Analiza de discurs Mircea Badea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Desi primul discurs, cel de prezentare al castigatorului incepe cu o eroare gramaticala rostita de catre cea care ii acorda premiul lui M.Badea (Revine din nou- pleonasm) , analiza discursului prezentat, este rostit de catre Mircea Badea.

Tematica

Mircea Badea sustine un discurs fiind invitat si castigator in acelasi timp, al premiului One Man Show, la premiile APTR. Discursul sau incepe cu o multumire la adresa unui manager al postul la care acesta lucreaza iar apoi ironizeaza un manager de la un post de televiziune concurent. Discursul sau incepe printr-o poveste care se intamplase cu aproximativ 6 ani in urma, cand el impreuna cu Oreste, colegul sau au vrut sa se angajeze la acea televiziune, insa singura emisiune fiind una despre caini. Colegul sau a refuzat sa prezinte acea emisiune, insa Mircea Badea zise ca ar fi interesat, urmand sa primeasca un apel telefonic de la acel manager. Insa, asa cum era de asteptat, managerul nu il mai suna pe Mircea Badea,si el ii multumi pentru acest lucru,deoarece nu mai ajungea sa castige acel premiu daca primea postul respectiv.

Deoarece discursul reprezinta un camp vast de cercetare, presupune o corelatie intre partea verbala si cea nonverbala. Discursul lui Mircea Badea reprezinta o "manipulare" a publicului sau, prin folosirea ethos-ului, credibilitatea acestuia nefiind afirmata,ci aratata prin subiectivitate si prin comunicare esopica. In ceea ce priveste partea verbala a discursului , cuvintele folosite si felul in care sunt accentuate de catre locutor, duce la o stare afectiva indusa auditoriului, fie ea comica, sau ironica.

Referitor la functiile folosite in acest discurs,emitatorul apeleaza la functia expresiva si la cea conativa, folosite pentru a-si exprima propria parere in legatura cu subiectul si pentru a transmite un anumit mesaj auditoriului.

Limbajul

In privinta limbajului folosit , se remarca un ansamblu de trasaturi specifice unitatilor lingvistice reprezentat prin propozitii si fraze clare si concise.

Repetarea unor anumite secvente alea discursului denota importanta acordata de locutor acelor idei si, in acelasi timp, de a fixa respectivele idei in memoria receptorului, de a-i atrage atentia asupra importantei lor Atunci cand face referire la acel manager,intonatia este diferita,tonul este mai ridicat,foloseste demonstrativele pentru a evidentia un lucru deja afirmat ( multumeste managerului pentru faptul ca nu l-a mai contactat). In ceea ce priveste vocabularul, acesta este adaptat situatiei si scopului.

Autorul apeleaza la hipertextualitatea, cu scopul de a sublinia ironia si chiar critic la adresa acelui manager care il ajuta si adresa multumiri subintelese celor care au contribuit la succesul sau.

Partea nonverbala a discursului

In ceea ce priveste mimica si gestica, acestea se citesc pe chipul locutorului,simplul gest de a zambi doar in coltul gurii cand vorbeste despre acel manager, denota o usoara ridiculizare a persoanei respective. Subiectivitatea este reprezentata si prin gesturi facute cu mana in timp ce povesteste si arata spre el insusi. De asemenea se poate observa si o incercare de a mentine contactul vizual cu toti cei prezenti la acel eveniment.Un ultim gest al sau in acel discurs, este cel de negatie, in timp ce vorbeste despre faptul ca respectivul manager de la televiziunea concurenta nu l-a mai contactat,adresand multumiri subintelese in acelasi timp celor care l-au ajutat.

Concluzii

Discursul sustinut de Mircea Badea este unul simplu,ceea ce il face si mai atractiv din perspectiva publicului.Nu este unul foarte lung si acest lucru prinde in cadrul in care este utilizat; nu plictiseste si prezinta partea ironica si chiar ilara a intamplarii.Limbajul simplu si ideile cursive dau textului un caracter puternic, locutorul nefiind obligat sa intervina cu argumente in sustinerea discursului sau. Finalul discursului este menit sa accentueze partea cea mai importanta, ceea ce vroia sa dovedeasca, fara a plictisi audienta prezenta la evenimentul respectiv.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza de discurs Mircea Badea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
742 cuvinte
Nr caractere:
3 803 caractere
Marime:
13.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
Analiza de discurs Mircea Badea, comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!