Obținerea proiecțiilor modelelor solide

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Spatiul model. Spatiul hartie. Proiectii

2. Obtinerea proiectiilor in spatiul model

3. Obtinerea proiectiilor in spatiul hartie

1. Spatiul model. Spatiul hartie. Proiectii

Asa cum s-a mai aratat, in AutoCAD exista posibilitatea lucrului in doua sisteme concep?tual diferite, numite spatiu model {Model space) si, respectiv, spatiu hartie {Paper space).

Modelul geometric, obtinut prin procedeele analizate pana in acest moment, este plasat intr-un spatiu tridimensional - spatiul model. in spatiul model se pot crea si edita modelele tridimensionale. De asemenea, in spatiul model se pot obtine mai multe ferestre de afisare {viewports) alaturate, folosind comanda Vports. in cadrul acestor ferestre, obiectele pot fi vizualizate diferit, folosind comenzile 3Dorbit, Dview, Plan, Vpoint s.a.m.d. Forma, marimea si dispunerea ferestrelor alaturate nu pot fi schimbate pe ecran, desi exista posibilitatea de a alege dintre mai multe configuratii (prestabilite, si deci in numar finit de variante). La un moment dat, o singura fereastra de afisare este activa. O modificare adusa modelului in fereastra activa se reflecta automat in celelalte ferestre. Se poate tipari din spatiul model, dar numai continutul ferestrei active in momentul respectiv. Din cele prezentate, rezulta ca spatiul model este cadrul specific modelarii obiectelor, existand insa anumite restrictii in momentul cand se pune problema tiparirii desenului obtinut.

O macheta {layout) care simuleaza foaia de hartie pe care se va tipari desenul se poate obtine in spatiul hartie. in acest spatiu se pot configura, de asemenea, ferestre multiple de vizualizare, care, spre deosebire de cele din spatiul model, pot fi deplasate si redimensionate. Exista chiar posibilitatea folosirii unor ferestre de afisare de forme diferite (rectangulare, circulare, oarecare). Se obtine astfel asezarea in pagina a obiectelor, in vederea tiparirii. Din spatiul hartie se poate tipari intreaga configuratie a desenului, cu toate ferestrele de afisare.

Desigur, intrucat spatiul hartie este conceput pentru a facilita tiparirea desenului, unele dintre comenzile utilizate in spatiul model nu sunt disponibile in spatiul hartie. In mod uzual deci, in AutoCAD se lucreaza in spatiul model pentru a crea desenul, pentru ca apoi sa se pregateasca desenul pentru plotare, in spatiul hartie. Daca desenul nu reclama plotarea unor ferestre multiple, se poate plota direct din spatiul model.

Se pot defini, in spatiul hartie, mai multe machete layout, caracterizate prin confi-guratii diferite. La inceperea unui nou desen, programul genereaza automat un spatiu model si doua machete de tiparire, denumite LAYOUT 1 si LAYOUT 2. Cele doua structuri de tiparire pot fi redenumite sau sterse complet.

Pentru accesul la spatiul hartie, variabila de sistem TILEMODE trebuie sa fie setata pe valoarea 0. Daca TILEMODE are valoarea 1, se poate lucra doar in spatiul model. Controlul asupra variabilei TILEMODE se poate realiza prin comanda TILEMODE sau prin actionarea butoanelor MODEL si LAYOUT din linia de stare, situata in partea inferioara a ecranului - Fig. 1. Trecerea de la spatiul hartie la spatiul model si invers se face prin comenzile PSPACE, respectiv MSPACE.

Fig. 1 Butoanele Model si Layout

Prin apasarea cu butonul drept al mouse-uli pe oricare dintre butoanele MODEL sau LAYOUT si selectarea optiunii Display Layout and Model Tabs este afisata o linie cu butoane speciale pentru fiecare layout-Fig. 2. Pentru a castiga spatiu util pe ecran, se poate renunta la afisarea acestei noi linii, prin punctarea cu butonul drept al mouse-ului asupra unuia dintre butoanele ei si selectarea optiunii Hide Layout and Model Tabs, din meniul afisat. Din acelasi meniu se pot efectua urmatoarele operatii: crearea unui nou layout, importarea unui layout dintr-un fisier sablon (template), stergerea sau redenumirea unui layout, schimbarea ordinii sau selectarea tuturor machetelor layout, crearea unui nou layout pornind de la unul existent, plotarea unui layout, revenirea la precedentul layout sau la spatiul model.

Gestionarea machetelor layout se poate realiza si folosind comenzile LAYOUT sau LAYOUTWIZARD.

Fig. 2 Linia cu butoane speciale pentru fiecare layout

Comanda LAYOUT permite crearea, stergerea, copierea, redenumirea sau salvarea unei machete sub un nume, sau alegerea unui sablon pentru noua macheta.

Comanda LAYOUTWIZARD creeaza o noua macheta, careia i se pot asocia: tipul imprimantei, limitele (marimea) foii de hartie, unitatile de masura, orientarea formatului, structura ferestrelor de afisare, prin fereastra de dialog CREATE LAYOUT - Fig. 3. Din aceeasi fereastra de dialog se poate opta pentru un format standardizat, cu chenar si indicator (Title Block). Daca lista formatelor standardizate nu este suficienta, ea se poate completa cu formate predefinite de utilizator.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obtinerea Proiectiilor Modelelor Solide.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 591 cuvinte
Nr caractere:
13 822 caractere
Marime:
590.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
spatiu, concept, procedeu, analiza
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!