Standardizare - Ceai

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducerea 3
Capitolul I - Prezentarea situatiei tehnico-economice a domeniului ,,ceaiului" 4
Capitolul II - Analiza tematicii standardizarii si a acoperirii cu standarde a acesteia, pe plan international in domeniul ,,ceaiului" 15
Capitolul III - Evidentierea noutatilor in domeniul ,,ceaiului" 17
Capitolul IV - Determinarea gradului de acoperire cu standarde romane
a tematicii domeniului ,,ceaiului" 20
Capitolul V - Programul de elaborare a standardelor in domeniul ,,ceaiului" 22
Capitolul VI - Schita proiect de standard pentru produsul ,,ceaiului" 23
Capitolul VII - Dovezi ale conformitatii cu standardele, practicate de catre diferitele
organizatii din domeniul ,,ceaiului" 24
Concluzii 27
Bibliografie 28

Extras din proiect:

In cadrul acestei lucrari mi-am propus sa analizaz situatia standardizarii in domeniul ,,stimulentilor" cu implicatii majore asupra produsului ,,ceaiul".

In acest scop am intocmit programul de standardizare in acest domeniu care isi propune o actualizare, o imbunatatire si chiar o noua elaborare a standardelor din punct de vedere al terminologiei, definitiilor, clasificarilor, al conditiilor tehnice generale si de calitate, al proprietatilor fizice, chimice si psiho-senzoriale, al parametrilor principali, al regulilor de verificare a calitatii, al metodelor de analiza si incercari ale marcarii, ambalarii, depozitarii si transportului acestor produse.

Tot in cadrul lucrarii am prezentat noutati din domeniu, am determinat gradul de acoperire cu standarde romane si internationale, am elaborat programul de standardizare si am facut schita proiect de standard pentru produsul ,,ceaiul".

In acest proiect de standard am armonizat si imbunatatit standardele romanesti care se refera la conditiile de calitate ale ceaiului, la preluarea de la producatori, respectiv conditiile tehnice de calitate ale ceaiului.

Prin contopirea criteriilor si armonizare s-a putut elabora un singur standard, valabil atat pentru preluarea de la producatori cat si pentru desfacere.

Ultimul capitol al lucrarii trateaza dovezi ale conformitatii cu standardele, practicate de catre diferitele organizatii din domeniul si anume buletine de analiza, declaratii de conformitate, certificat de calitate.

Capitolul I

Prezentarea situatiei tehnico-economice a domeniului

,,ceaiului"

Ceaiul face parte din grupa produselor alimentare numita stimulente. In aceasta grupa sunt curinse produsele alimentare neurotonice si cardiotonice,deoarece contin substante farmacologice active, ce actioneaza asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator si dezvolta o actiune diuretica.Din grupa stimulentelor mai fac parte cafeaua,cacao,vinul,berea etc.

Ceaiul este o bautura obtinuta prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis). In functie de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong si ceaiul negru.

Compozitia chimica a ceaiului variaza in functie de recolta, conditii pedoclimatice si metoda de prelucrare; dintre componenti amintim: teina (alcaloid asemanator cu cel care se gaseste in cafea, mate si nucile de cola), tanin si uleiuri volatile.

Scurt istoric

Planta de ceai isi are originile in partea de sud-est a Asiei, in regiunea formata din nord-estul Indiei, nordul Burmei (Myanmar) si provincia Yunnan (China). Ceaiul a fost intrebuintat pentru prima oara de chinezii din provincia Yunnan, folosindu-se atat la prepararea bauturilor cat si a mancarurilor.

Ceaiul fiind de mare importanta pentru civilizatiile asiatice, s-au nascut legende d espre descoperirea sa.

O legenda populara chineza spune ca imparatul Shennong a descoperit ceaiul in timp ce bea dintr-un bol cu apa fierbinte la umbra unui copac, in anul 2737 i.Hr. Cateva frunze se scuturara in bolul imparatului, facand culoarea apei sa se schimbe. Curios din fire, Shennong lua o sorbitura si fu placut surprins de aroma si de proprietatile revigorante ale bauturii.

Alta legenda, din vremea dinastiei Tang, atribuie raspandirea ceaiului lui Bodhidharma, fondatorul scolii budiste Zen. Acesta, dupa ce meditase in fata unui zid timp de noua ani, s-a intamplat sa adoarma. Dispretuindu-se pentru slabiciunea sa, isi taie pleoapele si acestea

Bibliografie:

1. Atanase, I., Atanase, A., Standardizarea si certificarea produselor, Editura ASE, Bucuresti, 2004

2. Boboc, D., "Managementul calitatii produselor agroalimentare", Editura ASE, Bucuresti, 2006

3. Diaconescu ,Ion, Merceologie Alimentara, editura Eficient, Bucuresti, 1998

4. Bologa Nicolae, Merceologie Alimentara, editura, Oscar Print, Bucuresti,1999

5. Nicolae Catrina, Din tainele alimentatiei lactovegetariene, Editura Deceneu, 2000

6. C.Neacsu, Compendiu de apiterapie, Editura Tehnica, 2002

7. *** SR ISO 1839 - 1997

8. *** www.asro.ro

9. *** www.liptongreenmint.ro

10. *** http://ro.wikipedia.org/

11. *** www.ecomagazin.ro

12. *** www.boli-medicina.com

13. *** www.ceai-verde.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Standardizare - Ceai.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
8 232 cuvinte
Nr caractere:
45 486 caractere
Marime:
3.42MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
produse, standarde, ceai
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Comerț
Sus!