Managementul calității

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Introducere 1
II. Piata produsului vin spumant 3 II. 1. Piata interna 3 II. 2.Piata externa 9
III. Caracterizarea generala a produsului vin spumant 10 III. 1. Clasificare 17 III. 2. Caracteristici de calitate fizico-chimice si organloleptice 19
IV. Selectarea si descrierea caracteristicilor senzorile ale produsului vin spumant 20 IV. 1. Alegerea a doua marci a produslui vin spumant si prezentarea celor mai reprezentative date despre acestea 20
V. Bibliografie 22

Extras din proiect:

Lucrarea de fata supune analizei calitatii senzoriale produsul vin spumant.

Am optat pentru acest produs pentru ca este un produs de lux, consumat la ocazii speciale.

In viata fiecarui om exista momente fericite pe care doreste sa le marcheze printr-o petrecere, vinul spumant este servit pentru a incununa aceasta sarbatoare. Imaginea sa este asociata intotdeauna cu veselie, bucurie si rasete.

De asemenea un alt motiv pentru care am ales vinul spumant este faptul ca metoda tehnologica de productie se bazeaza pe fermentatia naturala, produsul final pastrand astfel proprietatile materiei prime, strugurii.

Strugurii au proprietati dietetice si curative. Ei sunt un produs alimentar valoros. Astfel, 1 kg de struguri echivaleaza dupa valoarea nutritiva cu 1,5 kg mere, 2 kg piersici, 3 kg portocale, iar 1 l suc de struguri -- cu 1,7 l lapte de vaca, 0,6--0,7 kg de carne, 1 kg peste, 0,3 kg branza, 0,5 kg paine, 5--8 oua, 1,2 kg cartofi, 3 kg rosii. Strugurii contin diferite vitamine: A, B, C, P, PP, diferiti acizi organici, saruri minerale si aproape toate elementele din sistemul periodic.

O mare importanta in alimentatia omului au acizii organici (tartric, malic, citric, lactic, succinic s. a.), continuti in cantitati mari sub forma de saruri si in stare libera. Vinurile contin deosebit de mult acid tartric. Vinurile de struguri contin cantitati minime de vitamine, care nu pot satisface pe deplin cerintele organismului. Insa diversitatea si actiunea complexa a vitaminelor determina importanta lor. Vitaminele B1, B2, B6, BJ2, PP si acidul pantotenic sunt prezente in cantitati ce satisfac aproximativ 10% din necesitatile zilnice ale omului. Biotina si acidul folic se gasesc intr-o masura mai mica, iar mezoinozitul -- in cantitati ce corespund aproximativ necesarului zilnic al omului. In vin s-au descoperit 24 de elemente, inclusiv mangan, zinc, rubidiu, fluor, vanadiu, iod, titan, cobalt etc. Sunt deosebit de importante acele microelemente, care trec din struguri in vin. Predominant este potasiul si fosforul, care joaca un rol important la reglarea echilibrului acido-alcalin si prevenirea deficitului in schimbul de saruri. Vinurile albe seci contin mai putine substante minerale -- pana la 2 g/l.

II. Piata produsului vin spumant

II. 1. Piata interna

Piata bauturilor alcoolice in general si cea a spumantelor in special este o piata diversa. Concurenta a cunoscut o dezvoltare expansiva in special dupa 1989 atat pe plan intern, din partea firmelor autohtone cat si a celor pe plan extern, odata cu facilitarea importurilor. Principalii producatori sunt firme noi care cu ajutorul unor investitii masive au cunoscut o dezvoltare acerba.

In Romania, producerea vinurilor spumante dupa metoda "champenoise" se realizeaza in urmatoarele unitati:

Tabel 1.

Nr. Crt. Denumirea unitatii Localitatea si denumirea locului de productie Judetul

1. Statiunea de cercetare si productie viti-vinicola Blaj BLAJ ALBA

2. S.C. PERLA TARNAVEI -JIDVEI CETATEA DE BALTA ALBA

3. S.C VINALCOOL SA. ALBAIULIA ALBAIULIA ALBA

4r S.C. DACIA S.A. APOLDUL DE SUS SIBIU

5. S.C ANGELLI GROUP BUCURESTI PODGORII:

- DEALU MARE,

-PIETROASELE,

-VREANCA BUCURESTI

6. S.C. VERITAS SA. PANCIU VRANCEA

7. S.C. VINALCOOL S.A SIMLEUL SILVANIEI SIMLEUL

SILVANIEI SALAJ

8. S.C.ZAREA SA. BUCURESTII NOI BUCURESTI

Deoarece calitatea vinurilor spumante este indisolubil legata de cea a vinurilor materie prima folosite obtinerea lor, acestea fiind la randul lor determinate de arealul de producere si de soiuri, se observa ca majoritatea unitatilor producatoare sunt amplasate in zonele cele mai favorabile pentru obtinerea unor astfel de vinuri.

Principalii furnizori sunt:

* S.C. Veritas Panciu S.A. prin podgoria Panciu furnizeaza ca materie prima struguri, must si vin ravac pentru spumant, spumos, vermut, bauturi alcoolice tari. Se produc in principal struguri de vin, dar si struguri de masa. Din 1700 de hectare de podgorie, 1500 de hectare sunt cu struguri de vin. Urmatoarele soiuri de struguri si vin sunt cele mai achizitionate pentru imbuteliere, comercializare si producerea de bauturi alcoolice:

Muscat Ottonel este considerat cel mai bun vin alb (,,geniul" vinurilor albe). Un vin nobil, alb-galbui, cu un parfum de flori de lamai, putin acidulat. Este un vin atat de puternic incat alte vinuri gustate ulterior par lipsite de personalitate. Acest vin tanar este delicat si patrunzator, iar cu trecerea anilor devine ispititor. Se consuma de preferinta cu aperitive, la temperaturi cuprinse intre 9 si 11?C. Tamaioasa Romaneasca este un vin de calitate, disponibil atat ca vin dulce cat si sec. Este un vin galben-pai cu reflexe aurii, foarte parfumat. Are un gust echilibrat, iar parfumul devine din ce in ce mai intens cu trecerea anilor.

Bibliografie:

1. www.angelli.ro

2. www.zarea.ro

3. www.gallup.ro

4. www.jidvei.ro

5. www.karom.ro

6. Ziarul Financiar, 8 martie 2004

7. Cotidianul, 6 ianuarie 2006

8. www.zf.ro

9. www.vinul.ro

10. ASRO; SR 13461:2001 Standar roman pentru vin; aprobat la 28 iunie 2001.

11. http://www.romaniaitalia.net/content/view/4357/230/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul calitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 743 cuvinte
Nr caractere:
35 989 caractere
Marime:
1.12MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, calitate, produse, vin
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!