Cimenturi cu rezistență mecanică mare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Introducere............................................................................................................3a) Caracteristici specifice impuse cimenturilor rutiere...............................................4
2.Obtinerea cimentului.....................................................................................5
a) Pentru CD 40...................................................................................................6
b) Pentru CR 42,5R..............................................................................................7
3.Proprietatile de material.................................................................................7
a) CD 40..............................................................................................................7
b)CR 42,5 R..........................................................................................................8
4.Caracterizarea cimenturilor............................................................................9
a) Compozitia mineralogica a cimentului.....................................................................9
5.Analiza comparativa...........................................................................................10
a) Caracteristici de microstructura pentru betonul rutier...................................... 11
6. Concluzii.............................................................................................................13
7. Bibliografie.........................................................................................................15

Extras din proiect:

1.Introducere:

Criteriul principal care sta la baza clasificarii structurilor rutiere este modul de comportare al acestora sub actiunea incarcarilor. Structurile rutiere a caror imbracaminte este formata din beton de ciment sau macadam cimentat se incadreaza in categoria structurilor rutiere rigide.

Imbracamintile rutiere din beton de ciment au aparut in anul 1865 in Scotia. In anul 1888, s-au executat lucrari asemanatoare si in Germania, iar in 1892 in S.U.A. (statul Ohio). Cu toate ca aceste lucrari se comporta foarte bine in exploatare, se constata o stagnare in realizarea acestora pana in anul 1909, cand se executa, in Elvetia, aproape 3 km de imbracaminte rutiera din beton de ciment, iar in anul 1914 alti 2,5 km pe acelasi drum.Dupa o noua perioada de stagnare, abia in anul 1925 se continua realizarea imbracamintilor rutiere rigide, prin aplicarea lor la constructia autostrazilor in Italia si apoi in Germania. In perioada 1934 1945, in Germania, s-au realizat 1 860 km de autostrazi cu imbracaminte din beton de ciment. De asemenea, imbracamintile rutiere din beton de ciment isi fac aparitia in Franta si alte tari ale Europei (fig. 2).

In tara noastra, constructia drumurilor cu imbracaminti din beton de ciment a inceput o data cu realizarea, in anul 1932, a unui sector pe DN 1, langa Predeal. Dintre drumurile cu imbracaminti din beton de ciment, se mentioneaza: Bucuresti -Gaesti - Pitesti, Adjud -Gh.Gheorghiu Dej, Orsova -Domasnea, Dej -Vatra Dornei, Lugoj -Ilia. Tehnica noastra rutiera actuala se bazeaza pe studii si experiente acumulate de-a lungul ultimelor decenii,normele si prescriptiile tehnice asigurand realizarea unor lucrari de buna calitate.

In general, pentru executia imbracamintilor rutiere din beton de ciment se folosesc cimenturi obisnuite, insa in tarile unde se construiesc multe drumuri si in special autostrazi cu imbracaminti din beton de ciment se utilizeaza cimenturi rutiere speciale, acordandu-se o importanta mare alegerii tipului de ciment, pentru a se evita riscurile de fisurare precoce a betonului in prima parte a perioadei de intarire.

Principalele cerinte impuse cimentului rutier (rezistenta mare la intindere si contractie redusa) sunt contradictorii avand in vedere ca prin cresterea rezistentelor mecanice se mareste si pericolul de fisurare a betonului in perioada de intarire.

Din aceasta cauza studiile efectuate au scos in evidenta necesitatea alegerii unui tip de ciment rutier, cu rezistente macanice medii si priza lenta, considerat eficient din punct de vedere tehnic pentru a fi utilizat la realizarea imbracamintilor din beton de ciment.[1]

Fig.1 Portiune din autostrada Soarelui

a) Caracteristici specifice impuse cimenturilor rutiere:

Cimenturile utilizate la imbracamintile rutiere din beton de ciment trebuie sa prezinte si anumite caracteristici fizice care sa conduca la limitarea fisurarii precoce a betonului datorita fenomenului de contractie in timpul perioadei de priza si intarire, acest fenomen putand produce o fisurare neuniforma si necontrolata a imbracamintei din beton de ciment inainte de taierea rosturilor de contractie.

Bibliografie:

[1] Imbracaminti rutiere rigide

[2] STAS 10092-78.Ciment pt. drumuri si piste de aeroporturi.

[3] Ancheta publica CD in CR; proiect SR 10092-08.

[4] SR ENV 13282: 2002 - LIANTI HIDRAULICI RUTIERI - Compozitie, specificatii si criterii de conformitate

[5] Caiet studentesc 4, R.Gavrilescu

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cimenturi cu Rezistenta Mecanica Mare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 451 cuvinte
Nr caractere:
21 326 caractere
Marime:
1.57MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
cimenturi, rutiere
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!