Efectele televiziunii asupra copiilor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. NOTIUNI TEORETICE.
2. MOTIVAREA TEMEI ALESE.
- Detalii despre motivarea temei alese
- Scopul
- Obiectivele
- Metodologie
3. CHESTIONARUL
- Chestionarul pentru elevi
4. INTERPRETAREA CHESTIONAR.
- Interpretare chestionar elevi
5. CONCLUZII
6. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

I. NOTIUNI TEORETICE

Televiziunea, in structura sa, poate fi definita ca un ansamblu de tehnici, metode si principii utilizate pentru transmiterea electrica, pe un canal de comunicatie, a imaginilor in miscare.

Televizorul este considerat de unii, un obiect central. Din punct de vedere tehnic, televizorul asigura doua functii: prima functie este aceea de a receptiona informatii electrice codificate. Aceste semnale sunt selectate, tratate si amplificate corespunzator cu ajutorul telecomenzii iar a doua functie consta in transformarea acestor semnale, dupa ce au fost selectate si modulate, in imagini care sa capteze ochiul si urechea telespectatorului.

Potrivit autorilor: Wilbur Schramm, Jack Lyle si Edwin Parker, televiziunea asupra copiilor se manifesta astfel: " televiziunea este actorul principal iar copii spectatori. In aceasta viziune, copiii sunt considerati inerti iar televiziunea relativ activa", insa efectele acesteia nu sunt aceleasi asupra tuturor copiilor, ci difera felul in care acestia receptioneaza transmiterea mesajului dar si de trasaturile de caracter ale copilului, profilul social si psihologic al acestuia.

Cercetarea realizata de autorul Wilbur Schramm reprezinta primul efort de anvergura de a detecta efectele televiziunii asupra copiilor, cu un obiectiv de cercetare sintetizat printr-o fraza des citata: "nu ce le face televiziunea copiilor, ci mai degraba ce fac ei din televiziune". Datorita ingrijorarii sporite din partea parintilor dar si a profesorilor, cercetarea denota faptul ca mesajul transmis de la TV ajunge in mod diferit la copii, in functie de mai multi factori: varsta, sex, mediul social, gradul de inteligenta, calitatea relatiilor de prietenie si familie.

In ceea ce priveste efectele televiziunii aupra comportamentului copiilor, autorii sunt de parere ca: "pentru unii copii, in anumite conditii, unele programe TV sunt daunatoare; pentru alti copii, in aceleasi conditii, sau pentru alti copii in conditii diferite, televiziunea poate fi benefica; pentru cea mai mare parte dintre copii, aproape in toate conditiile, cea mai mare parte dintre programele TV nu sunt nici daunatoare, nici benefice in vreun fel anume".

II MOTIVAREA TEMEI ALESE

? Detalii despre tema aleasa

Am ales aceasta tema deoarce in ultimul timp, copii pierd tot mai mult timp fiind preocupati de mass media, mai exact de televizor si de tot ceea ce inseamna descoperire pentru eo. Cercetarea de fata trateaza problematica impactului utilizarii televizorului asupra comportamentul elevilor. Desi le impiedica gandirea libera, dezvoltarea, reflexivitatea, slabeste creativitatea si oboseste pana la epuizare, ecranul este cautat si iubit de copii si adulti. Copiii sunt mai putin vinovati, neconstientizand efectele negative ale acestuia. Ramane ca, parintii sa incerce sa-i pazeasca de tentatia evaziunii in spatiul realitatii virtual, iar aceasta pana nu este prea tarziu.

? Scop:

Scopul acestei cercetari este unul observator si vizeaza constientizarea asupra efectelor in plan comportamental datorate consumului necontrolat de timp liber in fata televizorului.

? Obiective:

Ca si obiective ale acestei cercetari, le putem mentiona pe urmatoarele:

- sondarea motivatiei elevilor pentru alegerea televizorului ca modalitati de petrecere a timpului liber;

- cuantificarea numarului de ore alocat interactiunii cu televizorul, in medie, intr-o zi;

- identificarea gradului de constientizare a efectelor in plan comportamental al consumului necontrolat de timp liber in fata televizorului;

- identificarea altor modalitati agreate de petrecere a timpului liber, altele decat folosirea televizorului;

? Metodologie:

Instrumentul utilizat in cercetare a fost un chestionar pentru exprimarea atitudinilor si opiniilor, administrat elevilor din clase diferite, cat si parintilor dar si profesorilor, apartinand unor categorii sociale diferite si provenind din medii diferite. Pentru o mai buna evidentiere a datelor, acestea au fost grupate pe doua categorii de varsta:8 ani si 14 ani.

Bibliografie:

1. http://ro.wikipedia.org- notiuni teoretice;

2. Curs- Mass Media si societatea, autori Paul Dobrescu si Alina Bargaoanu - notiuni teoretice;

3. www.google.com- imagini despre televiziune.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele televiziunii asupra copiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
1 990 cuvinte
Nr caractere:
10 638 caractere
Marime:
3.68MB (arhivat)
Publicat de:
Cristinel Timofte
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
televiziune, psihologie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Marketing
Materie:
Comunicare
An de studiu:
V
Sus!