Proiectarea bazelor de date

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In mediul Visual FoxPro, bazele de date sunt folosite pentru a gestiona tabelele si vederile. Bazele de date furnizeaza arhitectura care permite stocarea datelor. De asemenea, se pot stoca proceduri sau se pot crea relatii permanente intre tabele.

Nota In Visual FoxPro, termenii "baza de date" si "tabela" nu sunt sinonimi. Baza de date se refera la o baza de date relationala (fisier.dbc), care este un container cu informatii despre unul sau mai multe tabele (fisiere.dbf) sau vederi.

Pentru a proiecta corect o baza de date trebuie inteles exact tipul de informatii care trebuie stocate, in asa fel incat datele referitoare la diverse subiecte sa fie stocate in tabele distincte.

Cand doriti sa proiectati o baza de date, se impart informatiile pe domenii, iar apoi se indica mediului de lucru cum se coreleaza acele domenii.

Pasii pentru proiectarea bazei de date sunt urmatorii:

1. Determinarea scopului bazei de date Cunoscand scopul, va va ajuta in a stii ce date sa stocheze Visual FoxPro.

2. Determinarea tabelelor de care aveti nevoie Puteti imparti informatiile pe care le aveti in subiecte separate, ca de exemplu "Employees" sau "Orders". Fiecare subiect este un tabel in baza de date.

3. Determinarea campurilor de care aveti nevoie Decideti ce informatii doriti sa pastrati in fiecare tabel. Fiecare categorie de informatii intr-un tabel este denumita camp (field) si este afisata ca o coloana in momentul folosirii mediului browse.

4. Determinarea relatiilor dintre tabele Decideti ce date dintr-un tabel sunt relationate la datele din celelalte tabele Pentru a clarifica relatiile dintre tabele puteti sa adaugati noi campuri sau chiar daca este cazul sa creati noi tabele.

5. Finalizarea proiectarii Se analizeaza daca exista eventuale erori de proiectare. Creati tabelele si adaugati cateva inregistrari de proba. Urmariti daca obtineti rezultatele scontate.

Foarte folositor in munca de proiectare a unei baze de date ar fi sa incepeti de la final, adica de la rapoartele pe care ati dori ca aplicatia d-voastra sa le realizeze. Cumulati toate aceste informatii, iar apoi le veti sorta pe feluri de informatii.

Exemplu: Urmarirea vanzarilor si a stocurilor

Presupunem ca o companie de import/export are nevoie de o baza de date in care sa stocheze informatii despre vanzarile si stocurile companiei.

Selectati toate formularele si rapoartele continand informatii pe care baza de date ar trebui sa le genereze. Aveti in figura urmatoare un anumit tip de raport tiparit pentru a tine evidenta produselor comandate si un formular de comanda pentru a prelua noile comenzi.

Gruparea cerintelor in tabele

Cel mai dificil este sa stabilesti ce tabele sa faca parte din baza de date. De avut in vedere ca stocarea informatiei sa se faca o singura data, deoarece reduce probabilitatea aparitiei erorilor. De aceea este de preferat de exemplu ca in cazul nostru sa creati o tabela Customer (Client) care sa stocheze adresa clientului nostru o singura data pentru baza de date.

De asemenea, foarte important este sa aveti grija si sa preveniti stergerea informatiilor importante.

In cazul nostru, cu cele doua formulare consideram ca sunt necesare urmatoarele tabele:

- Angajati

- Clienti

- Furnizori

- Produse

- Comenzi

Schema simplificata a tabelelor si a campurilor necesare pentru baza de date Tasmanian Traders

De fapt, aceasta este o schema simplificata, deoarece in final va suferi ceva modificari, chiar adaugari de noi tabele.

Stabilirea campurilor necesare

Pentru a stabili campurile unei tabele, trebuie sa decideti ce vreti sa stiti despre persoanele, lucrurile sau evenimentele din tabela. Campurile pot fi interpretate ca atribute ale tabelei. Fiecare inregistrare (sau rand) dintr-o tabela contine acelasi set de campuri sau atribute.

Corelati fiecare camp direct cu domeniul tabelei. Nu includeti date derivate sau calculate. Examinati formularele si rapoartele tiparite pe hartie pentru a va asigura ca toate informatiile de care ati avut nevoie pana acum sunt incluse in tabelele d-voastra. Stocati informatiile in cuante logice de dimensiuni minime, de exemplu, creati campuri separate pentru nume si pentru prenume, sau pentru adresa, oras, cod, etc.

Utilizarea campurilor care contin chei primare

Puterea unui sistem de gestiune a bazelor de date relationale, rezida in capacitatea de a gasi cu rapiditate si de a combina la cerere informatiile stocate in tabele distincte. Pentru a functiona eficient, fiecare tabela a bazei de date ar trebui sa includa un camp sau un set de campuri

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea bazelor de date
    • lucrarea1.doc
    • lucrarea2.doc
    • lucrarea3.doc
    • lucrarea4.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
55 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
7 560 cuvinte
Nr caractere:
39 520 caractere
Marime:
1.38MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
tabele, informatie, date
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!