Circuitul de distribuție în care este integrată una din marile companii de distribuție cu amănuntul prezente pe piața românească

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Rezumatul lucrarii: 1
Cuprins: 2
1. Cap. 1. Distributia marfurilor: 3
1.1 Distributia: definire, abordari teoretice 3
1.2 Canalele de distributie: definire, rol 8
1.2.1 Caracteristici si tipologii 8
1.2.2 Organizarea canalelor de distributie 12
1.2.3 Strategii de distributie 15
1.3 Factorii care influenteaza sistemul de distributie 20
2. Cap. 2. Comertul cu amanuntul in Romania 22
2.1 Rolul economic si functiile comertului cu amanuntul 22
2.2 Formele de vanzare utilizate in comertul cu amanuntul 23
3. Cap. 3. Circuitul de distributie in care este integrata firma Carrefour pe piata internationala si pe piata romaneasca 28
3.1 Prezentarea grupului Carrefour 28
3.2 Extinderea grupului pe plan international 28
3.3 Concernul Carrefour Romania 29
3.4 Expansiunea Carrefour in Romania 31
3.5 Strategiile Grupului Carrefour 31
Concluzii: 41
ACKNOWLEDGEMENTS: 42
Bibliografie: 43

Extras din proiect:

Rezumatul lucrarii:

Titlul temei de disertatie este "Circuitul de distributie in care este integrata una din marile companii de distributie cu amanuntul prezente pe piata romaneasca", iar aceasta tema isi propune sa explice tot procesul prin care trece o marfa, de la producator pana la destinatia finala, anume clientul.

Ca studiu de caz am ales firma Carrefour, extrem de cunoscuta pe piata romaneasca, o firma care isi domina concurentii din domeniul distributiei cu amanuntul.

Lucrarea se va axa pe anumite intrebari care isi vor raspuns, precum: "Cum se desfasoara procesele din distributia marfii in cadrul unei firme de distributie cu amanuntul?", "Cum au reusit marile firme de distributie cu amanuntul prezente pe piata romaneasca sa se impuna pe aceasta piata si sa reuseasca sa-si atraga clientii de partea lor?", "Care sunt factorii/elementele care fac o firma de distributie cu amanuntul sa aiba success pe o piata precum piata romaneasca?", "Ce criterii fac ca Carrefour sa fie lider de piata?", "Ce masuri ar trebui luate de Carrefour ca sa-si asigure si in viitor prezenta aceasta piata romaneasca?".

Pentru a putea acumula datele si informatiile necesare realizarii acestei teme de disertatie, se va apela la materiale specifice, ce studiaza exact procesul de distributie, de natura logistica si la informatii despre firma Carrefour.

Lucrarea se va axa si pe viitorul firmei Carrefour pe piata romaneasca si de aceea se va apela la un plan de continuitate, pentru ca firma sa poata sa isi continue activitatea in siguranta. Firma va trebui sa aiba o strategie si niste obiective.

La finalul lucrarii se vor trage concluziile cu speranta ca obiectivele acestei lucrari au fost acoperite, iar ca bibliografie au fost alese o serie de carti care au o abordare similara cu cea pe care aceasta lucrare o are.

Cuvinte cheie:

- Comert cu amanuntul: totalitatea activitatilor si relatiilor care tin de circulatia marfurilor, organizate si desfasurate de unitati specializate, cu scopul de a aproviziona consumatorii sau utilizatorii finali.

- Distributie: totalitatea activitatilor cu rol de transfer al produsului producator la consumatorul sau utilizatorul final.

- Marfa: produs al muncii destinat schimbului prin intermediul vanzarii-cumpararii.

1. Cap. 1. Distributia marfurilor:

1.1 Distributia: definire, abordari teoretice

Distributia reprezinta ansamblul activitatilor ce au ca scop transferul produsului de la firma producatoare la consumatorul final. Ea indeplineste urmatoarele functii principale: transportul (toate activitatile legate de transportul produselor de la producator la consumatorul final); aprovizionarea (activitatile ce permit formarea gamei de produse adaptata nevoilor de consum); stocarea (activitatile ce asigura legatura intre momentul fabricarii produsului si momentul achizitiei / utilizarii acestuia); contractarea (activitatile ce faciliteaza legaturile intre producator si intermediari); informarea (activitatile ce permit asigurarea unui flux de informatii in dublu sens: de la producator la consumator si de la consumator la producator).

Distributia internationala este o componenta importanta a activitatii de marketing international, strans legata de celelalte elemente ale mixului, pe care le influenteaza si care este conditionata de acestea. Ea reprezinta activitatile si relatiile ce se stabilesc intre parteneri situati pe piete diferite in vederea punerii marfurilor la dispozitia consumatorilor sau utilizatorilor straini. Pentru ca distributia sa contribuie efectiv la realizarea scopului final al activitatii de marketing international, ea trebuie sa asigure transferul succesiv al marfurilor prin operatiuni de import-export (canale de distributie) si deplasarea fizica a acestora (suportul logistic).

Sisteme de distributie; forme

Sistemul de distributie dintr-o anumita tara este influentat de o serie de factori, cum ar fi: factorii de mediu, conceptia manageriala, structura organizatorica proprie firmei de distributie, mixul de marketing al distribuitorului, consumatorii actuali/potentiali (vezi fig. 1).

Factorii de mediu influenteaza modalitatea si tehnica de comercializare; dintre acestia mentionam cadrul legislativ existent in domeniul distributiei, mediul concurential, traditiile, uzantele si cultura (valori, stiluri de viata), noile tehnologii folosite in procesul de

comercializare (schimbul electronic de date - EDI, Internetul).

Conceptia manageriala in domeniul distributiei se axeaza pe trei elemente:

- orientarea catre cerintele consumatorilor, prin adaptarea strategiei la nevoile acestora;

- adaptarea produselor si serviciilor firmei la modificarile sociale;

- obtinerea de profit: multe puncte de vanzare au pus pe primul loc volumul vanzarilor in detrimentul rentabilitatii, ceea ce a dus la pierderea independentei lor financiare.

Structura organizatorica proprie firmei de distributie reprezinta o parte integranta a cadrului general in care se desfasoara activitatea de distributie. Gradul de autonomie al punctelor de vanzare reprezinta un factor cheie in definirea strategiei: in unele cazuri, strategia punctului de vanzare este autonoma (de exemplu, magazinele independente); in cele mai multe situatii, strategia punctului de vanzare este subordonata unui centru decizional comun, elementele tactice pot fi definite de centru (de exemplu, marile magazine) sau la nivelul punctului de vanzare (de exemplu, cazul hypermarket-urilor).

Variabilele tactice constituie mixul de marketing al firmei de distributie, reprezentand totalitatea mijloacele de actiune care au ca scop realizarea obiectivelor propuse.

Bibliografie:

Achabal, D., Garr, W., Mahajan, V. "A Multiple Store Location Decision Model", Journal of Retailing, vol. 58, 1998

Barth, K. "Global retailing-tempting trouble", The McKinsey Quarterly, no. 1, 1996

Bradley, F. "Marketing international", Bucuresti, Editura Teora, 2001

Cateora, P. "International Marketing", Homewood, IL, Irwin, 1993

Cliquet, G. "Integration and Territory Coverage of the Hypermarket Industry in France: A Relative Entropy Measure", International Review of Retail, Distribution and Consumer Research, 8, 1998

Conrad, L. "Hospitality retail management: a unit managers guide", Oxford, Auchland, Boston: Butterworth - Hlinemann, 2000

Costin, Calin M."Distributia comerciala in retea", Bucuresti, Editura Rosetti, 2004

Danciu, Victor, Marketing international. De la traditional la global, Bucuresti, Editura Economica, 2001

Danciu, V. "Marketing international", Bucuresti, Editura Economica, 1997

Dobrescu, A., Potecea, V., Sebea, M. "Derularea tranzactiilor comerciale intra si extra comunitare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", Bucuresti, Editura Niculescu, 2008

Drezner, T. "Optimal Continuous Location of a Retail Facility, Facility Attractiveness, and Market Share: An Interactive Model", Journal of Retailing, vol. 70, 1994

Filser, M. Canaux de distribution, Paris, Vuibert, 1989

Frazier, G. L., Interorganisational exchanges behaviour in marketing channels, Journal of Marketing, autumn, 1983

Hasty, R., Reardon, J. "Retail Management", McGraw-Hill, 1997

Hollensen, S. "Global Marketing: a market-responsive approach", Pearson Education Limited, 2001

Jallais, J., Orsoni, J., Fady, A., "Le Marketing de la distribution", Paris, Vuibert, 1987

Kotler, P., "Managementul marketingului", Ed. Teora, Bucuresti, 1994

Lewison, D. M., "Marketing Management: An overview", 1996

Martinet, A., "Strategie", Paris, Vuibert Gestion, 1983

Michael J.Thomas, "Manual de Marketing", Editura Codex, Bucuresti 1998

Olteanu, V., "Marketingul serviciilor - o abordare manageriala", Editura Ecomar, Bucuresti, 2003

Patriche, D., Stanescu, I., Grigorescu, M., Emilian, R., Enica, N. "Economie comerciala", Bucuresti, Editura Economica, 1998

Popa, I. "Tranzactii de comert exterior", Bucuresti, Editura Economica, 2002

Renaud de Maricont, "Marketing Europeen; Strategies et actions", Paris, Publi-Union, Editions 1997

Ristea, A-L., Purcarea, Th., Tudose, C. "Distributia marfurilor", Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1996

Stern, L. W., El-Ansary, A., "Marketing Channels", Englewood Cliffs, New York, Prentice Hall, 1988

Tietz, B. "Konsument und Einzelhandel", Frankfurt am Main, Lorch Verlag, 1983

Treadgold, A.D., Davies, R. L. "The internationalization of Retailing", Harlow, Longman, 1994

West, A., "Managing Distribution and Change to Total Distribution Concept", New York, John Wiley and Sons, 1992

http://ro.wikipedia.org/wiki/Carrefour; 18.05.2013, 18:45; 19.05.2013, 11:54.

www.carrefour.ro; 15.05.2013, 12:20; 16.05.2013, 14:16; 17.05.2013, 15:01.

www.carrefourexpress.ro; 16.05.2013, 11:20.

www.mediafax.ro; 15.05.2013, 15:30.

www.money.ro; 20.05.2013, 14:38.

www.zf.ro; 17.05.2013, 12:45.

www.ziare.com; 18.05.2013, 14:25.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circuitul de distributie in care este integrata una din marile companii de distributie cu amanuntul prezente pe piata romaneasca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
12 116 cuvinte
Nr caractere:
67 423 caractere
Marime:
1.72MB (arhivat)
Publicat de:
Florea Miron
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
distributie, marfa, Comerţ cu amănuntul
Predat:
la facultate , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Comerț
Sus!