Campania de relații publice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 4
Capitolul I Cadrul teoretic
1. Definirea termenului "campanie" 6
2. Clasificarea campaniilor
Etapele unui plan de campanie
Exemple de planuri de campanie din literatura de specialitate
Analiza planului de campanie
Modelul de prezentare a unui plan
Realizatorii de campanii de relatii publice dagenais 41
Departamentele de relatii publice
Firmele de relatii publice
4.Studiu de caz
Concluzii 60
Anexe
Bibliografie 63

Extras din proiect:

Aceasta lucrare a luat nastere din dorinta de a sublinia importanta si arta pregatirii unui plan de campanie, pentru a explica procesul in sine, precum si dificultatea de a gasi solutiile potrivite pentru problemele care apar in acest proces.

Am ales si tratat cu mult interes aceasta tema deopotriva fundamentala si utila pentru teoria si practica relatiilor publice , atrasa fiind de actualitatea, extinderea si importanta ei.

Lucrarea prezinta principiile care trebuie sa ghideze un demers care are drept scop realizarea unui plan de campanie. Lucrarea descrie etapele de urmat in conceperea unui plan de campanie. Ea cuprinde un sumar caracterizat prin diversitate : in primul capitol lucrarea isi propune sa trateze diverse definitii dat termenului de baza "campanie" , apoi , in capitolul doi e prezentata clasificarea tipurilor de campanie , capitolul trei urmareste fiecare dintre etapele de parcurs in activitatea de concepere a unui plan de campanie ,in viziunea diferitilor autori din domeniul relatiilor publice , apoi este analizat un plan de campanie de relatii publice sintetizat din materialele parcurse.

Inainte de a aborda subiectul realizarii unei campanii de relatii publice lucrarea realizeaza o trecere in revista a cimpului stiintific investigat in lucrare . Este necesar de nmentionat ca industria relatiilor publice s-a dezvoltat foarte mult incepand cu secolul XX, cand s-a conturat ca domeniu distinct in Statele Unite ale Americii, extinzandu-se apoi in aproape toate tarile dezvoltate. Aceasta dezvoltare a domeniului relatiilor publice este motivata, in primul rand, de utilitatea acestora in procesul de comunicare al tuturor tipurilor de organizatii.Procesul de comunicare cu diferitele categorii de public are o importanta vitala pentru orice organizatie care isi desfasoara activitatea in prezent. Fara comunicare se poate ajunge la conflict. relatiile publice elaboreaza strategii, solutioneaza probleme si asigura o comunicare eficienta cu mass-media si o perceptie adecvata a publicurilor asupra companiei.

Relatiile publice pot ajuta la rezolvarea unei probleme, lansarea unei idei, evitarea unei catastrofe, ele se dovedesc un instrument original si eficace pentru a raspunde provocarilor cu care ne confruntam. Simpla prezenta in aria interesului public nu conduce instantaneu si la o vizibilitate publica pe masura,dupa cum spune si Dagenais " Cel mai bun medicament nu exista daca nu este cunoscut si distribuit. " Daca nu sunt aduse la cunostinta opiniei publice, un eveniment, o initiativa sau un proiect, nu exista pentru societate. Pentru a avea succes, toate institutiile si organizatiile urmaresc sa se dezvolte, isi stabilesc obiective pentru indeplinirea carora cauta sa-si construiasca o anumita imagine , pentru ca un nume bun, inseamna oportunitati, credit, sprijinul celor din jur in sustinerea demersurilor publice in care ne angajam.

In cadrul efortului de manageriere a activitatilor de relatii publice asociate unei organizatii, principala forma de gestionare este realizarea campaniilor planificate de comunicare. Fie ca este vorba de o companie multinationala sau de o organizatie mica, in ambele cazuri folosirea unui plan de campanie poate aduce rezultate benefice, ajutandu-le sa-si prezinte public punctul de vedere, sa lupte impotriva unui adversar, a unui contestatar sau a unei organizatii concurente. Planul de campanie are astfel ca functie esentiala sa investigheze cat mai bine o situatie data, in asa fel incat sa permita sa se intervina si sa se influenteze desfasurarea acesteia. Prin campaniile de relatii publice firmele comerciale, institutiile, grupurile, cu caracter privat sau public, urmaresc sa castige si sa mentina intelegerea, simpatia si sustinerea celor cu care astfel de organizatii au sau ar putea avea de-a face: in acest scop, ele vor trebui sa practice o larga informare si sa-si adapteze pe cat posibil propriul comportament incat sa obtina o cooperare mult mai eficienta din partea celorlalte institutii, persoane sau grupuri, cu conditia de a tine efectiv seama de interesele reciproce.

A realiza un plan de campanie de relatii publice inseamna a adopta o metoda de lucru care va permite utilizarea unei abordari diferite, respectiv cea a relatiilor publice, pentru a gestiona problemele organizatiilor. Cresterea cifrei de afaceri, refacerea imaginii publice, diseminarea unor idei, traversarea unei crize, crearea unui climat favorabil in sanul organizatiei, determinarea oamenilor sa-si schimbe comportamentul, apararea in fata adversarilor sau atacarea acestora constituie, pentru o organizatie, preocupari continue, prezente la diverse niveluri.

Rolul profesionistului de PR este ca, intr-un context dat de opinia publica, legile si normele societatii in care traieste, sa conceapa campanii de comunicare si mesaje care sa sustina interesele organizatiei pe care o reprezinta.William Bernbach afirma ca "Adevarul nu e adevar inainte ca oamenii sa te creada, iar ei nu pot sa te creada daca nu inteleg ce spui si, nu pot sti ce spui daca nu te asculta, tot asa cum nu te vor asculta daca nu esti interesant, iar interesant nu vei fi decat daca prezinti lucrurile intr-o maniera imaginativa, originala si plina de prospetime" John Fitzgerald Kennedy este de aceeasi parere :" Avem nevoie de oameni care viseaza la lucruri care nu au mai fost". Gandirea sa, isi pastreaza pana azi valoarea si actualitatea.

Relatiile publice nu fac intotdeauna parte din activitatile de baza ale organizatiei si nu sunt considerate de prima importanta, dar in incercarea de a-si indeplini obiectivele, fiecare organizatie sfarseste prin a-si da seama ca are nevoie de comunicare. Toate organizatiile de orice fel sunt silite sa se foloseasca de relatiile publice si in consecinta campaniile de relatii publice , altfel nu ar putea fi cunoscute produselelor, nu s-ar raspandi ideile sustinute de ele si nu ar putea evolua.

Imi doresc ca aceasta lucrare sa aduca un plus de lumina si valoare informatiilor

Bibliografie:

Dagenais, Bernard - "Campania de relatii publice", Editura Polirom, Iasi, 2003

Coman,Cristina - "Relatiile publice: principii si strategii", Editura Polirom,2001

Marcu Florin, Maneca Constant - ,,Dictionar de neologisme" , Editura Academiei, Bucuresti, 1978

Dictionarul General al limbii romane, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1992

Doug Newson, Alan Scott, Judy Vanslyke Turk - ,,This is PR - The reality of Public Relations" Wadsworth Publishing Company, Belmont, California, 1993

Lugovoy, Constantin, Huisman Denis - ,,Traite des Relations Publiques", Paris, 1983

Kendal, Robert - Public Relations Campaign Strategies: Planning for Implementation (strategii de campanii de Relatii Publice: Planificarea pentru implementare), New York, Harper Collins Publishers, 1992

Doug Newsom si Bob Carrell, Redactarea materialelor de relatii publice, trad. Dana Ligia Ilin, Ed. Polirom (Collegium, Relatii publice si publicitate), Iasi, 2004

Stavre,Ion -"Tehnici in crearea de imagine", Bucuresti, 2001 ?

Marconi,Joe -"Ghid practic de relatii publice" trad. De Camelia Cmeciu-Iasi , Polirom, 2007

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Campania de relatii publice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
73 pagini
Imagini extrase:
73 imagini
Nr cuvinte:
20 411 cuvinte
Nr caractere:
113 100 caractere
Marime:
419.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
relatii publice, comunicare, organizatii
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!