Procesoarele Intel

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Procesorul este o componenta mica dar vitala pentru orice computer. Eu prefer sa-l vad ca fiind "inima" sistemului, desi altii il considera mai degraba "creierul". Rolul sau este fundamental, el fiind cel care parcurge programele din computer, instructiune cu instructiune, si le executa coordonand dispozitivele din sistem, procesand si manevrand datele, si astfel controland toata activitatea sistemului.

Procesorul este un circuit integrat care include echivalentul unui numar foarte mare de elemente de circuit electronic clasic - tranzistori. El lucreaza in stransa colaborare cu placa de baza, pe care este montat intr-o mica priza (numita si slot sau socket) speciala. In functie de tipul acestei prize, o placa de baza poate suporta numai anumite tipuri de procesoare, care pot fi montate in acel tip de priza. Astfel, daca planuiesti sa-ti schimbi procesorul, gama ta de optiuni este limitata la optiunile permise de placa de baza.

Exista multe tipuri de procesoare, si ele pot fi grupate dupa marca si/sau dupa parametrii tehnici, dintre care cel mai important este frecventa de lucru, masurata in MegaHertzi (MHz). Frecventa de lucru a procesorului este cea care determina cel mai mult viteza de lucru a computerului. Unele PC-uri au un afisaj cu cristale lichide pe panoul frontal, unde se poate vedea frecventa de lucru a procesorului, si mai au un buton Turbo (tot pe panoul frontal) care permite trecerea la o viteza redusa (jumatate din cea nominala), folosita de obicei pentru testari. PC-urile mai noi au renuntat la aceste elemente.

Dar si marca procesorului conteaza foarte mult. Procesoarele produse de firma Intel (cea mai renumita dintre firmele producatoare), cum sunt cele care au marca Pentium, se numara printre procesoarele scumpe. Pretul lor, la aceiasi parametri de lucru, poate fi chiar dublu fata de pretul procesoarelor produse de alte firme, dar au si o calitate net superioara.

In ultima instanta, toate celelalte componente din sistem exista in jurul procesorului, fara de care functionarea lor (desi adesea posibila independent) este lipsita de sens. Astfel, anumite componente ofera date procesorului, acesta le prelucreaza in conformitate cu un algoritm si le ofera la randul sau altor componente, care, in final, ofera utilizatorului informatia dorita, fie ca este vorba de rezultatul unui calcul aritmetic, fie de o imagine reprezentand un instantaneu dintr-un joc complex. Avand acest rol fundamental, devine evident ca procesorul trebuie sa fie performant pentru a putea obtine o configuratie performanta.

In aceasta lucrare ne-am propus sa aruncam o privire asupra procesoarelor fabricare de firma INTEL, care au facut un mare pas inainte prin descoperirea arhitecturii DUAL-CORE, procesoare net superioare fata de cele anterioare cu un singur nucleu.

Acestea, in special core2duo, a propulsat firma INTEL spre topul vanzarilor si al performantei, lasad in urma eternul concurent, AMD.

Tot in aceasta lucrare vom analiza si un QUAD-CORE produs de INTEL, adica un procesor cu patru nuclee, caracterizat de o putere de calcul uriasa.

2.Istoricul microprocesoarelor

produse de "Intel Corporation"

Firma Intel a fost cea care a proiectat primul microprocesor, in anul 1969. Acesta a fost microprocesorul 4004, de 4 biti. Au urmat apoi microprocesoarele de 8 biti 8080 si 8085. Primul procesor al familiei 80x86 (numita si familia cu arhitectura Intel - Intel Architecture) a fost insa procesorul 8086, care a aparut in 1978, fiind urmat in scurt timp de o versiune mai ieftina pentru sisteme mai simple, procesorul 8088. Programele scrise pentru aceste procesoare pot fi executate fara modificari si pe ultimele procesoare ale familiei 80x86.

2.1. Prezentare generala a procesoarelor Intel:

8086 si 8088

Procesorul 8086 are registre de 16 biti, o magistrala externa de date de 16 biti, si o magistrala de adrese de 20 de biti, astfel ca spatiul de adresare este de maxim 1 MB. Procesorul

Bibliografie:

www.vikipedia.com

www.intel.com

Scott Mueller- PC- Depanare si modernizare

Vasile Lungu- Procesoare Intel, Programe in limbaj de asamblare

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesoarele Intel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 648 cuvinte
Nr caractere:
40 411 caractere
Marime:
1.43MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
componente, procesoare, frecventa, computer
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Butisca Alin
Sus!