Cercetare prin observare - Germanos SA

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Descrierea generala a pietei
2.Definirea scopului general al cercetarii
3.Definirea obiectivelor si ipotezele cercetarii
4.Fisa de observare
5.Organizarea culegerii datelor si prelucrarea acestora
6.Analiza si interpretarea datelor

Extras din proiect:

In present piata de telefonie mobile din Romania este formata din 4 operatori: Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp. Lider pe piata ca venituri numar de clienti este Orange, urmat la mica distant de Vodafone. Cosmote este operatorul care a inregistrat in anul 2007 cea mai mare crestere a numarului de clienti.

Piata distributiei de produse si servicii legate de telefonia mobila sufera modificari de substanta.

Evenimentele din ultima perioada tind sa aprofundeze ideea ca si in Romania piata se coaguleaza in jurul unor poli. Acolo unde acestia nu erau, se creeaza in timp.Un exemplu in acest sens este un fond de investitii spaniol, care s-a gandit sa achizitioneze patru operatori din piata, pentru a-si face aici un consistent cap de pod.

In cativa ani, vom avea o piata impartita intre marile retele, magazinele proprii ale operatorilor telefonici si micii investitori.

De asemenea, creste interesul occidentalilor pentru piata distributiei din Romania. Cel mai important nou-venit este grupul GED din Spania, care a achizitionat patru retele de magazine dintr-un foc.

Mai avem de-a face si cu asocierile pe care Cosmote le-a facut pentru a avea o retea de distributie comparabila cu cea a celor doi mari competitori, Vodafone si Orange.

Iata ca, astfel, piata se imparte intre cativa mari distribuitori.

Pe piata din Romania exista circa 2.500 puncte de vanzare care distribuie serviciile principalilor trei operatori de telefonie mobila autohtoni, la care se adauga, conform oficialilor Germanos, magazinele de tehnologie.

Detaliile pe care retailerii GSM le pot imbunatati pentru a castiga cota de piata sunt, in principal, aspectul si atmosfera din magazine, deoarece consumatorii sunt din ce in ce mai educati, au spus pentru DailyBusiness oficialii Germanos, cel mai mare lant de distributie de profil. Consumatorii sunt mai educati, au asteptari mai mari in momentul in care viziteaza un astfel de magazin. Misiunea dealerilor nu este usoara. In total ajungem la o piata a magazinelor GSM de cel putin 3.000 de puncte de vanzare, fara a pune la socoteala punctele de vanzare a cartelelor preplatite, care sunt in numar mai mare de 10.000.

Germanos detine cote importante in vanzarile de activari pre si post-platite pentru Cosmote (peste 55% dintre SIM-uri sunt activate prin Germanos, conform datelor Cosmote).

Principalii concurenti ai Germanos sunt Fonomat, cu circa 150 de magazine si Euro-GSM, cu un numar de circa 120 de magazine.

Internity are circa 400 de magazine impanzite in opt tari (Franta, Belgia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Maroc si Romania); dintre acestea, 64 se afla la noi in tara.

Prin cele doua mutari, Cosmote si-a extins reteaua de distributie cu inca 185 de magazine. Cifra reprezinta un avans considerabil, deoarece, la finele anului 2007, operatorul verde putea fi gasit in doar 260 magazine.

Acum, Cosmote se afla in 530 magazine, dintre care 17 sunt proprii. In magazinele Avenir din vest se comercializeaza produsele mai multor operatori.

La noi insa a fost abordata exclusivitatea, deoarece in est se mizeaza pe acoperirea unei plaje de clienti care nu au descoperit inca telefonia mobila, in timp ce in vest piata este matura, saturata, iar alaturarea de o singura marca poate fi riscanta.

Avenir mai detine pe langa magazinele Internity si pe cele sub brandul GlobalNet, pentru produsele altui operator.

Piata de terminale mobile (telefoane, PDA-uri, blackberry etc.) va creste usor anul acesta, pana la 4,2 milioane unitati comercializate in Romania, cu circa 5% mai mult fata de 2007, conform datelor Germanos. Potrivit estimarilor, pe piata terminalelor mobile din Romania s-au vandut peste 4 milioane de unitati in 2007, ceea ce reprezinta o crestere de 10% in comparatie cu anul 2006. Acesta a precizat ca evolutia vanzarilor de telefoane mobile va proveni in principal din sectorul mainstream - preturi medii, intre 100 si 200 de euro - dar si din vanzarea telefoanelor de ultima generatie, ca de exemplu smartphone-urile. Cresterea pietei este favorizata si de catre producatori pentru ca acestia lanseaza produse noi mult mai des ca in anii precedenti, dar si datorita asocierilor din mentalitatea consumatorilor dintre telefoane si un anumit statut social.

Germanos este principalul jucator pe segmentul retailului de telefoane mobile din Romania, reteaua atingand la inceputul lui 2008 un numar de 200 de magazine.

Pana la sfarsitul anului 2008, intentioneaza sa deschida un numar semnificativ de magazine noi in toata tara, comparabil cu numarul de magazine deschise anul trecut, 60.

In prezent, Germanos acopera peste 87% din populatia urbana a Romaniei.

Piata romaneasca este inca o piata dominata de subventiile operatorilor, dar si de cresteri semnificative, de peste 30% de la an la an, in reteaua Germanos, a vanzarilor de telefoane fara conectare. De vest ne diferentiaza inca puterea de cumparare, de altfel inca mai bine de 60% din telefoanele vandute pe piata sunt pana in 150 de euro.

Piata terminalelor de telefonie mobila, cu sau fara abonament, a accesoriilor pentru telefonia mobila si a serviciilor post-vanzare este inca una foarte fragmentata, dar care se afla pe un trend ascendent datorita cererii mari in domeniu, sunt de parere reprezentantii Germanos.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetare prin observare - Germanos SA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 682 cuvinte
Nr caractere:
18 134 caractere
Marime:
98.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
firma, marketing, comert
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Comerț
Sus!