Acidul Acetic

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Acidul acetic este un acid slab, din clasa acizilor carboxilici, avand formula bruta C2H4O2 si formula chimica CH3-COOH. Numit si acid etanoic, acidul acetic este un lichid incolor cu miros patrunzator si iritant. Acidul acetic pur (anhidru) se numeste acid acetic glacial datorita aspectului de gheata al cristalelor formate la temperatura camerei. In solutii diluate (3% - 6%) se numeste otet si se foloseste in alimentatie.Acidul acetic este miscibil cu apa si cu majoritatea solventilor organici. Este insolubil in sulfura de carbon. Acidul acetic are un coeficient de partitie mai mare in solventi polari nemiscibili care contin apa decat in apa, din aceasta cauza se poate extrage din solutii apoase in eter sau acetat de etil. La randul sau, acidul acetic este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rasinilor si a uleiurilor esentiale.Acidul acetic joaca un rol esential in industria chimica organica. Este utilizat atat ca solvent, desi este puternic coroziv, cat si la prepararea unui numar mare de compusi importanti, printre care acetanimida, anhidrida acetica, cetena, acetatul de vinil si acidul acetilsalicilic, acetatul de celuloza, esteri utilizati in parfumerie, coloranti.

1. DESCRIERE

Acidul acetic e un compus chimic organic ce apare ca un lichid incolor, cu miros caracteristic, intepator; se amesteca in orice proportii cu apa. Temperaturile de topire si fierbere sunt 16,7 ?C respectiv 118,2 ?C. Se fabrica prin fermentarea acetica a solutiilor diluate de alcool, prin distilarea uscata a lemnului (v. si acid pirolignos) sau prin oxidarea aldehidei acetice. Otetul contine acid acetic in concentratie de 3-9%.

- Acidul acetic glacial este un acid acetic de concentratie 98-99,8%. Este caracterizat printr-o mare capacitate de a atrage apa din mediul in care se gaseste (higroscopicitate).

Acidul acetic este:

- coroziv, vaporii sai provocand iritarea conjunctivei oculare si a cailor respiratorii, putand merge pana la congestia pulmonara.

- considerat a fi un acid slab, deoarece in solutii apoase si in conditii standard de temperatura si presiune acidul disociat coexista in echilibru cu forma nedisociata, spre deosebire de acizii tari care sunt complet disociati.

- unul dintre cei mai simpli acizi carboxilici, urmand dupa acidul formic.

- un reactiv chimic important de larga utilizare in industrie, fiind folosit pentru producerea tereftalatului de polietilena, compus ce sta la baza obtinerii de sticle pentru bauturile racoritoare; se foloseste la prepararea acetatului de celuloza, in special pentru filmul fotografic, la fabricarea de solventi pentru industria de lacuri si vopsele, pentru obtinerea acetatului de polivinil, in industria medicamentelor, ca si in producerea de fibre si tesaturi sintetice. In gospodarie, acidul acetic diluat

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acidul Acetic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 107 cuvinte
Nr caractere:
26 312 caractere
Marime:
73.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
acid acetic, oxid
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Mircea Oroian
Sus!