Concurența comercială

Extras din proiect:

Conceptul de concurenta s-a format si este folosit in orce tip de relatii sociale. Reglementarile juridice l-au preluat din vocabularul uzual, adaugandu-i unele note disociative, spre a-l adapta particularitatilor vietii economice.

In sens general, prin concurenta se intelege o confruntare intre tendinte adverse, care converg spre acelasi scop.

In economia de piata, forma moderna de organizare a activitatii economice, agentii economici actioneaza in mod liber, pe baza proprietatii private si in concordanta cu legea cererii si oferta .

Intre agentii economici care produc acelasi tip de marfuri sau servicii exista o lupta permanenta in scopul atragerii clientelei pentru marfurile si serviciile oferite pe piata . Deci, o componenta intriseca a economiei de piata o constituie libera competitie, concurenta intre agentii economici.

Concurenta este definita ca o confruntare intre agettii economici pentru castigarea si conservarea clientelei,in scopul rentabilizarii proprei activitati, insa potrivit unei caracterizari cuprinzatoare, prin concurenta se intelege lupta dusa, atat pe plan national, cat si international, intre firme capitaliste de productie, comerciale, bancare etc., in scopul realizarii unor profituri cat mai mari, ca urmare a acapararii unor segmente tot mai largi de piata si, in consecinta, a sporirii volmului de afaceri.

Avand in vedere rolul pozitiv, stimulativ, pe care il are concurenta in activitatea economica, dreptul trebuie sa instituie cadrul juridic necesar pentru manifestarea acesteia.

In acest sens, insasi Constitutia Romaniei prevede ca statul trebuie sa asigure "libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie".

In economia de piata, exercitarea concurentei constituie un drept al oricarui agent economic. Ca orice drept cunoscut si protejat de lege, dreptul la concurenta trebuie exercitat cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti agenti economici si cu respectarea legii si a bunelor moravuri.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concurenta Comerciala.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Marime:
634.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
concurenta, comert
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!