Prevenirea poluării și protecția mediului

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Problematica poluarii mediului in cazul procesului de fabricatie a formaldehidei..................................................................................................................3
Descrierea procesului tehnologic. Fluxuri de materiale si energie. Identificarea surselor si cauzelor poluarii................................................................................4
Caracterizarea fizico-chimica a poluantilor principali........................................9
Impactul poluantilor asupra mediului...............................................................12
Inventarul emisiilor poluante rezultate din proces............................................14
Reglementari nationale si internationale privind prevenirea poluarii mediului............................................................................................................17
Masuri de prevenire a poluarii pentru procesul de fabricatie a formaldehidei.............19
Identificarea optiunilor de prevenire a poluarii.................................................23
Selectarea optiunilor de prevenire a poluarii in vederea alegerii variantei optime................................................................................................................39
Bibliografie.........................................................................................................................44

Extras din proiect:

I.Problematica poluarii mediului in

cazul procesului studiat

Poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine, numite poluanti, ca urmare a activitatii omului, si care provoaca prin natura lor, prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii, creeaza disconfort sau impiedica folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii. (Conferinta Mondiala a O.N.U., Stockholm, 1972)

Din cuprinsul definitiei se poate constata clar ca cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul, poluarea fiind consecinta activitatii mai ales social - economice a acestuia.

Privita istoric, poluarea mediului a aparut odata cu omul, dar s-a dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane, ajungand astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnicii, ale statelor si guvernelor, ale intregii populatii a pamantului. Aceasta, pentru ca primejdia reprezentata de poluare a crescut si creste neincetat, impunand masuri urgente pe plan national si international, in spiritul ideilor pentru combaterea poluarii.

Cele mai des intalnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferica). Aceste elemente de baza vietii omenestise pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile iresponsabile ale fiintei omenesti.

Procesele de productie industriala si productia de energie a industriei, sunt principalele surse ale poluarii atmosferice dar la acestea putem adauga orice arderi din care rezulta substante poluante.

Gazele industriale, gazele rezultate din arderi, fie ca e vorba de incalzirea locuintelor sau de gazele de esapament eliminate de autovehicule, polueaza atmosfera cu numeroase substante daunatoare atat mediului cat si sanatatii oamenilor.

Prin poluarea apei, se intelege alterarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale apei, produsa direct sau indirect de activitatile umane si care face ca apele sa devina improprii utilizarii normale in scopurile in care aceasta utilizare era posibila inainte de a interveni alterarea. Efectele poluarii resurselor de apa sunt complexe si variate, in functie de natura si concentratia substantelor impurificatoare.

Poluarea solului este considerata ca o consecinta a unor obiceiuri neigienice sau practici necorespunzatoare, datorata indepartarii si depozitarii la intamplare a reziduurilor rezultate din activitatea omului, a deseurilor industriale sau utilizarii necorespunzatoare a unor substante chimice in practica agricola.

Protectia mediului inconjurator a aparut ca problema a omenirii numai in zilele noastre, respectiv atunci cand omul a cucerit intreg spatiu al Terrei, prielnic vietii. Acum, bogatiile si resursele de energie au fost afectate in asa masura incat se intrevede epuizarea rapida a unora dintre ele, iar unele conditii esentiale existentei umane, ca apa sau aerul, dau semne de otravire. Se deduce astfel posibilitatea ca viitorul omenirii sa fie pus sub semnul intrebarii, daca bineinteles nu se iau masuri energice de protectie a planetei. Omul a inteles ca face si el parte din natura, ca Terra si resursele ei sunt limitate, ca aceasta planeta functioneaza ca un sistem si ca dereglarile produse intr-un loc pot avea repercusiuni pentru un intreg circuit, inclusiv pentru om. Omenirea nu poate renunta insa la ritmurile inalte ale dezvoltarii economice. Calea pentru realizarea acestor ritmuri, cu mentinerea unei bune calitati a mediului, este exploatarea acestuia in asa fel incat sa se poata regenera si conserva in permanenta.

Bibliografie:

http://www.scribd.com/doc/55432114/Referat-despre-poluare

Monomeri de sinteza - I. Velea, Gh. Ivanus, vol.II, 1990, Editura Tehica, Bucuresti;

3.http://facultate.regielive.ro/referate/ecologie/poluarea_atmosferei_cu_compusi_organici_volatili_in_orasul_iasi-205955.html

Reducerea poluantilor la sursa si minimizarea deseurilor - M. Gavrilescu, M. Nicu, 2004, Editura Ecozone, IASI;

http://ro.wikipedia.org/wiki/Metanol

http://ro.wikipedia.org/wiki/Formaldehid%C4%83

http://ro.wikipedia.org/wiki/Monoxid_de_carbon

Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC) - Reference Document on BestAvailableTechniques in the Large Volume Organic Chemical Industry, february 2003.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prevenirea Poluarii si Protectia Mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
13 992 cuvinte
Nr caractere:
81 060 caractere
Marime:
214.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
poluare, functie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!