Realizarea rețelelor de calculatoare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

ARGUMENT 3
CAPITOLUL I INTERNET 5
CAPITOLUL II
TIPURI DE RETELE 6
2.1 Retele de tipClient/Server 6
2.2 Retele de tip Peer-to-Peer 6
CAPITOLUL III
NIVELURILE UNEI RETELE 7
3.1 Nivelul fizic 7
3.2 Nivelul logic 7
3.3 Nivelul de retea 7
3.4 Nivelul de transport 7
3.5 Nivelul de aplicatii 7
CAPITOLUL IV
TOPOLOGII LAN 8
4.1 Retele de tip magistrala 8
4.2 Retele de tip stea 8
4.3 Retele de tip ring 8
4.4 Retele de tip magistrala in stea 8
CAPITOLUL V
RETEAUA WAN 10
CAPITOLUL VI
MASURI DE PROTECTIE A MUNCII 12
LISTA ABREVIERILOR 14
BIBLIOGRAFIE 15

Extras din proiect:

Un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatiilor prin Internet, il constituie securitatea informatiilor. Nevoia de securitate si de autenticitate apare la toate nivelurile arhitecturale ale retelelor conectate la Internet.

O retea de calculatoare este o structura deschisa la care se pot conecta noi tipuri de echipamente (terminale, calculatoare, modem-uri etc.), lucru care conduce la o largire nu intotdeauna controlata a cercului utilizatorilor cu acces nemijlocit la resursele retelei (programe, fisiere, baze de date, trafic etc.).

Vulnerabilitatea retelelor se manifesta pe doua planuri: atacul la integritatea ei fizica (distrugeri ale suportului informatiei) si pe de alta parte folosirea neautorizata a informatiilor si a resurselor retelei (scurgerea de informatii din cercul limitat de utilizatori stabilit, respectiv utilizarea abuziva a resurselor retelei de catre persoane neautorizate).

Trebuie deci avute in vedere cu prioritate doua aspecte legate de securitatea informationala:

- Integritatea resurselor unei retele, adica disponibilitatea (availability) lor indiferent de eventualele defecte de functionare hardware sau software, de incercarile ilegale de sustragere a informatiilor precum si de incercarile de modificare a informatiilor

- Caracterul privat, adica dreptul individual de a controla sau influenta ce informatie referitoare la o persoana poate fi memorata in fisiere sau baze de date si cine are acces la aceste informatii.

O retea sigura este acea retea in ale carei componente (resurse si operatii) se poate avea incredere, adica furnizeaza servicii de calitate si corecte (care sunt conforme cerintelor si specificatiilor). Deoarece o retea este alcatuita din componente (operatii si resurse) eterogene, ea reprezinta o zona "convenabila" pentru diferite atacuri sau operatii ilegale, lucru care conduce la concluzia ca protectia a devenit unul dintre aspectele operationale vitale ale oricarei retele.

Securitatea si, in special, caracterul privat trebuie sa constituie obiectul unei analize atente in cazul retelelor din urmatoarele motive:

- Retelele sunt ansambluri foarte complexe de calculatoare, linii de legatura si echipamente dedicate. Este foarte dificil sa se obtina o schema completa a tuturor entitatilor si operatiilor existente la un moment dat, drept care retelele sunt vulnerabile la diferite tipuri de atacuri si abuzuri. Complexitatea este generata de dispersarea geografica, uneori internationala a componentelor (nodurilor) retelei, implicarea mai multor organizatii in administrarea unei singure retele, existenta unor tipuri diferite de calculatoare si sisteme de operare, existenta unui numar foarte mare de entitati (host-uri, router-e, statii de lucru, programe ce implementeaza diverse servicii (publice sau private) de retea, agenti de monitorizare/control etc.).

- In viitorul imediat, retelele de calculatoare vor deveni o parte esentiala din viata economica, sociala si individuala. De functionarea lor depinde activitatea guvernamentala, comerciala, industriala si chiar personala.

- Pe masura ce calculatoarele personale pot fi conectate de acasa in retele, o serie de activitati pot fi facute de persoane particulare. Trebuie avute in vedere tipurile de date pe care persoanele le pot citi, care sunt celelalte persoane cu care pot comunica, la ce programe au acces etc.

- Tot mai multe informatii memorate in fisiere separate devin posibil de corelat prin intermediul retelelor de calculatoare. Aceasta asociere de informatii privind persoanele poate avea consecinte nefaste asupra caracterului privat individual.

- Informatia este vulnerabila la atac in orice punct al unei retele, de la introducerea ei pana la destinatia finala. In particular, informatia este susceptibila la atac atunci cand trece prin nodurile unei retele sau prin liniile de comunicatii.

CAPITOLUL I

INTERNET

Pentru a intelege Internet-ul, trebuie mai intai sa stii ce este.Internet-ul este o grupare de diverse retele, ARPANET (o retea WAN experimentala) a fost prima. ARPANET a inceput in 1969, acest Packet Switched Network experimental folosea Network Control Protocol (NCP). NCP a fost protocolul oficial din 1970 pana in 1982 al

Internet-ului (cunoscut si sub numele de DARPA Internet sau ARPA Internet). La inceputul anilor 80 DARPA a creat Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) care a devenit protocolul oficial de azi.

Din aceasta cauza, in 1983 ARPANet sa separat in doua retele, MILNET si ARPANET (amandoua inca facand parte din DDN).

Expansiunea retelelor Local Area Networks (LAN) si Wide Area Networks (WAN) a ajutat Internet-ul sa conecteze 2,000+ de retele.Retelele includ NSFNET, MILNET, NSN, ESnet and CSnet.

Retelele leaga impreuna de la doua pana la mii de PC-uri, permitandu-le sa foloseasca in comun fisiere si alte resurse. In plus, o retea poate centraliza getionarea unei baze mari de date de PC-uri, astfel ca toate operatiile cerute de coordonarea securitatii, salvarea de siguranta

Bibliografie:

1.Scoala OnLine - http://www.x3m.ssitl.ro/ScoalaOnline/Index.htm

2.Revista CHIP 5/2000

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Realizarea retelelor de calculatoare
    • CONTINUT.doc
    • COPERTA.doc
    • CUPRINS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 083 cuvinte
Nr caractere:
22 870 caractere
Marime:
35.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
calculatoare, retele
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!