Vitamine liposolubile

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Inca din anul 1500 I.HR. a fost decrisa diminuarea acuitatii vizuale si a capacitatii de adaptare la intuneric, afectiune pentru tratarea careia Hipocrate recomanda consumul de ficat de vita.In jurul anului 1800 a fost emisa ipoteza aparitiei unui deficit nutritional care ar fi cauzat perturbari ale vederii hemeralopie.

In 1913 doua grupuri de cercetatori au raportat ameliorarea xeroftalmiei (cornee si conjunctiva uscata) produsa experimental, prin adaugarea la ratia alimentara a unor alimente naturale ( unt, galbenus de ou, ulei de peste ). Ca urmare , s-a emis ipoteza conform careia aceste perturbari oftalmice (xeroftalmia si cecitatea nocturna) erau datorate lipsei din alimentatie a unui factor liposolubil denumit " factorul de crestere A ".

In jurul anului 1979 a aparut un atlas care continea fotografii obtinute prin anul 1980 apar in literatura de specialitate mentiuni cu privire la maladii genetice care afecteaza structura rodopsinei si a enzimelor care intervin in metabolizarea vitaminelor A.Dupa anul 2000 , datorita evolutiei metodelor de laborator, apar reprezentari structurale ale rodopsinei, care evidentiaza prezenta retinalului in structura microscopie electronica si reprezentari

1.2 Surse naturale

In alimente vitaminele A se gasesc atat ca atare cat si sub forma de provitamine (caroteni, carotenoide). Provitaminele A se gasesc raspandite preponderent in regnul vegetal in timp ce vitaminele A se gasesc in regnul animal , fie in forma libera fie sub forma de complecsi sau esteri.

Vitamina A se gaseste in alimente in principal sub forma de esteri , mai ales esteri ai acidului palmitic. Cele mai bogate surse de vitamina A sunt: uleiul de peste, ficatul, laptele si derivatele sale si galbenusul de ou.

In general , continutul in vitamina A este mai mare vara, cand animalele consuma vegetale bogate in carotenoide , decat iarna cand acestea primesc hrana uscata. Alimentele pierd 5-10 % din vitamina A prin congelare timp de un an. Prepararea alimentelor , cu exceptia prajirii grasimilor , nu determina degradarea vitaminelor A

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitamine liposolubile.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
8 770 cuvinte
Nr caractere:
51 598 caractere
Marime:
2.18MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
Vitamine liposolubile, chimie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!