Gestiunea crizei Pepsi

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Prezentarea generala a organizatiei 1
2.Analiza pietei careia ii apartine organizatia 2
3.Analiza concurentei 3
4.Prezentarea situatiei de criza 4
4.1. Etapa premergatoare crizei 4
4.2. Etapa crizei propriu-zise 5
4.3. Etapa postcrizei 6
5.Analiza efectelor crizei 6
6. Bibliografie

Extras din proiect:

PepsiCo este o companie americana din industria bauturilor racoritoare si alimentara, infiintata in 1898 sub numele de Pepsi-Cola. Compania este al doilea producator mondial de racoritoare, dupa The Coca-Cola Company.

Principalul produs al companiei este Pepsi-Cola. Pepsi Cola este o bautura racoritoare carbogazoasa care este produsa si imbuteliata de compania PepsiCo.

Bautura a fost produsa pentru prima data in anii 1890 de catre farmacistul Caleb Bradham in New Bern, Carolina de Nord. Scopul lui Bradham a fost sa creeze o bautura carbogazoasa care sa fie atat delicioasa, cat si sanatoasa, sa ajute la digestie si sa ofere mai multa energie. Ca multe alte farmacii in 1896, cea a lui Bradham oferea si bauturi carbogazoase create de el, cu care isi servea clientii. Cea mai populara bautura a lui a fost cea numita "Bautura lui Brad", facuta din apa minerala, zahar, vanilie, uleiuri rare, pepsin si nuci de cola. Bautura lui Brad a fost mai tarziu numita Pepsi Cola in 1898 datorita pepsinului si nucilor de cola folosite in reteta. Pepsi Cola a fost inregistrata ca marca comerciala pe 16 iunie 1903.

Au fost mai multe variante de Pepsi produse de-a lungul timpului, printre care: Diet Pepsi, Crystal Pepsi, Pepsi Twist, Pepsi Max, Pepsi Samba, Pepsi Blue, Pepsi Gold, Pepsi Holidaz Spice, Pepsi Jazz, Pepsi X (vandut in Finlanda si Brazilia), Pepsi Next (vandut in Japonia si Coreea de Sud) si Pepsi Ice Cucumber (vandut in Japonia incepand cu data de 12 iunie 2007).

In 1940 brandul a facut istorie cand primul jingle de publicitate a fost difuzat la nivel national. Jingle-ul era "Nickel Nickel", o reclama pentru Pepsi Cola care se referea la pretul Pepsi. Cantecul "Nickel Nickel" a devenit un hit si a fost inregistrat in 55 de limbi.

In 1965 Donald M. Kendall, presedintele si directorul executiv al Pepsi-Cola a fondat PepsiCo, Inc. Produsele majore ale noii companii erau Pepsi-Cola Company - Pepsi-Cola (aparute in 1898), Pepsi Diet (1964) si Mountain Dew (introdus de Tip Corporation in 1948).

In 1985 PepsiCo a devenit cea mai mare companie din industria bauturilor racoritoare. Produsele Pepsi-Cola sunt disponibile in aproape 150 de tari si teritorii din intreaga lume. De-a lungul timpului, Pepsi s-a bucurat de sprijinul unor cantareti ca Lionel Richie si Tina Turner si actori precum Michael J. Fox.

In 1986 PepsiCo a achzitionat 7UP International.

In 2002 brandul Pepsi a dorit sa dezvolte o alta imagine. Beyonce Knowles s-a alaturat familiei Pepsi si a realizat doua reclame noi pentru Tv, radio si reclame pe internet. In 2003, PepsiCo a creat PepsiCo International. Afacerea a unit toate unitatile producatoare de snacksuri, bauturi si mancare, acest efort fiind menit sa conduca spre o crestere mai accelerata si sa imbunatateasca profitabilitatea din intreaga lume. Mai mult decat atat, marca Pepsi-Cola a sarbatorit 100 de ani.

In Romania, Pepsi a fost prima data introdusa in 1966 si continua sa aiba o vizibilitate a brandului extrem de puternica ("Cand spui Pepsi, toata lumea intelege despre ce vorbesti"), relevanta ("Orice ai face, bea Pepsi") si stimata ("Pepsi isi merita pozitia de lider pe piata"). Pepsi este un brand global prezent in majoritatea tarilor.

2.Analiza pietei

Bauturile racoritoare carbogazoase reprezinta cel mai dezvoltat segment al pietei locale de soft drinks, cu o pondere de 45% in volumul total, fiind urmate de apa minerala, care detine aproximativ 42% din piata, si de bauturile racoritoare necarbogazoase, conform unor studii de piata.

Principalii jucatori internationali de pe piata de profil sunt Pepsi Cola, Coca Cola, Maspex Tymbark, Pfanner, Parmalat, Eckes Granini, in timp ce piata locala este reprezentata de European Drinks, Romaqua si Biborteni, Parmalat.Conform unor studii de piata produsele din portofoliul PepsiCo au ajuns la o cota de piata internationala de 24%(in volum) pe segmentul bauturilor racoritoare carbogazoase, in crestere cu aproximativ 2% fata de anul 2005.

Pe piata locala, vanzarile de bauturi racoritoare Pepsi au devansat pentru prima data pe cele ale principalului brand concurent,Coca-Cola in primul trimestru al anului trecut. Pe segmentul Cola fara zahar, produsele din portofoliul PepsiCo (Pepsi Max si Pepsi Light) detin, cumulat, aproximativ 51% din volumul pietei.

Modul de distributie, al produselor Pepsi este simplu:se gasesc in hipermarketuri, in magazine alimentare si mixte, la chioscuri, in restaurante si baruri, cluburi etc , unde se realizeaza vanzarea catre consumatori._Produsele PepsiCo au o cota importanta de piata si datorita faptului ca imaginea produselor a fost promovata de diferite vedete din lumea show-bizului si a sportului.

3.Analiza concurentei

In America, de altfel in lumea intreaga, principalul concurrent al Pepsi-Cola este Coca-Cola.

Coca-Cola este un tip de racoritoare carbogazoasa vanduta in magazine, restaurante si masini de vanzare in mai mult de 200 de tari. Acesta este produs de The Coca-Cola Company si este adesea mentionata ca fiind pur si simplu Coke. Initial conceputa ca un medicament de brevet, atunci cand a fost inventat la sfarsitul secolului 19 de catre John Pemberton, Coca-Cola

Bibliografie:

Business Week - The right moves, baby, 5 july 1995 (p. 30)

The Guardian - Pepsico reassure customers after hoax, 18 june

1993 (p. 14)

www.pepsico.com

www.coca-cola.com

www.roadsideamerica.com

www.stildeviata.net

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestiunea crizei Pepsi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 354 cuvinte
Nr caractere:
13 068 caractere
Marime:
39.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
pepsi, firma, productie, criza
Predat:
Facultatea de Economie , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Comunicare
Sus!