Imortanța eticii în situațiile de criză

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Conceptul de etică și criză pag.3
2. Etica în afaceri pag.4
3. Responsabilitățile etice .pag.5
4. Studiu de caz: Etica in cadrul crizei NIKE ..pag.6

Extras din proiect:

Conceptul de etică și criză

Etica reprezintă un sistem de principii morale și de metode pentru aplicarea acestora, furnizând instrumentele pentru elaborarea judecății morale. Principiile etice se referă, în ansamblu, la conduita curentă, la obiceiurile și atitudinile oamenilor cu privire la conceptele generale de bine și rău, de adevăr și minciună, de echitate și discriminare, libertate și constrângere.

Pentru ca o afacere sau o activitate economică să poată fi considerată morală sau imorală trebuie avut în vedere și cadrul general în care își desfășoară activitatea. Marile companii multinaționale care operează pe piața globală trebuie să aibă în vedere, în principal, diversitatea elementelor culturale care guvernează mediul de afaceri internațional.

Orice organizație poate fi la un moment dat confruntată cu o criză care-i periclitează funcționarea și imaginea pozitivă. Mai mult, o criză prost gestionată poate să aducă atât prejudicii organizației, cât și se poate transforma într-un pericol social.

Gestionarea cu succes a situațiilor de criză reprezintă o misiune extrem de dificilă care implică dimensiuni cum ar fi capacitatea de prevedere a crizelor pentru organizația în cauză, realizarea cu anticipare a unor scenarii pentru fiecare situație prevazută, precum și un răspuns prompt al apariției ei.

Trăim într-o epocă în care crizele au evoluat pe coordonatele frecvență și gravitate, ele fiind percepute din ce în ce mai mult ca o stare de normalitate, iar nu ca una excepțională. În plus, o criză nu este percepută ca atare decât în momentul în care mediile de comunicare în masă se interesează de eveniment, accelerându-i evoluția spre criză, ca urmare a nevoii permanente și acute a publicului de a fi informat. Trăim într-o lume în care o criză este dublată adesea și de o criză de comunicare în care orice instituție trebuie să gestioneze cel puțin o situație de criză, ceea ce face să fie necesară existența unei strategii de comunicare de criză integrată în dispozitivul general de gestionare a crizei care să ofere imediat informații unui public avid, nu numai asupra situației, ci și asupra consecințelor acesteia, cu atât mai mult cu cât organizația intră în aceste perioade într-un univers complex, instabil și evolutiv.

Etica în afaceri

În ultimul timp au izbucnit adevărate scandaluri legate de activități de afaceri ilegale, cum ar fi: contaminarea râurilor cu substanțe poluante, exploatarea angajaților la negru sau diversele moduri de a înșela clienții. Toate acestea au pus în lumină modul neetic în care anumite firme își desfășoară afacerile. Datorită faptului că astfel de situații sunt frecvente, nu înseamnă că nu există valori sau principii care fac să apară astfel de situații. Chiar ceea ce am putea considera ca etică rea constituie totuși un fel de etică și este necesar să încercăm să înțelegem de ce anumite decizii sunt luate pe loc și de ce pot fi acceptabile alte decizii de afaceri.

În astfel de situații putem vorbi despre etica afacerilor, ce constituie o formă special a eticii applicate, ea definind modul de comportare al agenților economici ( companii, firme, instituții etc.), al angajaților dar și patronilor/managerilor.

În plus, prin etica în afaceri nu trebuie să înțelegem doar etica în domeniul comerțului ci și pe cea a organizațiilor.

Bibliografie:

1. Diaconescu, Marcela Carmen, Etica în afaceri, Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2007.

2. Lungu, Viorelia, Etica profesională, CEP USM, Chișinău, 2001.

Adrese internet

1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nike,_Inc.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imortanta eticii in situatiile de criza.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 638 cuvinte
Nr caractere:
13 603 caractere
Marime:
157.94KB (arhivat)
Publicat de:
Munteanu E.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!