Îndulcitori

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Indulcitori artificiali: zaharina, ciclamat, aspartam, acesulfam K, glucoza hidrogenata, isomalt, alitame, sucraloze, sweetner 2000.

Indulcitori artificiali

Zaharina a fost descoperita pentru prima oara in 1879 si se utilizeaza ca aditiv alimentar de mai bine de 80 de ani. Este mult mai dulce decat zaharoza, datorita gradului mare de indulcire 500, dar prezinta un gust amar in concentratii de peste 0,1%. Nu este metabolizata de placa bacteriana. in combinatie cu ciclamatul se foloseste ca indulcitor la bauturile dietetice hipocalorice.

Aspartamul. Este o dipeptida cu grad de indulcire 180. Este unul dintre cei mai folositi indulcitori artificiali. Aspartamul are in compozitia sa acid aspartic si fenilalanina. Are o putere calorica de 4 calorii/gram. Este contraindicat bolnavilor care prezinta fenilcetonurie. Este folosit in bauturi dulci, inghetata, guma de mestecat sau indulcitor extemporaneu.

Acesulfam K a fost descoperit in 1967 de catre AG Hoechst din Germania, dar se foloseste ca indulcitor din anul 1988. Este comercializat sub

denumirea de Sunette, are grad de indulcire 200. Se foloseste ca indulcitor in industria farmaceutica, in pastele de dinti, bauturi si dulciuri. Acesulfam K este excretat rapid si total, fiind complet nemetabolizat.

Glucoza hidrogenata

Siropul de glucoza hidrogenata, comercializat de firma Roquette sub denumirea de Lycasin, este o solutie apoasa, care contine sub 0,3% zaharide libere. Comparativ cu zaharoza, siropul de glucoza hidrogenata produce o minima coborare a pH-ului placii bacteriene, dovedindu-se mult mai putin cariogen (RUGG -GUNN - 1988) si se foloseste la indulcirea alimentelor, a bauturilor si in siropurile medicinale. Are grad de indulcire de 0,75.

Izomaltul (Palatinit)

Izomaltul, avand denumirea comerciala palatinit, este un amestec echimolar de doi alcooli dizaharidici. Primul studiu asupra utilizarii potentiale a izomaltului ca un indulcitor non-cariogenic dateaza din anii 1970. O solutie de 10% palatinit nu produce modificarea pH-ului placii bacteriene (1MFELD - 1983). Este folosit la indulcirea bauturilor racoritoare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indulcitori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
284 cuvinte
Nr caractere:
1 817 caractere
Marime:
6.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
Indulcitori, chimie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!