Proiectarea Bazelor de Date Relaționale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Proiectul face o introducere a abordarilor de gestionare a datelor, trateaza bazele de date relationale, prezentand notiunile specifice acestora si exemplificand cu proiectarea, implementarea si gestionarea unei baze de date relationala, cu obiectivul de a demonstra utilitatea folosirii bazelor de date relationale pentru administrarea datelor specifice.

Proiectul dezbate in detaliu notiunile si conceptele avute in vedere la proiectarea bazelor de date relationale, pentru ca in final sa exemplifice pas cu pas realizarea unei aplicatii de baza de date relationala, conform modelului teoretic tratat in detaliu, care gestioneaza activitatea unui cabinet medical, luand in considerare doua categorii de date: de identificare a pacientului si date privind consultatia, folosind programul Microsoft Office Access 2003.

I.1. Moduri de abordare a gestionarii datelor

Prelucrarea datelor poate fi orientata pe fisiere de date (OFD), proiectate sa furnizeze programelor datele necesare, intr-o forma convenabila acestor programe sau poate fi orientata spre baze de date (OBD), caz in care programele sunt orientate sa functioneze in jurul unei baze de date, iar baza de date are o reprezentare naturala a datelor si relatiilor, folosita de catre orice aplicatie.

Sistemul OFD pentru comenzi este compus dintr-un sistem de programe pentru prelucrare si din fisiere de comenzi, cu detalii pentru clienti, cu detalii pentru produse, cu stocurl disponibil, etc.

Dezavantajele OFD constau in faptul ca programele trebuie sa cunoasca semnificatia, organizarea si manevrarea datelor, iar fisierele contin date duplicate si trebuie reorganizate in functie de noile programe. Limitarile bazate pe fisiere se datoreaza faptului ca definitia datelor e incorporata in programele aplicatie, in loc sa fie stocata separat si independent, precum si faptului ca nu exista control al accesului si manipularii datelor, in afara celui impus de catre programele aplicatie. Aceste limitari sunt:

- separarea si izolarea datelor;

- dublarea datelor;

- dependenta datelor;

- incompatibilitatea fisierelor;

- interoperarea statica a programelor aplicatie;

- separarea si izolarea datelor;

- cu sistemele de fisiere e dificila o prelucrare a datelor atunci cand acestea sunt izolate in fisiere separate, caz in care programatorul trebuie sa sincronizeze prin prelucrarea a doua sau mai multe fisiere pentru a se asigura ca datele extrase sunt cele corecte; dificultatea e cu atat mai mare cu cat datele necesare sunt in mai multe fisiere;

- dublarea datelor care se manifesta prin faptul ca aceleasi date se pot afla in doua sau mai multe fisiere in functie de numarul aplicatiilor sau al utilizatorilor, situatie in care pot aparea o serie de probleme, cum ar fi:

a) cresterea costurilor prin cresterea spatiului de memorare a datelor;

b) aparitia inconsistentei datelor prin faptul ca o anumita data poate fi memorata doar intr-un singur loc. Atunci cand exista mai multe copii ale aceleiasi date e posibil ca prin ctualizarea unora dintre ele sa existe valori diferite ale acelorasi date (inconsistenta). Inconsistenta mai poate apare si la introducerea gresita a unor date;

c) imposibilitatea introducerii unor standarde;

d) imposibilitatea aplicarii restrictiilor de securitate;

e) imposibilitatea mentinerii integritatii datelor (consistenta si validare).

Sistemul OBD pentru comenzi este alcatuit din programe diverse de prelucrare, cu acces la dictionar si din date memorate, cu comenzi, clienti, produse, etc. si relatiile lor, descrise in dictionar.

Avantajele ale OBD fata de sistemele clasice cu fisiere, sunt urmatoarele:

- controlul redundantei datelor;

- risipa de spatiu care se face prin stocarea acelorasi informatii in mai multe fisiere e mult diminuata prin utilizarea bazelor de date, dar nu complet eliminata datorita altor cereri de imbunatatire a performantelor;

- coerenta datelor, ceea ce presupune ca o modificare a unor date inmagazinate de mai multe ori implica o modificare a tuturor copiilor acestor

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea Bazelor de Date Relationale.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 684 cuvinte
Nr caractere:
35 388 caractere
Marime:
320.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
baze de date, informatii, sisteme
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Dodescu Gheorghe
Sus!