Un senzor de proximitate este un senzor capabil sa detecteze prezenta obiectelor din jur fara nici un contact fizic.
Un senzor de proximitate emite adesea un camp electromagnetic sau un fascicul de radiatii electromagnetice (infrarosu, de exemplu), si cauta schimbari in domeniul sau intoarce semnal. Obiectul a fost sesizat este adesea mentionata ca obiectiv senzorul de proximitate a. Diferite tinte senzorului de proximitate cere diferite senzori. De exemplu, un senzor capacitiv sau fotoelectrice pot fi adecvate pentru o tinta plastic; un senzor de proximitate inductiv necesita intotdeauna o tinta de metal.
Distanta maxima pe care acest senzor poate detecta este definit "interval nominal". Niste senzori au ajustari ale intervalului nominal sau mijloace de a raporta o distanta de detectie gradat.
Senzori de proximitate poate avea o fiabilitate ridicata si viata lunga functionala din cauza lipsei de piese mecanice si lipsa de contact fizic intre senzor si obiect simtit.
Senzori de proximitate sunt utilizate in mod obisnuit pe smartphone-uri pentru a detecta (si sari) robinete touchscreen accidental atunci cand a avut loc la ureche in timpul unui apel. De asemenea, sunt folosite in monitorizarea vibratiilor masinii pentru a masura variatia distantei intre un arbore si lagar de sprijin. Acest lucru este comun in turbine mari de abur, compresoare, motoare si care folosesc rulmenti de tip manson.
Un senzor de proximitate ajustata la un interval foarte scurt este adesea folosit ca un comutator atingere.
Sensor de proximitate pe "Android Gingerbread"
Senzorul de proximitate este comuna pe majoritatea smart-telefoane, cele care au un ecran tactil. Acest lucru se datoreaza faptului ca functia principala a unui senzor de proximitate este de a dezactiva evenimente atingere accidentale. Cel mai comun scenariu fiind ureche vine in contact cu ecran tactil si generand evenimente, in timp ce vine un apel.
Pentru a rezolva "nu am luat poza de prost, urechea mea a facut" problema, producatorii de dispozitive a venit cu ideea de plasarea unui senzor de proximitate de vorbitor, care va detecta orice obiect apoi in apropierea difuzorului. Daca orice obiect este prezent (ex. Urechea utilizatorului), apoi evenimentele de atingere poate presupune a fi accidentala si ignorate.
Acum exista mai multe tehnologii pentru proximitate de detectare:
- Electrice (inductiv, capacitiv)
- Optica. (IR, laser)
- Magnetic.
- Sonar.
Dintre toate acestea, modulele cele mai non-intruziv si low-cost sunt senzorii de proximitate optice. Acestea pot detecta corpurile in apropierea dispozitivului pana 5cm. Acest lucru este perfect pentru utilizarea pe smart-telefoane.
Venind la Senzori pe Android Gingerbread-, senzorul de proximitate este adesea pusa in aplicare cu ajutorul unui cip senzor de lumina. Cele comune sunt ISL29003 / 23 si GP2A de Intersil si Sharp respectiv. Ambele senzori-chip-uri sunt in primul rand senzori de lumina activa, care asigura intensitatea luminii ambientale in unitati LUX.
ISL29003 este un senzori de lumina integrate cu 16-bit tip de integrare ADC, de folosire I2C lux programabile gama selecta de capete de acuzare optimizate / lux, si I2C de control multi-functie si capabilitati de monitorizare.
ADC intern ofera rezolutie de 16 biti in timp ce respinge 50Hz si 60Hz flicker cauzate de surse de lumina artificiala.
In timpul functionarii normale, consumul de energie este mai mic de 300?A. In plus, un software modul de putere in jos disponibile controlat prin interfata I2C reduce consumul de energie la mai putin de 1?A.
ISL29003 suporta o intrerupere hardware care ramane afirmat scazut pana gazda reuseste sa respinga prin intermediul interfetei I2C.
Destinat sa lucreze in livrarile de la 2.5V la 3.3V, ISL29003 este specificat pentru functionare in -40 ? C pana la + 85 ? C .
Caracteristici principale:
Gama selecta prin I2C
Gama de 1 = 0 lux la 1000 lux
Gama de 2 = 0 lux la 4000 lux
Gama de 3 = 0 lux la 16.000 lux
Gama de 4 = 0 lux la 64.000 lux
Raspuns ochiului uman (540nm sensibilitate varf) compensate de temperatura
Rezolutia 16-bit
Rezolutia reglabil: pana la 65 de capete de acuzare pe lux
-Utilizator programabile superioare si inferioare de intrerupere prag
Simplu cod de iesire, direct proportionala cu lux
Respingere IR + UV
50Hz / 60Hz respingere
2.5V la 3.3V de aprovizionare
6 Ld ODFN (2.1mmx2mm)
Pb-libere (RoHS conforme)
Raspunsul lumina normala a GP2A este astfel incat se declanseaza o intrerupere-proximitate detecteaza la o distanta de aproximativ 5cms in iluminat normal.
Acest lucru inseamna ca, atunci cand utilizatorul primeste un apel si aduce telefonul aproape de ureche, ambient, lumina din jurul lumina / proximitatea-senzor scade incet sub pragul si senzorul detecteaza acest lucru si comuta statului din departat pana la apropiat. Acest eveniment poate fi detectat de orice aplicatie Android care a inregistrat o SensorEventListener.
In cele mai multe telefoane Android, senzorul de proximitate este implementat ca un boolean-senzor. Rezultatele acestuia doar doua valori "APROAPE" si "FAR". Thresholding se face pe valoarea LUX adica valoarea LUX a senzorului de lumina este comparata cu un prag. Un LUX valoare mai mult decat pragul inseamna revine senzorului de proximitate "FAR". Nimic mai putin decat valoarea de prag si revine de senzori "apropiat". Valoarea reala a pragului este personalizat definit in functie de senzor cip in uz si sa-raspuns usor, impreuna cu locatia si orientarea chip pe corp smart-phone.
[1] Moore, Gorden E., "Cramming more components onto integrated circuits", Electronics, Volume 38, Number 8, April 19, 1965.
[2] Sperling, Ed, Chip Design Magazine, Oct 15, 2009.
[3] CIE (1932). Commission internationale de l'Eclairage proceedings, 1931. Cambridge University Press, Cambridge.
[4] Hewlett-Packard Corporation, Intel Corporation, Microsoft Corporation, Phoenix Technologies Ltd., Toshiba Corporation, Advanced Configuration and Power Interface Specification, Revision 4.0a, April 5, 2010, p 339.
[5] http://thecodeartist.blogspot.com/2011/01/proximity-sensor-on-android-gingerbread.html
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.