Sistemele de Operare ale unui PC

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Un sistem de calcul constituie un ansamblu functional destinat prelucrarii automate a informatiilor. Pentru realizarea acestui obiectiv sistemul de calcul are nevoie atat de echipamente (componentele hardware) cat

Figura 1. Componentele software ale unui sistem de calcul

si de un set de programe care determina prelucrarile care se fac asupra informatiilor prin intermediul componentelor fizice ale sistemului de calcul. Conform celei mai generale clasificari, componentele unui sistem de calcul pot apartine uneia dintre urmatoarele categorii:

Hardware; Software ; Firmware

- Hardware-ul reprezinta componenta fizica a unui sistem de calcul, adica ansamblul de echipamente care alcatuiesc sistemul de calcul.

- Firmware-ul este componenta de programe incarcate in memoria fixa ROM de catre producatorul sistemului de calcul. Aceasta componenta se afla la limita dintre hardware si software, reprezentand software-ul integrat in partea de hardware.

Componenta firmware a unui sistem de calcul, setul de instructiuni microprogramate incarcate in memoria fixa ROM, defineste un anumit mod de functionare si implicit de utilizare a sistemului de calcul. Din acest motiv, firmware-ul trebuie sa fie suficient de redus pentru a nu particulariza excesiv sistemul de calcul. Prin utilizarea unor memorii cu citire-scriere nevolatile alaturi de memoria ROM se obtin componente cu microprogramare dinamica. Aceasta consta in posibilitatea adaptarii secventei de programe fixe din ROM la incarcarea sistemului de operare.

Componenta ROM-BIOS a sistemelor de calcul compatibile PC este o componenta firmware realizata prin microprogramare dinamica. Rolul componentei BIOS este de interfata intre hardware si software, oferind componentei software functii de baza pentru utilizarea hardware-ului. In acest fel se realizeaza independenta componentelor software fata de caracteristicile hardware specifice sistemului de calcul, eliberand in acelasi timp componentele software de detalii legate de modul de lucru al hardware-ului. Fiind realizata prin microprogramare dinamica, componenta firmware (BIOS) permite modificarea unor parametri de functionare ai PC-ului intr-o secventa speciala derulata in timpul procedurii de incarcare a sistemului de operare la pornirea sistemului de calcul.

- Software-ul reprezinta ansamblul de programe care fac posibila realizarea functiei sistemului de calcul, de prelucrare a informatiilor, si care constituie suportul logic de functionare a unui sistem de calcul. Intr-o traducere mot a mot, sotftware-ul inseamna "partea moale" a calculatorului, spre deosebire de hardware, "partea tare". Componenta software a unui sistem de calcul cuprinde la randul ei programe grupate in mai multe categorii, dupa natura problemelor pe care le rezolva. Aceste categorii sunt (Figura 4.1.):

Software-ul de baza, care este alcatuit din programele care asigura serviciile generale si care se adreseaza tuturor utilizatorilor sistemului de calcul;

Software-ul utilitar (sistem de programare utilitare), care include programe cu grad mare de generalitate, puse la dispozitia utilizatorilor pentru a realiza anumite

Bibliografie:

1. Georgescu Cristian - Bazele Informatici

2. Lector univ. dr. Cezar Botezatu - Bazele Informaticii

3. Georgescu Mihaela - Bazele informatici

4. www.ase.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemele de Operare ale unui PC.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 806 cuvinte
Nr caractere:
27 476 caractere
Marime:
36.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
programe, sistem de operare, pc
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!