Construcție și depănare pc - memoria RAM

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Arhitectura unitatii centrale de prelucrare si a placii de baza determina capacitatea memoriei fizice a sistemului. Procesoarele 8088 si 8086, cu 20 de linii de adresa, pot utiliza 1M memorie RAM. Procesoarele 386DX, 486 si Pentium, cu 32 linii adresa, pot utiliza 4G memorie.

Cand procesoarele 286, 386, 486 si Pentium emuleaza procesorul 8088 (cind se executa un singur program DOS), ele implementeaza un mod de lucru hard, cunoscut sub numele de modul real. Acest mod este singurul mod disponibil in cazul procesoarelor 8086 si 8088, utilizate la sistemele PC Si XT. In modul real toate procesoarele Intel - inclusiv procesorul Pentium - sunt restrinse la utilizarea unui spatiu de memorie de 1M. Numai in modul de lucru protejat procesoarele 286, 386, 486 si Pentium isi pot utiliza intregul potential de adresare a memoriei.

Sistemele bazate pe procesorul Pentium pot adresa 4G de memorie. Cu toate acestea, nu vom gasi niciodata un sistem cu atita memorie instalata, din cauza pretului de cost ridicat - cele mai performante module SIMM la ora actuala au capacitatea de 64M (modul cu 72 pini) iar cele mai multe placi de baza sunt prevazute cu 4 pina la 8 socluri de module SIMM > 256M pina la 512M memorie SIMM.

La multe sisteme, accesul la cipurile RAM aflate pe placa de baza este mai rapid decit accesul la memoria montata in soclurile de extensie. Un sistem care nu este prevazut cu conectori pentru extensii de memorie isi reduce foarte mult viteza de lucru daca utilizati o placa de extensie de memorie fabricata pentru un conector standard cu 16 pini.

Unele placi de baza din sistemele 386 si 486 au dificultati la adresarea memoriei aflate dupa primii 16M datorita problemelor existente la controlerul DMA - Acces Direct la Memorie. Daca instalati in sistem un adaptor ISA care utilizeaza un canal DMA si sistemul dumneavoastra are mai mult de 16M memorie, este posibil sa aveti probleme deoarece magistrala ISA permite acces direct la memorie numai pentru 16M. lncercarile de transfer dincolo de primii 16M duc la blocarea sistemului. Majoritatea sistemelor 486 moderne au maxim 64M = 4 X SIMM de 16M.

Cipurile de memorie RAM (sunt de tip DRAM = Dynamic RAM) sunt organizate in bancuri, pe placa de baza sau pe placile adaptoare in diverse feluri. Vechile sisteme utilizau cipuri de memorie individuale, numite cipuri DIP (Dual In-Line Pin), care erau montate in socluri sau lipite direct pe placa. Majoritatea sistemelor moderne utilizeaza module SIMM (Single In-Line Memory Module). Aceste module contin cipuri de memorie pe o placa de circuit integrat de dimensiuni reduse, montata intr-un soclu cu autoblocare.

Un modul SIPP (Single In-Line Pin Package) este similar unui modul SIMM cu deosebirea ca el se conecteaza la placa de baza prin intermediul unor pini (spre deosebire de modulul SIMM care se conecteaza la placa de baza prin intermediul unui conector tata aflat pe una din laturile modulului). Sunt posibile transformarea unui modul SIPP intr-un modul SIMM prin taierea pinilor si transformarea unui modul SIMM intr-un modul SIPP prin lipirea de pini.

Pe placile de baza ale calculatoarelor personale au fost utilizate mai multe tipuri de cipuri de memorie RAM. Majoritatea acestor cipuri sunt "pe un bit", disponibile la diverse capacitati. In continuare sunt prezentate cipurile RAM disponibile actualmente pe piata si capacitatea lor:

- 16k X 1bit Aceste cipuri, utilizate in sistemele IBM PC originale, cu placa de baza de tipul 1, cu o capacitate relativ redusa la standardele actuale

- 64k X 1bit Aceste cipuri au fost folosite in sistemele IBM PC cu placa de

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructie si Depanare PC - Memoria RAM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 449 cuvinte
Nr caractere:
29 457 caractere
Marime:
999.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
computer, componente, memorie
Predat:
Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Calculatoare
Sus!