Trafic de ființe umane

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

- INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. NOTIUNI DE BAZA ALE FENOMENULUI GLOBAL
CAPITOLUL 2. IDENTIFICAREA CAUZELOR TRAFICULUI DE FIINTE UMANE
CAPITOLUL 3. EFECTELE IGNORARII PROBLEMEI
CAPITOLUL 4. POSIBILE SOLUTII PENTRU COMBATEREA FENOMENULUI
CAPITOLUL 5. DESCRIEREA PROIECTULUI
5. 1. TITLUL CAMPANIEI
5. 2. LOCUL DE DESFASURARE
5. 3. DURATA
5. 4. COSTURI ESTIMATE
5. 5. TIPUL DE CAMPANIE
5. 6. PUBLICUL TINTA
5. 7. MIJLOACE UTILIZATE PENTRU TRANSMITEREA MESAJULUI
5. 8. RESURSE UMANE NECESARE
5. 9. REZULTATE ANTICIPATE
- CONCLUZII
- BIBLIOGRAFIE
- ANEXE

Extras din proiect:

In prezent tot mai multe fenomene grave, dureroase si negative pentru societate isi lasa amprenta. Un astfel de fenomen continuu care progreseaza este si traficul de fiinte umane, vindere si cumparare, pentru unii un bussiness deosebit de avantajos, dar ce se intampla cu bietele fiinte: copii, femei, ...

Realitatea este ca aceasta e o forma moderna de sclavie, robii sunt cumparati in alt mod si din alte tari cheie, dar vorbim despre acelasi fenomen - sclavie, vinderea si cumpararea robilor.

Traficul de persoane este un fenomen complex al zilelor noastre, un fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de drame omenesti. Oricat de cruda ar parea exprimarea, ea este reala, fiintele umane fiind vandute si revandute din ce in ce mai scump, ca simple obiecte si apoi exploatate.

Fenomenul traficului a existat intotdeauna, dar acesta a evoluat mult de-a lungul timpului. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, migratii masive de femei europene au fost organizate catre continentul american sau Africa de Nord. Traficul de femei catre Europa era organizat in egala masura.

Atunci cand dorinta de emigrare catre est nu poate fi satisfacuta legal, candidatii(tele) la migratii au recurs la intermediari care, adesea, faceau parte din retele criminale organizate si erau imputerniciti sa "recruteze" persoane destinate prostitutiei. In special situatia din anumite regiuni ale Europei si, in special, de la sfarsitul anilor '80 in Europa Centrala si Orientala (odata cu deschiderea granitelor, cresterea somajului si saraciei, bulversarea structurilor statale si diminuarea controlului) tinde sa favorizeze dezvoltarea tuturor formelor de trafic si in special a traficului de fiinte umane in scopul exploatarii sexuale.

Aceasta evolutie nu ar fi fost posibila fara dezvoltarea retelelor specifice care, in ceea ce priveste exploatarea sexuala, raspundeau unei necesitati. Clientii constituie pilonii veritabili ai sistemului de prostitutie. Clientul, cumparatorul masculin de pe piata de prostitutie, ramane in cea mai mare parte anonim sau invizibil, cu exceptia cazurilor de abuz sexual asupra copiilor sau de viol. Oricum, el joaca un rol important in materie de trafic.

In prezent tot mai multe fenomene grave, dureroase si negative pentru societate isi lasa amprenta.

Realitatea este ca aceasta e o forma moderna de sclavie, robii sunt cumparati in alt mod si din alte tari cheie, dar vorbim despre acelasi fenomen - sclavie, vinderea si cumpararea robilor.

CAPITOLUL 1. NOTIUNI DE BAZA ALE FENOMENULUI GLOBAL

Definitia traficului este un subiect sensibil, deoarece nu este vorba de o notiune univoca, cu atat mai mult cand este vorba de traficul in scopul exploatarii sexuale. Diversele instrumente internationale care se refera la acest fenomen si textele nationale, atunci cand exista, definesc mai mult sau mai putin acea forma de trafic, care se refera la toate fiintele umane sau numai la cele mai vulnerabile dintre ele, care urmaresc sau nu un obiectiv de represiune.

Aceasta definitie urmareste sa acopere intregul lant de comportamente care conduce la exploatarea victimelor. Astfel, sunt incluse: "recrutarea" viitoarelor victime, organizarea transportului lor cat si ultima etapa care constituie exploatarea sexuala propriu zisa. Traficul in scopul exploatarii sexuale este un fenomen divers si neuniform. Numerosi parametrii variaza: numarul de persoane implicate, tipul de traficanti, de victime, de "clienti" sau "consumatori" si, de- asemenea, gradul de organizare pe care se bazeaza si extinderea lui, fata de care traficul ramane in interiorul frontierelor nationale sau se extinde pe diferite state sau chiar continente.

Fara negarea formelor specifice ale traficului de femei sau a vulnerabilitatii speciale a copiilor, victime ale traficului in scopul exploatarii sexuale, care pot necesita diferite masuri, este vorba, in primul rand, de a condamna in mod general acest fenomen care constituie o violare flagranta a drepturilor omului, cat si o atingere a demnitatii si integritatii fiintei umane.

Traficul de fiinte umane, ca fenomen infractional transnational, este de o complexitate care il face greu de anhilat. Fiecare etapa a lui inseamna o grea incercare pentru victime, dar abuzurile fizice si psihice iau amploare in fazele finale.

Traficul de fiinte umane, ca fenomen infractional trans-national, inseamna o grea incercare pentru victime si se desfasoara dupa anumite etape:

- Recrutarea este momentul in care un ,,binevoitor", prima veriga unor tratamente inumane si exploatate sexual in regim de sclavie. a traficului, intra in contact cu viitoarea victima, facandu-i promisiuni mincinoase de angajare in strainatate. Inselata, victima isi da acordul sa urmeze planul recrutorului de a parasi tara.

- Transportul este organizat de recrutor si se face pe trasee stabilite anterior. Are loc la scurt timp dupa recrutare, astfel incat victima sa nu aiba timp sa se razgandeasca.

- Trecerea frontierei se face adesea in mod fraudulos, victima trece granita insotita de recrutor si de o ,,calauza", fiind preluata de primul cumparator, care, drept garantie, ii opreste pasaportul.

- Vanzarea este esenta traficului de fiinte umane, victimele fiind transformate in marfa si sortate ca atare de traficantii-cumparatori. Abia acum

Bibliografie:

- http://www.migratie.md/antitraffic/

- http://if.politiaromana.ro/prevenirea.php?pc=5

- http://www.alternativesociale.ro/download/Traficul_de_fiinte_uman_Infractor_Victima_Infractiune.pdf

- http://www.antitrafic.ro/sections/sdfnsf/ghjk/hrgt/?t_id=0p15p10p17

- http://www.presaonline.com/stire/atentie-la-traficul-de-fiinte-umane,7708.html

- http://elenabarac.wordpress.com/2008/03/30/traficul-de-fiinte-sclavie/

- http://www.lastrada.md/date/statistica/campanii/cs_2007.html

- http://boicufamily.wordpress.com/2007/12/15/cum-sa-nu-devii-victima-traficului-de-fiinte-umane/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trafic de fiinte umane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 013 cuvinte
Nr caractere:
31 078 caractere
Marime:
40.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
societate, trafic de fiinte umane, sclavie moderna
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Comerț
Profesorului:
Vasile Ion
Sus!