Analiza comparativă a comunicării de marketing între BMW și Mercedes

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Partea I: Elemente definitorii ale pietei automobilelor
1.Caracterizare generala pg. 3
1.1.Capacitatea pietei pg. 3
1.2.Structura pietei pg. 3
1.3.Dinamica pietei pg. 4
2.Concurenta pg. 6
3.Consumatorul pg. 7
4.Pozitia marcilor BMW si Mercedes Benz pe piata automobilelor din Romania pg. 7
Partea a II-a: Analiza Comunicarii de Marketing pentru Marcile BMW si Mercedes-Benz
1.Demersurile comunicationale ale marcii BMW in perioada 2007-2008 pg. 9
1.1.Emitatorul pg. 9
1.2.Analiza marcii pg. 9
1.3.Ambalajul pg. 10
1.4.Publicitatea pg. 12
2.Demersurile comunicationale ale marcii Mercedes-Benz in perioada 2007-2008 pg. 13
2.1.Emitatorul pg. 13
2.2.Analiza marcii pg. 13
2.3.Ambalajul pg. 14
2.4.Publicitatea pg. 15
3.Asemanari si deosebiri privind comunicarea de marketing a marcilor BMW si Mercedes-Benz pg. 16
3.1.Medii si suporturi publicitare pg. 16
3.2.Analiza mesajelor publicitare pg. 17
Partea a III-a: Propunere privind Lansarea pe Piata a unui Nou Produs sub o Noua Marca
1.Prezentarea noului produs pg. 19
2.Pozitionarea marcii pg. 19
3.Identitatea marcii pg. 19
4.Macheta unui print pg. 20
Bibliografie pg. 21

Extras din proiect:

PARTEA I: ELEMENTE DEFINITORII ALE PIETEI AUTOMOBILELOR

1. Caracterizare generala

1.1. Capacitatea pietei

Constructia de automobile utilizeaza circa 25% din productia siderurgica a tarilor dezvoltate si mari cantitati de cauciuc, sticla, textile, mase plastice. Automobilul reprezinta un adevarat motor al cresterii economice, el detine aproape 2/3 din totalul mijloacelor de transport. Evolutia acestei ramuri a fost sinuoasa. Dupa o curba ascendenta pana in 1973, cand s-a declansat criza petrolului, productia a inceput sa scada, avand ulterioare fluctuatii importante.

Industria auto romaneasca, care cumuleaza rezultatele celor doi constructori locali si producatorilor de componente, a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 7,2 miliarde euro, in crestere fata de 5,6 miliarde euro in 2006, a declarat luni Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia.

Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), productia de autovehicule a crescut in anul 2007 cu 13,2%, la 241.712 unitati, din care 234.103 au fost autoturisme, in urcare 16,1% fata de 2006, si 7.599 au fost vehicule comerciale, in scadere cu 36,3%.

Vanzarile de autoturisme produse in Romania pe piata locala au scazut in anul 2007 cu 6,9% fata de 2006, la 110.902 autoturisme. In cazul autovehiculelor comerciale, livrarile au scazut cu 41,9%, fata de 2006, la 6.888 unitati.

In ceea ce priveste exporturile, acestea au crescut in anul 2007 cu 52,3% fata de 2006, la 122.551 unitati, din care 121.866 au fost autoturisme, in urcare cu 52,3%.

Industria auto din Romania este o industrie de tip ,,cluster" (ciorchine): prezenta unui fabricant atrage dupa sine furnizori care trebuie sa produca dupa specificatiile acestuia.

Industria de automobile din Romania prezinta urmatoarele puncte slabe: rigiditatea in organizare si management, lipsa aptitudinilor de marketing, decalajul tehnologic, lipsa de aptitudini adaptate la nevoi noi, incapacitatea de inovare si activitati de cercetare si dezvoltare slabe. Punctele tari de care trebuie sa se tina seama sunt: competitivitatea, forta de munca bine calificata si pozitionarea Romaniei in inima Europei de Est. S-ar mai putea adauga experienta in subcontractare si traditia in productie.

1.2. Structura pietei

Uniunea Europeana reprezinta un spatiu geografic mare producator de automobile. Germania, Franta, Spania, Marea Britanie si Italia au produs, in aceasta ordine, peste 15 milioane de unitati (circa 30% din productia mondiala), mai mult decat SUA. Industia automobilelor s-a dezvoltat aici mai ales dupa 1955, succesul datorandu-se crearii de noi tipuri de capacitati cilindrice si consum reduse.

Germania, al treilea producator mondial, este una din cele mai vechi constructoare de automobile Debutul productiei este lansat la finele secolului XIX mai ales in partea sudica (Daimler la Stuttgart, Opel la Russelsheim, Benz la Mainheim).

Grupul Wolkswagen-Audi (al patrulea in topul constructiilor mondiale si primul in Europa in anul 2001) s-a extins rapid, dominand intreaga piata europeana. El detine astazi uzina la Salzgitter, Kassal, Ingolstadt si Hanovra, precum si linii de montaj instalate in Brazilia, Mexic, Nigeria, Thailanda, Indonezia, SUA, Belgia.

Grupul Opel detine uzine moderne la Bachum si Kaiserslautern, fiind cunoscut pe piata europeana si mondiala cu automobilele de tip Vectra, Kadett, Ascona.

Automobilele Ford (Escort, Taunus, Capri, Fiesta) se produc in capacitatile industriale de la Koln si Saarluis.

Franta, al cincilea constructor mondial in 2001, realizeaza productia de autovehicule in capacitatile controlate de cateva grupuri mari.

Regia Nationala Renault a realizat in anul 2001 mai mult de 30% din productia Frantei si detine capacitati importante la Billan-Billancourt (sediul central in banlieu-lui Parisului), Flinds, Le Mans, Cleon, Choissi-le-Roi, La Havre, Orleans, Douvrin, Dreux. Dispune deasemenea de linii de montaj situate in toate continentele.

Italia a fabricat primele automobile in anul 1899, o data cu aparitia uzinelor Fiat la Torino. Industria italiana a devenit performanta, cu produse fiabile, ce au cucerit piata internationala. Concentrata cu deosebire in nord (Lombardia si Piemont), constructia de automobile a fost descentralizata, patrunzand pana in sud, in Mezzogiorno

In strainatate, grupul Fiat (locul 7 in randul constructiilor in 2001, cu 5,1% din productia mondiala) detine linii si uzine de montaj in peste 40 de tari de pe toate continentele, fie proprii, fie pentru colaborarea la fabricarea altor marci.

Spania prezinta o situatie particulara: desi prin productie ocupa locul 6 mondial (4,7%), nici un producator din aceasta tara nu se afla printre primii 20. Principalii producatori Seat si Fasa-Renault, realizaeaza peste 30% din productie avand importante obiective in Catalonia (Seat la Brcelon), Castilia (Fasa-Renault la Madrid, Valladoid si Avila). Acestora li se asociaza importante implantari ale gigantilor straini (Ford, General-Motors, Toyota, Citroen, Wolkswagen, Peugeot, Opel) care realizeaza aici importante economii folosind forta de munca ieftina.

Cei doi constructori auto din Romania sunt Automobile Dacia, detinut de grupul francez Renault, si Automobile Craiova. Ford a semnat, in luna septembrie 2007, contractul de privatizare al producatorului din Craiova, prin care a preluat 72,4% din capitalul companiei, detinut de AVAS, pentru 57 milioane de euro.

1.3. Dinamica pietei

Evolutia in timp

Industria automobilelor reprezinta industria care produce automobile si alte vehicule care folosesc benzina pentru a merge cum ar fi autobuze, camioane si motociclete. Industria automobilelor este una din cele mai importante industrii din lume care afecteaza nu numai economia dar si cultura lumii. Asigura slujbe pentru milioane de oameni, genereaza milioane de dolari in profituri globale. Automobilele au revolutionat transportul in secolul 20, schimband pentru totdeauna modul in care oameni traiesc, calatoresc si muncesc.

Automobilul i-a ajutat pe oameni sa calatoreasca si sa transporte bunuri mai repede si mai departe. Industria automobilelor a redus costul per total a transportului folosind metode noi precum: productia in masa realizand mai multe produse in acelasi timp decat facand unul de la cap la coada intr-un timp), marketing dezvoltat (vanzand produse la nivel national decat la nivel local). Intre 1886 si 1898, erau cam 300 de automobile construite, deci nu era dezvoltata o industrie adevarata. Mai bine de un secol mai tarziu, constructorii de masini si cumparatorii ,,dezvoltandu-se" permanent, constructia de masini a devenit cea mai mare activitate industriala, cu aproape 54 de milioane de masini sunt construite anual.

In secolul XX transporturile auto au evoluat extrem de rapid pana la mijlocul deceniului

Bibliografie:

- www.bmw.ro

- www.mercedes-benz.ro

- www.clubafaceri.ro

- www.curierulnational.ro

- www.wall-street.ro

- www.evz.ro

- www.standard.ro

- www.zf.ro

- www.9am.ro

- www.apia.ro

- www.mediafax.ro

- www.ensight.ro

- www.masini.ro

- www.auto-motor-si-sport.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza comparativa a comunicarii de marketing intre BMW si Mercedes.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 390 cuvinte
Nr caractere:
38 201 caractere
Marime:
1.00MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
firme, Economie, marketing, comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!