Politica comercială a statului Kuweit

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Kuweitul are o economie mica, relativ deschisa, dominata de industria petrolului si sectoarele guvernamentale. Sectorul public joaca un rol important in economia kuweitiana, cheltuielile guvernamentale reprezentand motorul economic dar si principalul angajator al fortei de munca (cca 20% din total). Rezervele de titei confirmate sunt de cca 98 md. barili, ceea ce reprezinta 8 % din rezervele mondiale. La acestea se adauga alte cca 5 md. barili din Zona Neutra care este exploatata impreuna cu Arabia Saudita. Rezervele de titei utilizabile sunt de cca 93 md. barili. Sectorul petrolier contribuie cu cca 50% la formarea PIB, aduce cca 95% din veniturile din export si cca 85% din veniturile guvernamentale. Desi Kuweitul a beneficiat de cresteri spectaculoase ale pretului la petrol din anii '70 si din prezent, economia a suferit si unele socuri precum in 1982 (caderea pietei de titluri si obligatiuni), mijlocul anilor '90 (scaderea pretului la petrol) si in perioada ocupatiei irakiene.

Economia kuweitiana se bazeaza primordial pe exploatarea petrolului si pe plasamentele financiare si de capital, cunoscand progrese semnificative dupa eliberarea de sub ocupatia irakiana, urmare eforturilor financiare substantiale necesare refacerii infrastructurii.

In anul fiscal 2007, Produsul Intern Brut (PIB) kuweitian a fost de 108,4 md USD (EIU), 70 md Euro (DGTRADE), 112 md USD/NBK si un indice al PIB/locuitor de 21.716 EUR/locuitor. Rata de crestere a PIB a fost in anul 2007 de 6.9% (EIU).

Inflatia a afectat economia kuweitiana in ultimii ani, fiind inregistrati indici de 4,1 % in anul 2005, 3% in 2006 si 5% in 2007.

Prima jumatate a anului 2008 a adus insa evolutii si mai spectaculoase, fenomenul inflationist atingand cote de zece si peste zece procente in lunile martie si care va reveni la valorile februarie, respectiv aprilie. El a fost resimtit ca deosebit de ingrijorator pentru populatie si autoritati, care desi au clamat masuri energice de reducere a fenomenului, nu au reusit controlul acestuia. Analistii NBK aprecieaza ca in a doua jumatate a anului 2008, inflatia se va stabiliza in zona 8-10%/luna dupa care va reveni la valorile normale sub 5% la inceputul anului 2009.

Industria

Se bazeaza pe extragerea si prelucrarea titeiului ( 2,5 mil barili/zi/2006) si a gazelor naturale (8,3 md. mc/2003), fiind concentrata in zone industriale (Al-Shuwaiba si Al-Ahmadi): rafinarii de petrol (capacitate totala de cca 1 mil. barili/zi), petrochimie. Alte obiective industriale: fabrici de ciment (350.000 tone/an), ateliere de reparatii navale, statii de desalinizare, centrale electrice (productie totala de 38,2 KWh), fabrici pentru produse alimentare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica comerciala a statului Kuweit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
826 cuvinte
Nr caractere:
5 549 caractere
Marime:
270.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
Economie, comert, resurse
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
An de studiu:
III
Profesorului:
Calian Andreea
Sus!