Particularitățile comerțului electronic

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Comertul electronic si afacerile 2
2. Comertul electronic versus comertul traditional 3
Comert electronic si comert traditional - asemanari 4
Comert electronic si comert traditional - deosebiri 6
Avantaje ale comertului electronic: 6
3. Manipularea banilor prin Internet 7
Plata prin carte de credit 7
Plata prin CyberCash 8
Plata prin "Smart Card" 8
4. Inceputul comertului electronic romanesc 9
Comertul electronic sub standardul 3D Secure 9

Extras din proiect:

Internet-ul in forma sa actuala a aparut in anul 1989 cand Tim Barners-Lee, care lucra la laboratorul CERN din Geneva, a pus bazele World Wide Web. Utilizarea pe scara larga a Internet-ului a avut loc cinci ani mai tarziu cand a fost implementat software-ul gratuit Netscape Navigator. Dupa aproximativ un an a fost lansat Internet Explorer, cu care Microsoft a intrat in ultima versiune a celor mai bine vandute programe de software Word.

Datorita calitatilor pe care le-a probat, Internet-ul este capabil sa opereze simultan ca un sistem de distributie, ca o retea de comunicare si ca un spatiu pentru creativitatea si originalitatea individuala. Efectele, mai bine zis impactul asupra fenomenelor economice din afara comertului a fost puternic si deosebit de innoitor.

Impactul extraordinar al tehnologiilor informationale, tot ceea ce este sau devine ,,e", isi pune amprenta asupra intregii vieti economice, sociale, culturale, a omenirii si guverneaza practic toata lumea moderna.

Intr-o lume dominata de micul ,,e", intr-o lume care nu conteneste a vorbii despre e-business (afaceri electronice), e?commerce (comert electronic) este un concept care pune in evidenta una dintre cele mai importante facilitati oferite de reteaua de Internet: capacitatea de tranzactionare dincolo de granite, te timp si spatiu.

In conceptia Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), comertul electronic reprezinta desfasurarea unei afaceri prin intermediul retelei Internet, vanzarea de bunuri si servicii avand loc offline sau online.

Definit mai sugestiv comertul electronic reprezinta ,,capacitatea de a realiza tranzactii care implica schimbul de bunuri si servicii intre doua sau mai multe parti, folosind instrumente si tehnici electronice".

Multi oameni considera comertul electronic ca fiind orice tranzactie condusa electronic pentru cumpararea unor produse.

Dar, comertul electronic are, in sens mai larg, un impact mult mai profund asupra evolutiei afacerilor si cuprinde, in fapt, nu numai noile achizitii comerciale ci publicitate, vanzari, plati, activitati post-vanzare , servicii catre clienti etc.

In prezent, comertul electronic a devenit o componenta esentiala a politicil or de dezvoltare economica promov ata de catre tarile dezvoltate, in special, dar si de catre cele in dezvoltare, devenind astfel si o componenta fundamentala a comertului international.

Comertul electronic este cheia competitivitatii intreprinderilor in era informationala, asigurand accesul la noi segmente de piata, cresterea vitezei de derulare a afacerilor, flexibilitatea ridicata a pol iticilor comerciale, reducerea costurilor de aprovizionare, de desfacere si de publicitate, simplificarea procedurilor etc. Ca urmare el devine o oportunitate de crestere a competitivitatii atat la nivel micro cat si macroeconomic.

1. Comertul electronic si afacerile

In lumea afacerilor de azi tehnologia este vazuta ca un important factor catalizator al proceselor de restructurare a activitatilor comerciale precum si a strategiilor de dezvoltare a companiilor, companii care activeaza in cele mai diverse domenii ( sectorul bancar, divertisment, telecomunicatii, distributie) isi modifica modul de derulare a afacerilor pentru a profita de puterea noilor tehnologii.

Extinderea utilizarii retelelor Internet si intranet a revolutionat modul de comunicare intre compani si:

- proprii angajati

- partenerii de afaceri

- clienti

In ultima perioada se poate constata o proliferare a aplicatiilor comerciale care profita de avantajele oferite de standardele de operare publica pe care le ofera Internetul. Aceste aplicatii cumuleaza accesul Internet cu sistemele de tranzactionare, de baze de date sau automatizare a proceselor comerciale.

Pentru multe companii, prima incursiune in lumea comertului electronic consta in a se face prezente pe World Wide Web, cu scopul de a publica o oferta de locuri de munca, de produse sau de politici comerciale. Adeseori site-urile sunt dezvoltate ulterior cu scopul de a integra alte activitati ale companiilor cum ar fi de exemplu procesarea comenzilor.

Comertul electronic permite companiilor sa imbunatateasca relatiile cu clientii,cu

Bibliografie:

1. Patriche, D. (coordonator), Bazele comertului, Editura Economica, Bucuresti, 1999;

2. Popescu, M., E-commerce, suport de curs electronic, Master ,,Marketing si

negociere in afaceri", Bucuresti, 2005;

3. Studiu privind dezvoltarea comertului electronic in Romania realizat de Link 2 Ecommerce la cererea ANC, octombrie 2008

4. Revista Amfiteatru Economic, nr. 21 februarie 2007, Editura ASE

5. Marketing Performance Management:The Essential Guide for Web-Smart Marketers" , www.webtrends.com accesat la 26 Aprilile 2009

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitatile comertului electronic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 768 cuvinte
Nr caractere:
30 424 caractere
Marime:
36.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, produse, electronice
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!