Dezvoltarea și Specializarea Serviciilor de Sănătate în România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE ......................................................................................... 3
CAPITOLUL 1 - Analiza nivelului de dezvoltare si specializare a serviciilor de sanatate ..... 4
CAPITOLUL 2 - Analiza comparativa a dezvoltarii si specializarii serviciilor de sanatate in Romania si Spania ........................................................................................ 9
CAPITOLUL 3 - Previziune privind dezvoltarea si specializarea serviciilor de sanatate in Romania .................................................................................................... 11
CONCLUZII............................................................................................... 15
BIBLIOGRAFIE .......................................................................................... 16
ANEXE ...................................................................................................... 17

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Aceasta lucrare isi propune sa arate locul pe care il ocupa de mai bine de un deceniu serviciile de sanatate si asistenta sociala in formarea produsului intern brut si a populatiei ocupate. Totodata, este prezenta si o previzionare a acestor date, dar si o comparatie cu valorile din Spania (pentru ultimul an de analiza). In acest sens, lucrarea este impartita in trei capitole.

Importanta activitatilor de servicii nu a fost recunoscuta, serviciile fiind neglijate de economisti si incadrate in sfera neproductiva. In prezent, in economiile de piata dezvoltate, serviciile reprezinta principala sursa in formarea produsului intern brut. In Uniunea Europeana, ponderea serviciilor in PIB este de 69,4%. In Romania, serviciile genereaza aproape jumatate din PIB si ocupa numai 37% din totalul fortei de munca.

Sistemul de sanatate romanesc, a fost instituit in anul 1997, cand s-a introdus un nou sistem de asigurari de sanatate prin Legea nr. 145/1997, bazat pe o versiune modificata a modelului Bismarck.

Conform definitiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, adoptate in ultimii 30 de ani, sanatatea unui om nu ar trebui sa se rezume doar la o lipsa a bolii, ci la o stare de prosperitate atat fizica, cat si mentala si sociala. Sanatatea este considerata, la nivel european un drept social, la care trebuie sa aiba acces toti cetatenii, spre deosebire de SUA, spre exemplu, unde sanatatea este un bun individual, pentru care trebuie sa platesti costuri ridicate.

In prezent, bugetul de stat finanteaza programele medicale nationale si investitiile din spitale, constructiile si echipamentele de inalta performanta. Fondurile de asigurari de sanatate finanteaza serviciile de sanatate (primara, ambulatorie, spitaliceasca, de urgenta, stomatologica, reabilitare, produse farmaceutice compensate). Pacientul contribuie partial la plata unor servicii medicale si integral la plata altor servicii medicale, precum si la cea a medicamentelor compensate. In Romania densitatea medicilor titularri este de 17 la 10.000 de locuitori, fata de densitatea medie din Uniunea Europeana de 28.1.

Imbunatatirea sistemului de sanatate in Romania este corelata cu dezvoltarea economica a tarii, fiind, deci, o problema de lung termen. In acest context, trebuie avute in vedere o serie de politici care sa tinteasca prin implicare financiara crescuta rezolvarea puncte slabe ale starii de sanatate in Romania.

In lucrare sunt folosite urmatoarele notatii: ISA = indicele specializarii absolute, ISR = indicele specializarii relative, PIB = Produs Intern Brut, PO = populatia ocupata, n = numarul de ani, ?? = sporul mediu, ?(R )= ritmul mediu, ?I = indice mediu, ?(Y )= medie, ? = frecventa absoluta, ti = intervalul de timp, (Y i) = seria ajustata, Yi = seria empirica, v = coeficientul de variatie.

CAPITOLUL 1 - Analiza nivelului de dezvoltare si specializare

a serviciilor de sanatate

Populatia ocupata (PO)

Indicele specializarii absolute (ISA)

Tabelul nr.1. Calculul indicelui specializarii absolute

in Romania pentru populatia ocupata

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea si Specializarea Serviciilor de Sanatate in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 368 cuvinte
Nr caractere:
15 402 caractere
Marime:
62.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
sanatate, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!