Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Istoric

Levantica este o planta de origine mediteraneana; in prezent cel mai important centru de cultura este zona alpina din Franta, tara care produce 90% din uleiul eteric de levantica din lume.

Morfologia plantei :

Levantica este o planta perena, semiarbust, cu radacina lignificata, tulpimna ramificata, inalta de 30-70 cm, de forma globuloasa. Ramificatiile care prezinta inflorescente sunt lungi de 30-40 cm si au frunze doar in partea inferioara.

Frunzele au initial culoarea argintie, devenind pe parcursul dezvoltarii plantei verzui.

Inflorescentele au forma lunga, de 3-8 cm, de culoare violete-albastre; levantica infloreste in lunile iunie-iulie. Fructul este o nucula cu 4 seminte mici, de culoare bruna.

Etimologie :

Sursa denumirii este cuvantul latin ,,lavare" (a spala) care se refera la utilizarea levanticai in uleiurile de baie. Cele mai multe limbi europene si non-europene denumesc levantica dupa sursa latina: ,,Lavendel" in germana, ,,lavanda" in spaniola, ,,lavandina" in letona, ,,levantica" in romana, ,,lavendin" in slovena, ,,levandula" in slovaca, ,,laventeli" in finlandeza, ,,lavandula" in bulgara, ,,levanta" in greaca, ,,lavanta cicegi" in turca si ,,lavender" in ebraica.

Alte nume:khuzama (Arabic), hoosan (in armeana), xeun yi cao (in mandarina), levendula (in ungara), lavandel (norvegiana), rabandin (koreana), rabenda (japoneza), lavendel (suedeza), alfazema (portugheza), hoa oi huong (vietnameza).

Generalitati:

Denumire stiintifica: Lavendula (L) angustifolia (Levantica), L. stoechas (lavanda franceza), L. latifolia (lavanda spic), L. dentate, L. viridis, L. multifada (lavanda cu frunze tip feriga), L. vera, L. officinalis si multi alti hibrizi cum este cazul Lavandin.

Denumiri populare: aspic, lavand, levantica de gradina, levantica de padure, livant, livantica, livan, spichinel, spichinat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lavanda.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 132 cuvinte
Nr caractere:
21 652 caractere
Marime:
683.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
levanda, frunze
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Malutan Corina
Sus!