Proiect la Sisteme cu Microprocesoare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sa se implementeze un algoritm care sa realizeze numararea cu afisare cu tactul de 6Hz pana la o valoare de referinta citita de pe portul de intrare cu microprocesoare. Cand contorul ajunge la valoarea de referinta, aceasta va fi afisata timp de 3 secunde, apoi va incepe numararea inversa pana la 0. Decrementarea se va face cu o frecventa de 8Hz.

Notiuni introductive

Domeniul microprocesoarelor este unul dintre cele mai dinamice din industria calculatoarelor. Aparut in anii 1970, microprocesorul este un circuit capabil sa efectueze functiile aritmetice si de control ale unui calculator. Pe atunci un microprocesor era un circuit integrat pe scara larga (LSI), continand cateva mii de tranzistoare, pe o suprafata de aproximativ 5 mm2. Dezvoltarea microprocesoarelor a urmat dezvoltarii circuitelor integrate, complexitatea acestora dublandu-se practic in fiecare an. In prezent s-a ajuns la cateva milioane de tranzistoare (6-9 milioane: Pentium II, AMD K6-2, Cyrix MII) pe o suprafata de cativa milimetri patrati.

Z80 este un procesor care nu se mai foloseste in nici un calculator actual, iar viteza lui este foarte mica (5 MHz), comparativa cu frecventele procesoarelor actuale (sute de Mhz). Totusi, mai este folosit si acum, in concurenta cu microcontrolerele, la realizarea unor sisteme de automatizare simple si fara necesitati prea mari de viteza. Z80 este un microprocesor pe 8 biti, cu 16 linii de adresa.

In interiorul calculatoarelor toate informatiile sunt reprezentate sub forma unor numere binare, sau sub forma unor grupe de biti.

Sistemul cel mai potrivit s-a dovedit a fi cel hexazecimal, cel care admite saisprezece cifre distincte (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F).

Cap. I. Microprocesorul Z80

1.1. Notiuni introductive. Arhitectura interna

Microprocesoarele nu sunt altceva decat unitati centrale de calculator (CPU - Central Processing Unit) incorporate intr-o singura capsula de circuit integrat.

Ele vor citi instructiunile unui program dintr-un bloc de memorie, le vor decodifica si vor executa comenzile formulate in insusi codul instructiunii. Pentru a citi din blocul de memorie externa codul instructiunii ce urmeaza a fi executata, microprocesorul va trebui sa genereze o adresa pe care o va pune la dispozitie memoriei, pana cand din celula selectata pe baza acestei adrese va apare data ceruta. Pentru a putea ,,mentine" starea liniilor de adresa pe durata intregii operatii de citire, microprocesorul

Bibliografie:

1. D. Carstoiu - Sisteme cu microprocesoare, Note de curs

2. M. Patrubany - Totul despre microprocesorul Z80, Ed. Tehnica 1989

3. Tepelea, Lupu - Microprocesoare - aplicatii

4. I. Spanulescu, S. Spanulescu - Circuite integrate digitale si sisteme cu microprocesoare, Ed. Victor 1996

5. G. Musca - Programare in limbaj de asamblare, Ed. Teora,1998

Gh. Toacse - Introducere in microprocesoare, Ed. St. si Enc.1985

6. Patrubany M. - Ed. Tehnica - 1989 Totul despre microprocesorul Z80

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect la Sisteme cu Microprocesoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 464 cuvinte
Nr caractere:
13 220 caractere
Marime:
36.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
microprocesoare, computer, software, componente
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!