Studii referitoare la poluarea apelor Dunării studii fizico-chimice și biologice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

PARTEA I - CONSIDERATII TEORETICE 4
I. INTRODUCERE 4
1.1. Analizele fizico-chimice si biologice - metode complementare 5
II. APA DIN NATURA SI CARACTERISTICILE EI 10
2.1. Apa pura 10
2.2. Apele naturale 10
2.3. Caracteristicile apelor naturale 12
2.3.1. Caracteristici organoleptice ale apelor naturale 12
2.3.2. Caracteristicile fizice ale apelor naturale 12
2.3.3. Caracteristicile chimice ale apelor naturale 13
2.3.4. Caracteristicile biologice ale apei 13
2.3.5. Caracteristicile bacteriologice ale apei 14
III. POLUAREA APELOR 15
3.1. Agentii poluanti si sursele de poluare a apei 15
3.1.1. Tipuri de poluare 15
3.1.2. Clasificarea agentilor poluanti si a surselor de poluare 16
3.2. Descrierea principalelor tipuri de poluare 17
3.2.1. Poluarea chimica a apelor dulci 17
3.2.2. Poluarea biologica a apelor de suprafata 19
3.3. Efectele ecologice ale poluarii apelor dulci 19
3.4. Dinamica poluarii si autoepurarii apelor de suprafata 20
3.4.1. Difuzia 21
3.4.2. Dispersia longitudinala - amestecul longitudinal 24
3.4.3. Dilutia 25

Extras din proiect:

APA este factor esential pentru viata pe planeta Pamant. Organizatiile internationale umanitare considera ca apa proaspata, resursa naturala elementara pentru existenta umana, va deveni in acest secol motiv de dispute intre natiuni; rezervele de apa dulce, de suprafata sau subterane, fiind intr-o continua scadere.

Conform unei statistici O.N.U., cresterea consumului de apa in lume se produce in progresie geometrica, astfel incat in unele zone se face simtita lipsa ei. Totodata, studiul mentionat demonstreaza ca, prin consumul mare de apa nu scad resursele naturale care sunt recuperabile, dar se limiteaza utilizarea acestora datorita poluarii.[1]

Initial, in multe tari evaluarea calitatii apei in scopul administrarii ei a avut la baza, in principal sau exclusiv, date fizico-chimice. Metodele de evaluare biologica au devenit in totalitate acceptate in anii '70 ai secolului trecut, ca urmare a schimbarii punctului de vedere privind problemele calitatii apei de la incarcatura anorganica si organica, la impactul asupra vietii acvatice, cum ar fi problema eutroficarii si a efectele toxice ale substantelor poluante. Un fapt recent in evaluarea biologica este abordarea ecologica sau integrata in care se considera calitatea ecosistemului acvatic ca tot-unitar, incluzand nu doar zona de apa sau cursul de apa insusi, ci si sistemul acvatic corelat (fundul apei sau sedimentul), zonele riverane si terestre precum si fauna si flora existente.[2]

Pentru o evaluare corecta a calitatii apelor este necesar sa se verifice daca indicatorii fizico-chimici sunt in conformitate cu standardele si daca nu exista patrunderi continue de deseuri. In plus este necesar si controlul starii de sanatate a organismelor ce traiesc in ea. Cand acestea dispar sau numarul lor scade, este un semn ca apa a devenit toxica.

II. APA DIN NATURA SI CARACTERISTICILE EI

In conditii naturale, apa nu se gaseste in stare pura.

Apele naturale contin numeroase impuritati de natura minerala si organica, dizolvate (saruri, gaze) sau in dispersie, substante biogene, organisme biologice si au anumite caracteristici organoleptice, fizice, chimice, biologice si bacteriologice.

Adaptarea diferitelor organisme animale si vegetale la conditiile ecologice permite utilizarea lor ca indicatori ai calitatii apei din sursele naturale.

Analiza biologica constituie o metoda de determinare indirecta a intensitatii impurificarii apelor, deoarece nu se efectueaza direct asupra apei, ci asupra organismelor care o populeaza. Spre deosebire de analiza chimica si bacteriologica, cu o valoare numai momentana, cea biologica are valabilitate si in timp (retrospectiv si perspectiv).

III. POLUAREA APELOR

Dupa definitia data de O.N.U., poluarea apei reprezinta modificarea in mod direct sau indirect a compozitiei normale a acesteia, ca urmare a activitatii umane.[1]

Considerata un fenomen general, poluarea se poate diferentia in mai multe tipuri:

- Poluarea biologica - bacteriologica, virusologica, parazitologica, reprezinta tipul de poluare cel mai vechi - legata in mod direct de prezenta omului.

- Poluarea fizica se refera in special la poluarea cu substante radioactive. Exista si o poluare termica si o poluare determinata de elemente insolubile plutitoare sau sedimentabile, considerata ca fiind cel mai recent tip de poluare, caracteristica zonelor intens dezvoltate.

- Poluarea chimica este reprezentata de patrunderea in apa a unor substante chimice diverse, de la cele organice usor degradabile, pana la cele toxice cu persistenta ridicata.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studii Referitoare la Poluarea Apelor Dunarii Studii Fizico-Chimice si Biologice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
10 690 cuvinte
Nr caractere:
61 991 caractere
Marime:
2.47MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
studii, geografie, chimie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!