Coca Cola România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Scurt istoric al companiei
Misiunea companiei
Sigla, slogan, moto, imn - alte insemne ale companiei
Obiectivele companiei
Strategii utilizate
Organigrama companiei - departamente, niveluri ierarhice, posturile existente, relatiile care se stabilesc intre resursele umane, fisa de post a managerului
Stilul de conducere a managerului
Cum se realizeaza procesul de recrutare si selectie pentru resursele umane/politica companiei privind resursele umane
Analiza SWOT a companiei
Concluzii privind activitatea companiei

Extras din proiect:

Coca-Cola este prezenta pe piata din Romania prin intermediul a doua firme, respectiv Coca-Cola Romania, reprezentantul companiei americane The Coca-Cola Company, care detine marcile si produce concentratele, si imbuteliatorul Coca-Cola HBC Romania, care produce, distribuie si vinde produsele. Compania detine in Romania, fabrici in Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Timisoara, Oradea si Vatra Dornei.

Coca-Cola Romania face parte din The Coca-Cola Company, cea mai mare companie producatoare de bauturi racoritoare din lume, cel mai mare producator, distribuitor si comercializant de bauturi ne-alcolice si siropuri din lume, si una dintre cele mai mari corporatii din SUA. Compania este cunoscuta in special datorita produsului ei cel mai renumit Coca-Cola, inventat de John Stith Pemberton in 1886. Compania controleaza 52,5% din piata chineza de sucuri carbogazoase si 12% din piata de sucuri de fructe (martie 2009)

Portofoliul Coca-Cola Romania cuprinde bauturile racoritoare Coca-Cola, Sprite, Fanta, sucurile Cappy, ceaiurile Nestea, bautura energizanta Burn si apa minerala Dorna.

Timp de decenii Coca-Cola a fost considerata o "arma" a inamicului american, ceva decadent si periculor, deci un obiect tabu, atat pentru consum, cat si ca referire de orice fel. De exemplu in anii '60 in Ungaria li se dadea de inteles ca bautura este otravitoare, iar in Romania ea reprezenta chiar si in anii '80 "lumea interzisa": ea putea sa fie doar cumparata doar din magazinele speciale destinate cetatenilor straini, contra valuta liber convertibila.

Scurt istoric Coca-Cola

Produsul s-a nascut in Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886, ca un accident farmaceutic: dr. J. Pembertori rateaza un sirop medicinal, dar il converteste in bautura racoritoare combinandu-l cu sifon, si il vinde la pahar. Noului sirop i-a fost adaugat apa carbonata pentru a produce o bautura care a devenit dintr-o data "deliciosa si racoritoare", un slogan care continua sa se auda si astazi oriunde se savureaza Coca-Cola. Considerand ca cei "doi C vor arata bine in reclame" Frank Robinson, partenerul si contabilul doctorului Pemberton, au sugerat numele marcii care a ramas neschimbata pana in prezent.

Primul anunt publicitar pentru Coca-Cola a aparut in The Atlanta Jurnal. Aceasta invita cetatenii insetati sa incerce "noua si populara bautura carbonata". Pe copertinele magazinelor au aparut banere pictate de mana cu sugestia "Consumati", ce era adaugata pentru a informa trecatorii ca noua bautura era racoritoare. In timpul primului an vanzarile au atins, in medie, cifra modesta de noua portii pe zi. Dr. Pemberton nu si-a dat niciodata seama de potentialul bauturii pe care o crease. Treptat, a vandut parti ale afacerii sale diferitilor parteneri si chiar inainte de moartea sa, in 1888, si-a vandut actiunile ramase lui Asa G. Candler. Domnul Candler, un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuitie in materie de afaceri, a continuat sa cumpere drepturi suplimentare si a obtinut controlul in totalitate al afacerii.

La data de 1 mai 1889, Asa Candler a publicat o reclama de o pagina in The Atlanta Journal si si-a declarat firma sa (firma de vanzari en-gros si en-detail) ca "singura proprietara a Coca -Cola Delicios. Racoritor. Antrenant. Tonic". Titlul exclusiv de proprietate, pe care domnul Candler l-a obtinut in 1891, a costat in total 2.300$.

Pana in anul 1892, flerul de comerciant al domnului Candler a impulsionat vanzarea de sirop Coca-Cola, facand-o sa sporeasca de aproape zece ori. Curand dupa aceasta si-a lichidat farmacia "Jacobs" si si-a indreptat intreaga atentie spre bauturi racoritoare. Impreuna cu fratele sau John S. Candler, cu Frank Robinson, fostul partener al lui John Pemberton, si cu alti doi asociati, domnul Candler a format in Georgia o corporatie cu numele de The Coca - Cola Company. Capitalul initial a fost de 100.000$.

Marca inregistrata "Coca-Cola", folosita pe piata din anul 1886, a fost inregistrata la Biroul de Inventii al Statelor Unite la data de 31 ianuarie 1893 (inregistrarea a fost reanoita periodic).

In 1894, in Vicksburg, Mississippi, Joseph A. Biedenharn a fost atat de impresionat de cererea crescanda pentru Coca-Cola pe care o vindea la pahar, incat a instalat o masinarie de imbuteliat in spatele magazinului sau si a inceput sa vanda navete de Coca -Cola plantatiilor si fabricilor de cherestea de-a lungul raului Mississippi.

Imbutelierea pe scara larga a fost posibila in 1899, cand Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead din Chattanoga (Tennessee), au obtinut de la domnul Candler drepturile exclusive de a imbutelia si vinde Coca - Cola in Statele Unite.

In urmatorii 20 de ani, numarul de fabrici a crescut de la doua la peste 1000, 95 la suta dintre ele fiind in proprietatea localnicilor si cu angajati ai acestora. Odata cu dezvoltarea afacerii, realizarea unui echipament de imbuteliat de mare viteza si a unor mijloace de transport tot mai eficiente au permis imbuteliatorilor sa serveasca mai multi clienti, cu un numar mai mare de produse. Astazi sistemul de imbuteliere Coca - Cola constituie reteaua cea mai mare si mai raspandita de productie si distributie din lume.

In 1919, actiunile Candler ale Companiei Coca-Cola au fost vandute bancherului Ernest Woodruff, din Atlanta, si unui grup de investitori, contra sumei de 25 milioane dolari.

Patru ani mai tarziu, Robert Winship Woodruff, fiul lui Ernest Woodruff, a fost ales presedintele Companiei, incepand astfel sase decenii de conducere active a afacerii. Woodruff se dovedeste un strateg de exeptie, reusind sa lagearsca an de an activitatea companiei prin adaugarea unor noi consumatori si noi tari unde Coca - Cola devine un produs cotidian. Numarul inovatiilor in domeniul marketingului este impresionat, desi teoria domeniului inca nu se nascuse. Sub patronajul sau se incepe comercializarea pachetelor de sase sticle si utilizarea frigiderului ,,cu capac ,, furnizate de firma vanzatorului cu amanuntul.

Poate ca aportul cel mai insemnat al domnului Woodruff l-a constituit viziunea lui asupra bauturii Coca - Cola ca produs international.

Expansiunea internationala a firmei Coca-Cola a inceput in 1900 cand Charles Howard Candler, fiul cel mare al fondatorului Companiei, a luat cu el un borcan de sirop intr-o vacanta in Anglia. A urmat o comanda modesta la Atlanta, de cinci galoane de sirop.

In acelasi an, Coca - Cola a ajuns in Cuba si Puerto Rico si nu a durat mult pana sa inceapa distributia pe plan international a siropului. In primii ani ai secolului trecut s-au construit fabrici de imbuteliat Coca-Cola in Cuba, Panama, Puerto Rico, Filipine si Guam. In 1920 a inceput imbutelierea intr-o fabrica din Franta, primul imbuteliator de Coca-Cola de pe continentul european.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coca Cola Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 769 cuvinte
Nr caractere:
37 535 caractere
Marime:
56.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Comerț
Tag-uri:
expansiunea, coca-cola, companiei
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Sus!