiunea, obiectivele organizatiei, target, strategii aplicate, distribuitori;
2. Istoricul societatii METRO AG cu modul de organizare si de functionare a societatii, misiunea, obiectivele organizatiei, furnizori, concurenti;
3. Prospectarea pietei la Agricola International SA Bacau;
4. Initierea comunicarii- si anume, proces propriu zis de vanzare/ parteneriat- dialog
5. Revenirea post vanzare- dialog
6. Model factura fiscala

Extras din proiect:

Istoricul firmei METRO

METRO AG

In istoria Metro Group, anul 1964 reprezinta anul fondarii companiei.

Primul magazin bazat pe sistemul cash&carry reprezinta un nou mod de vanzare promovat de catre firma, prin care comerciantii se puteau aproviziona cu marfa platind cash. In Romania succesul acestui nou tip de vanzare se datoreaza atat caracteristicilor si facilitatilor ce le oferea sistemul, cat si perioadei de crestere economica, specifica perioadei de dupa anul 1996. Politica dezvoltata de firma se axa in principal pe satisfacerea nevoilor clientilor, promovand produse de calitate superioara la preturi avantajoase. Autoservirea si disponibilitatea produselor in timp util sunt alte caracteristici de baza ale sistemului, oferindu-le clientilor posibilitatea compararii ofertei si alegerea personala. Dezvoltarea economica a Romaniei in aceasta perioada, exprimata si prin existenta a numeroase firme de marime mijlocie cu putere suficienta de cumparare, ii confera noului sistem un mediu optim de dezvoltare. Pozitia de leader cucerita pe piata germana coduce firma spre o revizuire a strategiilor, o reorientare prin diversificare pe piata externa. Obiectivul strategic vizat s-a concretizat in anul1971 prin patrunderea pe pietele vestice cu potential financiar Austria, Franta si Danemarca, unde firma a promovat sistemul cu succes.

La fel ca si in cazul Germaniei, reactiile au fost pozitive, deoarece noul mod de vanzare era adaptat pietelor locale si stimula intr-un mod indirect activitatea zonala a comerciantilor. Expansiunea firmei continua in anul urmator, reusind sa se adapteze la exigentele si cerintele pietei italiene, care se deosebea de cele anglo-saxone prin reticenta si conservatorism. La inceput rezervate, firmele si clientii s-au adapatat la noul sistem, constientizand importanta si facilitatile sistemului cash&carry.

Noul context economic mondial ii confera firmei prilejul relansarii expansiunii spre pietele estice, care detineau un potential real - trecerea spre economia de piata. Turcia si Ungaria au reprezentat urmatoarele doua tari vizate de firma in drumul cuceririi pietelor estice, primele cu economii marcate de tranzitie, dar cu un real potential si cu o flexibilitate la noutatile vestice. Desi numarul filialelor create in aceste zone nu este semnificativ, strategiile viitoare ale firmei sunt optimiste si incearca o continua adaptare la potentialul pietelor.

In istoricul firmei, anul 1996 a insemnat si o noua etapa in extinderea pietelor prin inaugurarea magazinelor tip cash&carry in Romania.. Succesul ulterior inregistrat pe piata romaneasca se datoreaza in special mediului economic capabil sa se adapteze noului sistem, dar si culturii locale, ce pune accentul pe calitatea si prestigiul firmei.

METRO axat pe vanzarea produselor alimentare si nealimentare in 21 de tari, insumeaza peste 360 de magazine, si detine o pozitie de leader de piata in sistemul cash&carry.

Politica de service este asigurata prin existenta a patru mari companii ce se ocupa de gestiunea stocurilor, sistemul logistic, sistemul financiar si sistemul informational. Utilizand acest tip de impartire a serviciilor pe divizii distincte, concernul dezvolta conceptul de sinergie ce conduce la activitati mai eficiente.

Gestiunea si rotatia intr-un mod optim a stocurilor este responsabilitatea diviziei MGB METRO Group Buying GmbH, care asigura cu produse alimentare si nealimentare intreaga retea, avand in subordine divizia Gemex Import . Aceasta subdivizie se ocupa cu controlul importurilor in zona estica a Europei, Rusia si sud-estul Asiei.

Sistemul logistic de transport si distributie este supravegheat de catre divizia MGL METRO Group Logistics care a dezvoltat o politica regionala ce consta in cooperarea cu firme locale, dar si prin promovarea propriului sistem de transport materializat in tipul platforma. Acest tip de impartire regionala a responsabilitatilor a condus la optimizarea costurilor si la cresterea profiturilor.

Partea financiara a activitatii este sustinuta prin prezenta diviziei MIAG METRO International Clearing, ce se ocupa in permanenta de certificarea soldurilor conturilor clientilor, dar si de plata furnizorilor si producatorilor prin colaborarea cu sistemele bancare locale.

O alta divizie, la fel de importanta, cea a sistemului informational, consta in monitorizarea tuturor activitatilor ( logistica, transport, control si resurse umane) cu ajutorul programelor software. Aceasta activitate reprezinta " sistemul nervos" al intregului concern si este administrata de catre MGI METRO Group Information Tehnology GmbH.

Anul 1996 reprezinta o etapa importanta in expansiunea estica a concernului, prin patrunderea pe piata Romaniei, piata ce prezenta un mediu incert, specific tranzitiei la economia de piata. Succesul acestui tip de comert promovat s-a regasit, la inceput, prin lipsa unei concurente la nivel de ramura, dar si prin noutatea sistemului. Toate acestea au condus la fidelizarea clientilor, ocupand ulterior pozitia de leader pe piata, in ciuda aparitiei diferitelor firme ce promovau tipuri de comert cu amanuntul sau ridicata asemanatoare.

In anul 1997 activitatiile MAKARO CASH&CARRY au fost preluate de catre METRO AG , astfel incat cash and carry inseamna atat METRO cat si Makaro, avand o conducere la nivel de grup in intreaga lume. Noua configuratie a concernului presupune existenta a patru specializari:Cash&Carry, Food, Nonfood si magazine universale, fiecare dintre ele avand o specializare distincta si un lant de magazine specifice.

Importanta fiecarei divizii in parte, cat si sistemul de decizii adaptat mediului in care activiaza , conduc la o organizare eficenta a antregului concern.

Metro si Makaro axate pe vanzarea produselor alimentare si nealimentare in 21 de tari, insumeaza peste 360 de magazine si detine o pozitie de leader de piata in sistemul cash & carry.

Sistemul Food cuprinde reteaua de supermarke-turi Extra din Germania si segmentul hypermarket leader pe piata Germaniei si a Poloniei, REAL cu un numar de 773 magazine in trei tari.

MEDIA MARKT SATURN leader pe piata europeana in comertul cu produse electronice si PRAKTIKER locul doi in Germania si pozitia a treia in Europa in comertul desing interior, reprezinta partea nonfood a concernului, prin 675 de magzine deschise in 11 tari.

Magazinela universale sunt reprezentate prin GALAERIA KAUFHOF ce detine 146 de magzine in Germania si Belgia, unde ocupa locul doi si leader de concept, respectiv laeder de piata.

La sfarsitul anului 2004 numarul filialelor a atins cifra 20, ce vor completa, din punct de vedere geografic, pozitionarea teritoriala a activitatilor. Din punct de vedere al cifrei de afaceri si profitului, magazinele din Romania reprezinta punctul forte al concernului in zona estica a continentului, fapt ce ii confera o pozitie importanta in cadrul celor mai profitabile unitati strategice.

Politica de diversificare interna si externa permanenta i-a conferit concernului, la sfarsitul anului 2004, o pozitie de leader pe piata autohtona, dar si de pretendent important la titlul de leader mondial in comertul cu amanuntul si cu ridicata. Strategia initiala a firmei, prin care se adresa tarilor puternic dezvoltate si cu potential financiar, se reformuleaza si se indreapta spre zonele mai putin privilegiate, incercand in permanenta sa-i confere calitatii, atat de cautata in prezent, un mod cat mai accesibil.

Lantul de magazine al grupului METRO AG cuprinde in prezent peste 2300 de magazine in 26 de tari, iar vanzarile totale se ridica la 51.500 mld.$, cunoscand o crestere usoara fata de anul anterior 49.500 mld.$.

Prezentarea cronologica a evolutiei si expansiunii concernului in ultimii trei ani poate fi ilustrata prin tabelul de mai jos. In ceea ce priveste importanta pietelor pe care isi desfasoara activitatea cash&carry, Germania ocupa locul central cu 109 magazine, urmata de Franta si Italia, iar cele mai putin viabile sunt reprezentate prin Slovacia si Danemarca, regiuni ce au cunoscut o stagnare in perioada 2000-2003.

Observații:

Acest proiect a fost prezentat atat in forma fizica cat si oral. De aceea exista si acest dialog pentru a intelege cat mai bine ceea ce inseamna inceperea unui parteneriat sau a unei vanzari.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • factura_fiscala.doc
  • iniierea_comunicrii.doc
  • istoric_agr.doc
  • istoric_metro.doc
  • lista_de_preturi_fin.doc
  • prospectarea_pieei.doc
  • revenirea_post_vnzare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
8 044 cuvinte
Nr caractere:
47 238 caractere
Marime:
1.86MB (arhivat)
Publicat de:
Cristinel Timofte
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
produse din carne, Constituirea holdingului băcăuan, Agricola Bacău, Complexele zootehnice, Retehnologizarea
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Marketing
Materie:
Comunicare
An de studiu:
III
Profesorului:
Asist. univ. drd. Ioana OLARIU
Sus!