Eroziunea Solului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

3.1.1. Definirea si clasificarea proceselor de eroziunea a solului

3.1.1.1. Definirea procesului de eroziune a solului

Procesul de eroziune a solului este un proces natural declansat odata cu formarea litosferei si care contribuie la modelarea scortei terestre. Procesul consta in desprinderea, antrenarea, transportul si depunerea particolelor de sol si roca la distante mari, in riuri, mari si oceane.

Eroziunea solului se desfasoara sub actiunea agentilor naturali, apa si aerul in miscare posesori ai unor energii cinetice deosebit de mari.

Pierderile de sol in urma procesului de eroziune ating valori impresionante, pe plan global situindu-se la nivelul de 1,34 t/ha.an, in tara noastra acesta fiind mai ridicat, respectiv 1,89 t/ha.an.

Suprafata ocupata cu soluri erodate de pe teritoriul Romaniei ocupa cca. 5,3 milioane ha (1,2 milioane ha puternic afectate), reprezentand 33 % din suprafata agricola a tarii, arabilul fiind grevat intr-o proportie de 20 %

Zonele cele mai afectate de procese de eroziune sint teritoriile cu relief accidentat din podisul Moldovenesc, podisul Transilvaniei, podisul Dobrogea, podisul Mehedinti.

{n domeniul ameliorarii solurilor afectate de procese de eroziune au avut preocupari si s-au s-au afirmat francezii in lucrari de corectii de torenti, rusii in studiul solului, italienii in constructii ingineresti specifice.

La noi in perioada 1965-1990 s-au realizat importante lucrari ameliorative de combatere a eroziunii solului pe o suprafata de cca. 2,2 milioane. Dupa 1990, pericolul manifestarii eroziunii solului s-a amplificat datorita faramitarii proprietatilor, proces imcompatibil cu cerinta de lucrari ameliorative.

3.1.1.2. Clasificarea proceselor de eroziune a solului

Sint mai multe puncte de vedere de clasificare. Din punct de vedere istoric se poate vorbi de :

- Eroziune geologica veche - eroziune naturala ce s-a manifestat in decursul erelor geologice

- Eroziune geologica actuala - eroziune normala ce se desfasoara in timpurile actuale

Dupa agentii procesului de eroziune:

- Eroziunea produsa de apa - pluviala, fluviala, maritima, ghetari, s.a.

- Eroziunea produsa de vint - eoliana

Dupa localizarea procesului de eroziune :

- Eroziune de suprafata care poate fi prin scurgere dispersata sau scurgere concentrata

- Eroziune de adincime

Dupa intensitatea eroziunii :

- Eroziune normala - eroziune desfasurata lent

- Eroziune accelerata - eroziune antropica, se desfasoara alert, pierderile de sol depasind refacerile acestuia. Se manifesta in urma defrisarilor de paduri, destelenirii pajistilor, lucrarilor pamintului in lungul pantei, pasunatului nerational.

3.1.2. Mecanismul proceselor de eroziune a solului datorita apei

3.1.2.1. Eroziunea prin picaturi (impact, improscare)

Eroziunea prin picaturi este determinata de energia cinetica a picaturilor de ploaie, care in mod firesc este determinata de masa picaturilor, deci de diametrul acestora si de viteza la contactul cu solul.

La impact se produce desprinderea si dezagregarea agregatelor de sol in fractiunile constituiente (si datorita reactiei elasice a aerului din porii agregatelor), fractiunile fiind antrenate de apa de scurgere pe terenurile in panta (nu si pe cele plane). Eroziunea prin picaturi se manifesta singura doar la inceputul ploii dupa care este combinata cu cea de scurgere. Se manifesta mai accentuat pe teren descoperit.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eroziunea Solului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
67 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
22 632 cuvinte
Nr caractere:
119 218 caractere
Marime:
1.01MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
solul, naturali
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!