Funcția autocatalitică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Functia autocatalitica

Informatia ereditara este codificata in macromolecula de ADN sub forma bazelor azotate

iar ADN-ulse autoreproduce prin replicatie si este transcris de o macromolecula de ARN mesager iar apoi este translat intr-o molecula de proteina specifica in ribozomi-sediul sintezei proteice.

Materialul genetic are 2 functii:

o autocatalitica

o heterocatalitica

o Functia autocatalitica

Dogma centrala a geneticii spune ca informatia ereditara se reprodue prin replicatie si este decodificata intr-o proteina specifica prin transcriptie si translatie.

Functia autocatalitica se realizeaza dupa modelul semiconservativ cu ajutorul mai multor enzime dintr-o molecula de ADN dublu catenara obtinandu-se doua molecule de ADN dublu catenar in care o catena este veche si una nou sintetizata.

Ciclul celular este secventa ordonata de evenimente in care celula creste, isi dubleaza cromozomi si se divide in doua celule identice.Ciclul celular are 2 faze:

1.Interfaza

2.Diviziunea

1.Interfaza-reprezinta etapa care urmeaza dupa incheierea diviziunii celulare. In aceasta etapa nucleul nu se mai divide; au loc modificari atat in nucleu, cat si in citoplasma, care duc la dezvoltarea deplina a celulelor fiice.Interfaza are 3 perioade:

o perioada G1 - in care au loc procese intense de biosinteza (producerea de molecule de catre celula) si crestere celulara.In aceasta faza G1 celula sintetizeaza si acumuleaza ARN pentru sinteza proteica, si proteine reglatoare, enzime pentru sinteza ADN.

Faza G1 are o durata variabila, chiar cea mai variabila a ciclului celular, astfel:

-unele celule cresc rapid( celulele embrionice ) aceasta faza fiind cat se poate de scurta, fiind considerata chiar inexistenta;

-pentru unele celule aceasta perioada este foarte lenta.Celulele in aceasta faza nu cresc si nu se divid,si poate fi considerata faza G0. Aceasta faza poate dura zile intregi, saptamani sau ani inainte ca celulele sa prolifereze(reintrarea in ciclul celular).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functia Autocatalitica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
1 566 cuvinte
Nr caractere:
9 484 caractere
Marime:
166.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Chimie
Tag-uri:
chimie, liceu
Predat:
la liceu
Sus!