Proiectarea unei Instalații de Obținere a Policlorurii de Vinil

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Procedeul de polimerizare in suspensie este aplicat pe scara larga in industrie si se afla in continua dezvoltare. Principiul acestui procedeu consta in polimerizarea clorurii de vinil dispersata in apa cu ajutorul unor stabilizatori de suspensie.

Procedeul de polimerizare in suspensie reprezina ca pondere procedeul de baza pentru polimerizarea clorurii de vinil, datorita avantajelor pe care prezinta: puritate relativ ridicata a polimerului, conducerea usoara a procesului, folositea unei aparaturi simple, posibilitatea ca prin mijloace comode sa se modifice in mod sensibil structura si morfologia produsului.

Polimerizarea clorurii de vinil in suspensie permite evacuarea usoara a caldurii degajate in timpul procesului de polimerizare, ceea ce ofera posibilitatea obtinerii unui polimer cu o distributie mai ingusta a maselor moleculare.

Prin polimerizare in suspensie se obtin particule cu diametrul cuprins intre 50-200 u ceea ce permite separarea usoara a polimerului pe centrifuge.

Procesul tehnologic cuprinde urmatoarele faze: pregatirea materiilor prime, polimerizarea, demonomerizarea, filtrarea, centrifugarea, uscarea, sitarea si depozitarea.

Schema simplificata a instalatiei de polimerizare este redata in figura 1.

Pregatirea materiilor prime consta in incalzirea clorurii de vinil in preancalzitorul 1 si dizolvarea agentului de suspensie in vasul 4. Dupa preancalzire clorura de vinil este depozitata in vasul de masura 2. Monomerul lichid este dispersat prin agitare mecanica puternica in picaturi suspendate in apa in vasul de dizolvare 3. Agentul de suspensie preparat in vasul 4 trece prin filtrul 5 si este transportat cu pompa 6 in reactor. Procesul de polimerizare are loc in reactorul 7 in care se dozeaza monomerul, apa dedurizata precum si agentul de suspensie. Procesul de polimerizare are loc la 43-66?C, in functie de gradul de polimerizare. Reactorul de polimerizare este emailat sau confectionat din otel inoxidabil si este prevazut cu agitator impeler si manta de incalzire-racire. Agitarea mediului de reactie trebuie sa fie foarte intensa pentru a asigura un transfer termic bun si a preveni unirea perlelor de policlorura. Sfarsitul polimerizarii este indicata de o scadere brusca de presiune.

Dupa descarcarea sarjelor de policlorura de vinil monomerul nereactionat ajunge in vasele de expandare 8. Cea mai mare parte din clorura de vinil nereactionata se indeparteaza prin destinderea amestecului de reactie. Polimerul obtinut si apa sunt filtrate prin filtrul 9 si ajung in vasul tampon 10 de unde sunt preluate cu pompa 11 si transportate in centrifuga 12. Dupa aceasta separare a polimerului din suspensie se trece la uscarea polimerului. Aceasta este o faza deosebit de importanta pentru calitatea produsului. De la aproximativ 65?C incepe degradarea polimerului.

Clorura de vinil separata este trecuta prin intermediul pompei de vid 13 in gazometrul 14 de unde este preluata de compresorul 15. Clorura de vinil condenseaza in schimbatorul de caldura 16 dupa care este alimentata in coloana de distilare 17. Purificata in acest mod este apoi depozitata in vasul de depozitare 20 dupa care este recirculata cu pompa 11.

Bibliografie:

1.Bozga, G., Muntean, O., Reactoare chimice, vol 1-2, Editura tehnica, Bucuresti, 2000

2. Stefan, Al., Straja, S., Juncu, Gh., Ingineria reactiilor chimice si utilaje specifice.Reactoare de polimerizare. Note de curs si aplicatii, lito. IPB, 1987

3. Floarea, O., Jinescu, Ghe., Vasilescu, P., Balaban, C., Dima, R., Operatii si utilaje in industria chimica, Editura didactica si pedagogica Bucuresti, 1980

4. Godenberg, N. si Has, T., Policlorura de vinil, Editura tehnica Bucuresti, 1972

5. Mihail, R., Muntean, O., Reactoare chimice, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1983

6. Muntean, O. Bozga, Gr., Woinaroschy, A., Stefan, Al., Nagy, I., Juncu, Ghe., Lavric, V., Maria, Ghe., Teodorescu, C., Mihalcea, E., Reactoare chimice. Studii de caz, Editura tehnica Bucuresti, 1972.

7. Cananau, S. si colaboratorii, recipiente sub presiune cu amestecator, Editura Bren, Bucuresti 2001

8. Velea, I., Mihail, T., Tehnologia sintezei monomerilor, Editura Tehnica, Bucuresti, 1966

9. Velea, I., Ivanus, Coh., Monomeri de sinteza, Editura Tehnica, Bucuresti, 1980

10. Mihai, D. si Gheorghe H., Tehnologia sintezei polimerilor, Editura didactica si pedagogica Bucuresti, 1978

11. Jinescu, Gh., Lupu, a., Vasilescu, P si Popescu, M., Indrumar proiect de diploma, I.P.B., 1989

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea unei Instalatii de Obtinere a Policlorurii de Vinil .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
82 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
15 276 cuvinte
Nr caractere:
91 042 caractere
Marime:
505.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
pompa, alimentare, coloane
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Postelnicescu Dumitrescu
Sus!