Noțiuni de Publicitate

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. PUBLICITATEA

1.1. Definitie

Publicitatea (sinonima termenului englez advertising) este definita astfel de Asociatia Americana de Marketing : ,,Orice forma platita de promovare nonpersonala de idei, bunuri sau servicii, de catre un anuntator ( engl.announcer) identificat" (Agee, Ault, Emery, 1988, p.198)

Din aceasta definitie rezulta urmatoarele : publicitatea, respectiv produsele acesteia, reclamele, ce se comunica in cea mai mare masura pe suport mediatic, trebuie platite (spatiul de tiparire in ziare, reviste, spatiul de emisie la radio, tv), altfel avem de a face cu publicitate ,,mascata", ceea ce este neetic; cei care realizeaza publicitatea fac o promovare ,,nonpersonala", deci nu in nume personal, ci ca intermediari intre ,,anuntatori" (firme, marci, organizatii etc.) si publicurile lor (consumatorii); publicitatea nu se refera doar la promovarea de produse si servicii (comerciala) ci si la idei (publicitate noncomerciala, ca de exemplu campaniile pe teme sociale sau politice).

Astazi se poate vorbi despre publicitate ca o industrie, cu un rol important in economia oricarei tari, ca un domeniu specializat al comunicarii, cu implicatii de ordin social si nu numai, ca un fenomen aflat in continua evolutie, in stransa legatura cu societatea de consum.

In ce priveste aparitia si evolutia publicitatii, exista doi factori principali ce au favorizat-o : pe de o parte existenta si dezvoltarea activitatilor comerciale iar pe de alta parte aparitia si evolutia mass-media

1. 2. Scurt istoric al publicitatii

Majoritatea lucrarilor care se refera la originile publicitatii considera ca aceasta este la fel de veche ca si civilizatia insasi si situeaza inceputurile ei inca in antichitate, fie ca e vorba despre spatiul european , fie cel extraeuropean.

Dan Petre si Mihaela Nicola (2004) disting trei etape in evolutia publicitatii :

1.perioada pre-marketing caracterizata de modalitati ,,primitive" de comunicare, pe care o putem numi ,,preistoria" publicitatii. O tablita de lut babiloniana, datata in jurul anilor 3000 i. Chr., facea cunoscute un atelier de incaltaminte, un magazin de uleiuri, altul care se ocupa de copierea documentelor; vechii egipteni scriau anunturi , pe papirusuri, despre diverse produse si servicii sau recompense oferite pentru prinderea sclavilor fugiti ; in antichitatea greaca existau persoane care strigau sau cantau prin orase, anuntand sosirea corabiilor cu diferite produse ; in ruinele vechiului oras greco-roman Pompei, arheologii au descoperit inscriptii in piatra sau teracota, insotite de simboluri vizuale, ce anuntau oferta unor pravalii; in evul mediu european, pentru anunturile publice in orase se foloseau ,,strigatori", existau firme pictate ale pravaliilor, hanurilor (Petre, Nicola, 2004. p. 25).

Aparitia tiparului cu litere mobile, la jumatatea secolului al XV-lea, datorita inventiei lui Guttenberg, constituie un punct de referinta in dezvoltarea publicitatii, tiparul fiind cel dintai si singurul medium ,,de masa" ce va fi utilizat de publicitate, o lunga perioada de timp. In 1472, in Anglia a fost tiparit un ghid de comportament pentru prelati, in perioada Pastelui, afisat pe usile bisericilor (ce poate fi considerata prima forma de publicitate de afisaj exterior - outdoor); tot in aceasta tara au aparut primele legi privind publicitatea , in 1614, pentru a interzice folosirea firmelor care depaseau o anumita distanta de la fatada cladirilor, pentru a proteja trecatorii. Prima reclama, pentru un medicament considerat miraculos, tiparita si distribuita la nivel de masa, a aparut in 1525 in Germania, intr-o brosura iar prima reclama tiparita si distribuita prin presa, ,,intr-o forma asemanatoare cu cele folosite si in prezent", a aparut intr-un ziar englezesc din anul 1625 (Petre, Nicola, 2004, p. 26).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni de Publicitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
121 pagini
Imagini extrase:
121 imagini
Nr cuvinte:
1 613 cuvinte
Nr caractere:
9 053 caractere
Marime:
116.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
publicitate, comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!